23.4 C
Athens
23 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Συμμετοχή Βαρβιτσιώτη στο επιστημονικό Συνέδριο «1821-2021: Η Ελλάδα στη Μεσόγειο»


    Στο επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «1821-2021: Η Ελλάδα στη Μεσόγειο», που διοργανώνεται στις 25 και 26 Νοεμβρίου από το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο Εξωτερικών, θα συμμετάσχει αύριο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτη, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του (Αμφιθέατρο Γ. Κρανιδιώτης, Υπουργείο Εξωτερικών).
    Το Συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, στοχεύει να αναδείξει τις γεωπολιτικές, πολιτικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές διαστάσεις του ρόλου της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τις πολύπλευρες σχέσεις της με τις χώρες της Μεσογείου διαχρονικά, από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
    Πέρα από την ιστορική διάσταση, το Συνέδριο φιλοδοξεί να καταγράψει και την πολιτική συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Ομάδας EUMED 9 (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα, Κροατία και Σλοβενία), την οποία η Ελλάδα φιλοξένησε δύο φορές τους τελευταίους μήνες. Τόσο τον Ιούνιο, σε επίπεδο Υπουργών, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη όσο και τον Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η χώρα μας, ασκώντας την εκ περιτροπής Προεδρία της Ομάδας, διεύρυνε σημαντικά την ατζέντα του Ευρωμεσογειακού Διαλόγου και ανέδειξε νέες, προωθημένες πτυχές της ευρωμεσογειακής συνεργασίας.
    Στο πλαίσιο αυτό, το Συνέδριο θέτει στο επίκεντρο της θεματολογίας του κρίσιμα ζητήματα, όπως οι εμπορικές συναλλαγές βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων, η εμπορική ναυτιλία, το δημογραφικό, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα, ο τουρισμός, η κλιματική αλλαγή, το θαλάσσιο περιβάλλον και οι πολιτισμικές ανταλλαγές με τις μεσογειακές χώρες.
    Παράλληλα, καθώς οι εργασίες του Συνεδρίου εντάσσονται στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, τον συντονισμό της οποίας σε εθνικό επίπεδο έχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα εξεταστεί η σημασία της Ευρωμεσογειακής Ομάδας των 9 και ο ρόλος που αυτή μπορεί να διαδραματίσει στην Ευρώπη του αύριο μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο γεωπολιτικό γίγνεσθαι.
    Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συνεδρίου
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Ο γιος του δολοφονημένου Γιώργου Καραϊβάζ: «Δεν είδαμε στήριξη, μόνο φόβο και προκατάληψη – Πολεμούσε το σύστημα» (βίντεο)
    Αποκλειστικά στο «L&O»: Το σημείο που έγινε ριφιφί στην Κυψέλη με λεία 110.000 ευρώ! (εικόνες)
    Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Τζιπ συγκρούστηκε με σχολικό, 7 παιδιά στο νοσοκομείο!
    Τραγωδία στη Λάρισα: Μοναχός με κορονοϊό βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ