• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Βαρβιτσιώτης: «Η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να προασπίσει τα ευρωπαϊκά σύνορα» (βίντεο)

lawandorder.gr 23-11-2021 13:06 Τελευταία ενημέρωση: 23-11-2021 13:06
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης / Φωτογραφία: Eurokinissi
Βαρβιτσιώτης: «Η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να προασπίσει τα ευρωπαϊκά σύνορα» (βίντεο)
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έστειλε το δικό του μήνυμα από τις Βρυξέλλες για την Ελλάδα, η οποία είναι ισχυρά προετοιμασμένη για να προφυλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα

Μήνυμα ότι η «Ελλάδα είναι ισχυρά προετοιμασμένη και αποφασισμένη να προασπίσει για άλλη μια φορά τα ευρωπαϊκά σύνορα» σε περίπτωση που επαναληφθούν γεγονότα όπως αυτά στον Εβρο το 2020 με την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών, έστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να το ξέρουν οι εταίροι μας και εκ των προτέρων να έχουν εκδηλώσει την συμπαράστασή τους». Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι με αφορμή την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα γίνει στο πλαίσιο του ΣΓΥ, η Ελλάδα θα θέσει για άλλη μια φορά τα «ζωντανά προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την τουρκική προκλητικότητα, όσο και την ανάγκη αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα». Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία που έχει για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, το θέμα της Διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση:

«Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν το Κράτος Δικαίου στην Ενωση, για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τη Διεύρυνση της Ενωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Για εμάς, ο ζωτικός χώρος των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να βρει οπωσδήποτε την πόρτα της Ευρώπης ανοιχτή. Αυτό θα συμβάλει στη σταθερότητα στη γειτονιά μας, αλλά βέβαια θα αποτρέψει κι άλλες δυνάμεις από το να αποκτήσουν ισχυρό ρόλο και παρουσία στα Δυτικά Βαλκάνια, τόσο σημαντικά για την ασφάλεια αλλά και για την οικονομική ευημερία μας. Για εμάς, είναι σημαντικό, και στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να θέσουμε άλλη μια φορά τα ζωντανά προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την τουρκική προκλητικότητα, όσο και την ανάγκη αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα, να επισημάνουμε ότι η εργαλειοποίηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών όπως γίνεται σήμερα στα σύνορα της Λιθουανίας και της Πολωνίας, δεν πρόκειται να επηρεάσει άλλες πλευρές της ΕΕ όπως τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια επανάληψη γεγονότων του παρελθόντος, όπως αυτά που ζήσαμε στον Εβρο το 2020, θα βρουν την Ελλάδα ισχυρά προετοιμασμένη και αποφασισμένη να προασπίσει για άλλη μια φορά τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό πρέπει να το ξέρουν οι εταίροι μας και εκ των προτέρων να έχουν εκδηλώσει την συμπαράστασή τους».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός είχε συμμετάσχει νωρίτερα σήμερα (23/11) το πρωί, πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, σε πρόγευμα εργασίας με ομολόγους του, που παρέθεσε η Υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και το Σύνταγμα της Αυστρίας κα. Karolina Edtstadler. Προσκεκλημένος ήταν ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου κ. Zdravko Krivokapic. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια και η διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης. Ο κ. Βαρβιτσιώτης μετέφερε στους ομολόγους του καθώς και στον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία περιέγραψε ως ζήτημα ασφάλειας και περιφερειακής σταθερότητας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo