• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού; - Τι ισχύει

lawandorder.gr 03-11-2021 15:08 Τελευταία ενημέρωση: 03-11-2021 15:34
Εμβολιασμός / Φωτογραφία: Eurokinissi
Λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού; - Τι ισχύει
Ενημέρωση για τη λήξη των πιστοποιητων εμβολιασμού από Θεμιστοκλέους και Γεωργαντά - Αποθήκευση στο Covid Free Gr Wallet:

Με την έναρξη παροχής της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό, ξεκίνησε μία μεγάλη συζήτηση για τη λήξη ή μη των πιστοποιητικών εμβολιασμού όσων πολιτών έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.

Ενημέρωση για το θέμα παρείχαν ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς

Θεμιστοκλέους: «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν λήγει με την παρέλευση 6μήνου»

Ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν λήγει μετά την παρέλευση του εξαμήνου διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας Μάριος Θεμιστιστοκλέους στον ΣΚΑΪ 100,3 και πρόσθεσε ότι η τρίτη δόση εμβολιασμού δεν έχει επιστημονική ουσία και όχι διοικητική.

Επίσης ο κύριος Θεμιστοκλέους είπε ότι σήμερα και τις δυο προηγούμενες μέρες υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία όσον αφορά τον εμβολιασμό αφού προχθές κλείστηκαν 20.000 ραντεβού.

Χθες κλείστηκαν 15.000 και σήμερα θα κινηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα.

Παράλληλα έχουν κλειστεί τις δύο τελευταίες μέρες πάνω από 65.000 ραντεβού για τρίτη δόση ένα και τα σημερινά ραντεβού πηγαίνουν πολύ καλά.

Γεωργαντάς: «Οι επιστήμονες θα μας πουν τι θα κάνουμε»

Για αυξημένη κινητικότητα στα νέα ραντεβού για εμβολιασμό μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κύριος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το εάν το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει «ημερομηνία λήξης», λέγοντας πως για το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να τοποθετηθεί η επιστημονική κοινότητα.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην πλατφόρμα εμβολιασμού, ο κύριος Γεωργαντάς είπε ότι: «περίπου 15.000 πολίτες μπήκαν στην πλατφόρμα τη Δευτέρα και 20.000 χθες, δηλαδή 35.000 πολίτες σε δύο ημέρες έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση, όταν οι αντίστοιχοι αριθμοί την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 50% χαμηλότεροι».

Σχετικά με την τρίτη δόση ανέφερε ότι μετά την αποστολή SMS το Σαββατοκύριακο, προγραμματίστηκαν 100.000 ραντεβού.

Όσον αφορά στα SMS που έχει ανακοινωθεί ότι θα αποστέλλονται στους ανεμβολίαστους για να τους παρακινήσουν να εμβολιαστούν, ο κ. Γεωργαντάς, τόνισε ότι απαιτείται πρώτα σχετική νομοθετική ρύθμιση και στη συνέχεια θα αποσταλούν σε όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση. «Από τα 2,5 εκατ. πολίτες που είναι στην άυλη συνταγογράφηση, 400.000 δεν έχουν εμβολιαστεί», κατέληξε.

Covid Free Gr Wallet: Ευκολότερη η αποθήκευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αποθηκευτούν τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις covid (εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου) σε εφαρμογή wallet του κινητού ή του tablet που έχουν οι πολίτες μέσω του Covid Free Gr Wallet.

Είναι ακριβώς τα ίδια ψηφιακά εργαλεία με τα οποία οι πολίτες είναι ήδη εξοικειωμένοι, καθώς τα αξιοποιούν με μια πληθώρα άλλων εγγράφων, όπως boarding pass και εισιτήρια θεαμάτων.

Η νέα εφαρμογή υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης απλοποιεί σημαντικά την αποθήκευση και επίδειξη των ψηφιακών πιστοποιητικών covid, διευκολύνοντας τους ελέγχους.

Είναι διαθέσιμη μέσω του covidfree.gov.gr καθώς και μέσω του App Store της Apple και του Google Play Store. Η χρήση της είναι ιδιαίτερα απλή: για να αποθηκευτεί το έγγραφο στο wallet, ο πολίτης μπορεί είτε να σκανάρει το QR code στην εφαρμογή, είτε να το μεταφορτώσει ως αρχείο pdf.

Αμέσως μετά εμφανίζεται η επιλογή «Αποθήκευση στο wallet». Η αποθήκευση είναι δυνατή τόσο για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID-19 όσο και για την εθνική Βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού ελέγχου, για όσα άτομα ο πολίτης επιθυμεί, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο για όλη την οικογένεια.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo