24.8 C
Athens
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Novartis: Εφεση κατά του βουλεύματος που απάλλαξε το Ν. Μανιαδάκη από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας


    Έφεση στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, με το οποίο, προ ημερών, απηλλάγη από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης άσκησε η εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.
    Το συγκεκριμένο αδίκημα που είχε αποδοθεί στον κ. Μανιαδάκη αφορούσε στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis.
    Τώρα, όμως μετά την έφεση που άσκησε η εισαγγελία το ζήτημα της απαλλαγής του θα κριθεί εκ νέου από το συμβούλιο Εφετών, το οποίο και θα αποφασίσει για την περαιτέρω ποινική του μεταχείριση. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μανιαδάκης, αρχικά με διάταξη της εισαγγελίας Διαφθοράς είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση της Νοvartis ενώ αργότερα η εισαγγελική αρχή τον κατέστησε κατηγορούμενο για αξιόποινη πράξη, η οποία φέρεται να συνδέεται με εικαζόμενο χρηματισμό αξιωματούχων από τη Novartis.
    Το απαλλακτικό βούλευμα
    Το απαλλακτικό βούλευμα που είχε εκδοθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστικό συμβούλιο για την εν λόγω υπόθεση είχε γίνει γνωστό μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συνήγοροι του κ. Μανιαδάκη, Θεόδωρος Π. Μαντάς, Θεοδώρα Χ. Μίχου και Ευστάθιος Χ. Σκαλούμπακας.
    Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους το δικαστικό συμβούλιο απάλλαξε τον εντολέα τους με τις εξής σκέψεις: «i) ουδέποτε διορίσθηκε Σύμβουλος των εκάστοτε Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών Υγείας […], ii) δεν συμμετείχε κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 ως εκπρόσωπος (τακτικός ή αναπληρωματικός) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.) […], iii) δεν συμμετείχε ως μέλος στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων […], iv) δεν συμμετείχε σε θεσμοθετημένη Επιτροπή του Ε.Ο.Φ. […], v) η ως άνω ιδιότητα του κατηγορουμένου ως Καθηγητή της ανωτέρω Σχολής δεν επαγόταν ως εκ της θέσης του καθήκον παροχής συμβουλευτικών ή άλλων υπηρεσιών στο Υπουργείο Υγείας και τους Υπουργούς Υγείας […]»
    Σύμφωνα τέλος, με την ίδια ανακοίνωση το δικαστικό συμβούλιο, είχε κρίνει ότι «στα καθήκοντα του κατηγορουμένου δεν περιλαμβανόταν ούτε η διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων, ούτε η κυκλοφορία νέων φαρμάκων, ούτε η διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας. Επομένως δεν μπορεί να γίνει λόγος για υπηρεσιακή πράξη αντίθετη με τα καθήκοντά του και συνακόλουθα δεν μπορεί να γίνει κατηγορία σε βάρος του για την αποδιδόμενη σε αυτόν αξιόποινη πράξη».
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    «Δεν με καλύπτει η συγγνώμη του», λέει η κοπέλα που δέχθηκε λεκτική επίθεση από τον Τάσο Ξιαρχό
    Καιρός: Κακοκαιρία «εξπρές» την Τρίτη με ισχυρές καταιγίδες – Υποχωρεί σταδιακά ο κυκλώνας
    Θεσσαλονίκη: Καταγγελίες για μαθητή που φέρεται να βίασε συμμαθήτριες του
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
    Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ