17.6 C
Athens
12.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
More

    ΣτΕ: Καθηγητές και μαθητές θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε self test ή rapid test νόσησης από κορονοϊό


    Σε διαγνωστικό έλεγχο (self test) ή μοριακό έλεγχο rapid test (PCR) νόσησης από COVID-19, θα πρέπει να υποβάλλονται όλοι οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι μαθητές.
    Αυτό έκρινε με οριστική απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για λόγους που ανάγονται στη προστασία της δημόσιας υγείας. Με το σκεπτικό αυτό το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν καταθέσει ενώπιον του, 62 γονείς μαθητών και εκπαιδευτικοί.
    Συγκεκριμένα, με τις αιτήσεις που είχαν υποβάλλει στο ΣτΕ όλοι οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθεί από 17.5.2021 κοινή υπουργική απόφαση (κ.υ.α.) για την εφαρμογή του δωρεάν υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου για COVID-19 σε μαθητές και μαθήτριες, αλλά και στους εκπαιδευτικούς, όπως και στο διοικητικό προσωπικό, όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
    Ωστόσο, με τις αποφάσεις που εξέδωσε το ΣτΕ και συγκεκριμένα το Δ΄ Τμήμα του (1758 και 1759/2021) οι ισχυρισμοί και τα επιχειρήματα που προέβαλλαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί απορρίφθηκαν.
    Μεταξύ άλλων στο σκεπτικό των αποφάσεων που εξέδωσε το ΣτΕ, αναφέρεται ότι τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας που προβλέπονται με την προσβαλλόμενη κ.υ.α. αποβλέπουν «στην αντιμετώπιση επιτακτικών λόγων δημοσίας υγείας, κατ΄ εκτίμηση των επιδημιολογικών και υγειονομικών δεδομένων, αλλά και των συμφερόντων των παιδιών, κατόπιν των εισηγήσεων επιτροπών από ειδικούς, κατά την επιστημονική κρίση των οποίων ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος αποτελεί προληπτικό μέτρο, πρόσφορο και αναγκαίο, σε συνδυασμό με τα ήδη υφιστάμενα μέτρα δημόσιας υγείας για τη δημιουργία μέγιστων όρων ασφαλείας κατά τη δια ζώσης επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων σε συνθήκες πανδημίας».
    Ακόμη, στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται πως τα μέτρα πρόληψης περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας «εντάσσονται στη δημόσια πολιτική υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ενισχύουν την υφιστάμενη διαγνωστική στρατηγική, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η σταδιακή άρση των σοβαρότατων περιορισμών που ίσχυσαν κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας και για την αποκατάσταση της κοινωνικοοικονομικής ζωής της χώρας υπό συνθήκες ασφαλείας και μείζονος επιδημιολογικής επαγρύπνησης, εν όψει των εξάρσεων της νόσου, των συνεχών μεταλλάξεων του ιού και του περιορισμένου ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού».
    Τέλος, να σημειωθεί ότι το ΣτΕ την 1η Ιουλίου 2021 είχε απορρίψει αίτηση των ιδίων προσφευγόντων που ζητούσαν να «παγώσει» η επίμαχη κ.υ.α μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που είχαν καταθέσει και η οποία εκδόθηκε.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Εθνικό πένθος: Σήμερα το ύστατο χαίρε στη Φώφη Γεννηματά – Στη Μητρόπολη η σορός της! (εικόνες)
    Εξάρχεια: Σάλος με αστυνομικό των ΜΑΤ που σπάει τζαμαρία μαγαζιού και φωνάζει «ναι, είμαι τρελός» (βίντεο)
    Δίκη για το βιτριόλι: «Η Έφη δεν ζητά το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας!»
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ