• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

«Νέο Εξοικονομώ»: Το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης -Ολα όσα ισχύουν

lawandorder.gr 26-10-2021 17:56
Σπίτια / Φωτογραφία: Eurokinissi
 «Νέο Εξοικονομώ»: Το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης -Ολα όσα ισχύουν
Με το νέο πρόγραμμα θα αναβαθμιστούν ενεργειακά έως και 50.000 κατοικίες

Το πρόγραμμα «Νέο Εξοικονομώ» θα συνεχίσει στα ίδια βήματα του  «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», με το οποίο επιδοτήθηκαν ενεργειακές αναβαθμίσεις σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό κατοικιών.

Ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης ότι πλέον είναι διαθέσιμη στο κοινό η ιστοσελίδα του «Νέου Εξοικονομώ» (https://exoikonomo2021.gov.gr). Με το νέο πρόγραμμα θα αναβαθμιστούν ενεργειακά έως και 50.000 κατοικίες, κατά 38% αυξημένες συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο («Εξοικονομώ – Αυτονομώ»).

Στην ιστοσελίδα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το «Νέο Εξοικονομώ» όπως:

• Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα.

• Το ύψος της επιδότησης ανάλογα με τα κριτήρια που ισχύουν.

• Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τον σχεδιασμό για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων.
• Το ενεργειακό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να ανήκουν τα δυνητικά επωφελούμενα κτίρια, σύμφωνα με τον «Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων».
• Το είδος των επιλέξιμων παρεμβάσεων.
• Τα στάδια και τα κριτήρια για την αξιολόγηση των αιτήσεων.
• Τις προθεσμίες που σχετίζονται με το πρόγραμμα σε όλα τα στάδια υλοποίησης του.

 

Πιο δίκαιο το «Νέο Εξοικονομώ»


Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το «Νέο Εξοικονομώ» έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. «Είναι πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό, δεδομένου ότι καταργείται η χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και δημιουργείται λίστα επιλαχόντων, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά» σημειώνεται στην ανακοίνωση. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ. Ως σημαντικότερο κριτήριο, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Το «Νέο Εξοικονομώ» θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για τη συνολική ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2021» θα ανοίξει μετά από ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo