• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ελληνο-βρετανικό μνημόνιο και αμυντικής συνεργασίας: Ένα «μη δεσμευτικό» κείμενο!

Θανάσης Αργυράκης 26-10-2021 09:10 Τελευταία ενημέρωση: 26-10-2021 09:10
Νίκος Δένδιας - Elizabeth Truss / Φωτογραφία: Twitter Nikos Dendias
Ελληνο-βρετανικό μνημόνιο και αμυντικής συνεργασίας: Ένα «μη δεσμευτικό» κείμενο!
«Μνημόνιο κατανόησης» (MOU) μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας υπογράφτηκε χτες από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών

Παρ' ότι με τις δηλώσεις αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων πριν από την υπογραφή της ελληνο-βρετανικής συμφωνίας, για την ακρίβεια «μνημονίου κατανόησης», χτες στο Λονδίνο, από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Ελίζαμπεθ Τρας, εδόθη η εντύπωση ότι πρόκειται για μια συνέχεια στις «συμμαχίες» μετά την ελληνο-αμερικανική και την ελληνο-γαλλική συμφωνίες, κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ισχύει.

Το MOU (Μνημόνιο Κατανόησης περί Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας), όπως αναφέρεται στο άρθρο 20, «δεν είναι νομικά δεσμευτικό και δεν γεννά δικαιώματα ή υποχρεώσεις βάσει του εσωτερικού ή του διεθνούς δικαίου».

Βεβαίως, οι αναφορές στην πολύπλευρη συνεργασία Ελλάδας και Βρετανίας σε σημαντικούς τομείς, όπως μεταξύ αυτών της Αμυνας και της Ασφάλειας, είναι αρκετά ενδιαφέρουσες. Και, εάν στο μέλλον, όπως αναφέρεται στο MOU, υπογραφούν και δεσμευτικές συμφωνίες με τη Βρετανία, θα είναι ακόμα πιο σημαντικές. Αυτά, πάντως, εάν συμβούν. Προς το παρόν, το ελληνο-βρετανικό κείμενο δεν αποτελεί παρά ένα «ευχολόγιο».

Ειδικά όσον αφορά το θέμα της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, στο κείμενο υπογραμμίζεται η «αξιοποίηση της Δήλωσης για το Κοινό Οραμα ως θεμελίου της από κοινού Αμυντικής μας Δραστηριότητας που θα υπογραφεί με την πρώτη διαθέσιμη ευκαιρία». Αρα, και η ενδεχόμενη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Βρετανίας είναι αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Βεβαίως, συνεργασία υπάρχει, αλλά αυτή περιορίζεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Λονδίνο - Άγκυρα

Ουσιαστικά, το MOU απλά ανοίγει τον δρόμο για έναν διάλογο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία, μετά το Brexit. Κάτι, αναμφισβήτητα αρκετά σημαντικό, δεδομένου ότι, εκτός των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και τον παγκόσμιο ρόλο της Βρετανίας, στη χώρα ζει και σπουδάζει μεγάλος αριθμός Ελλήνων.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η Τουρκία ήδη έχει κλείσει μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία εμπορικών σχέσεων με τη Βρετανία. Ηταν, μάλιστα, από τις πρώτες που υπέγραψε διεθνώς το Λονδίνο μετά το Brexit.

Επίσης, οι αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών συσφίγγονται διαρκώς, ιδιαίτερα σε επίπεδο αμυντικής τεχνολογίας. Εσχάτως, μάλιστα, μερίδα του τουρκικού Τύπου κάνει λόγο για αγορές μαχητικών αεροσκαφών από τη Βρετανία, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ πουν «όχι» στο αίτημα της Αγκυρας για εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 από τις ΗΠΑ (Lockheed Martin).

Σημαντικό είναι, ακόμα, ότι το Λονδίνο στην περίπτωση του Κυπριακού ανέκαθεν έκλινε υπέρ της στήριξης της Τουρκίας, αν και με «διακριτικό» τρόπο.

Αρκετά στενή συνεργασία και «συννεοήση», επίσης, παρατηρείται ανάμεσα στη Βρετανία και στην Τουρκία, στους κόλπους του ΝΑΤΟ, με βλέψεις μάλιστα ακόμα και στην -ευρισκόμενη στα χαρτιά- Ευρωάμυνα, ως «τρίτες χώρες» (εκτός ΕΕ) αλλά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Διάλογος πρέσβεων

Στο κείμενο του μνημονίου, λοιπόν, αναφέρεται ότι Αθήνα και Λονδίνο «θα καθιερώσουν ετήσιο διάλογο», και γι' αυτό ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βρετανία και ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα «ορίζονται από τα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών τους ως οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι για να διασφαλίζουν την τακτική επισκόπηση προόδου και την επικαιροποίησή τους».

Δίχως να υποτιμάται η μεγάλη σημασία των σχέσεων με «μια πυρηνική δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο», όπως είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Ν.Δένδιας, είναι απορίας άξιον γιατί χρειαζόταν για ένα μνημόνιο με το οποίο εγκαινιάζεται ο «ετήσιος διάλογος», να παραστεί στο Λονδίνο ο ίδιος ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και να μην υπογραφεί το MOU σε επίπεδο υψηλόβαθμων στελεχών των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Επισκέψεις

Όπως και να 'χει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η επίσκεψη Δένδια στο Λονδίνο ήταν «η δεύτερη σε διάστημα λίγων μηνών. Γεγονός το οποίο υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο, στην εποχή μετά την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο υπουργός Εξωτερικών, επίσης, χτές, αφού δήλωσε ότι «οι συζητήσεις ήταν εξαιρετικά σημαντικές», και περιστράφησαν γύρω από «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Κυπριακό, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας», ανέφερε ότι τη Βρετανία θα επισκεφθεί τον Νοέμβριο και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ασφάλεια - εξωτερική πολιτική

Το μνημόνιο κατανόησης περιλαμβάνει σειρά τομέων συνεργασίας, όπως Εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία, Πολιτισμός, συνεργασία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, εξωτερική πολιτική, περιφερειακή ασφάλεια, μετανάστευση, κλιματική αλλαγή, περιβάλλον, κ.α.

Στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας, καθώς και του Μεταναστευτικού, επανειλημμένως γίνονται αναφορές στα Δυτικά Βαλκάνια. Ειδικότερα, όσον αφορά το Μεταναστευτικό, προβλέπεται συνεργασία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και εξάρθρωση δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Οσον αφορά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας, προβλέπεται «συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την αποτροπή διενέξεων και την αντίδραση σε περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις. Ενίσχυση του διμερούς διαλόγου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Συνεργασία για τη μείωση των κινδύνων και την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε παγκόσμια κλίμακα, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων, των περιοχών των Δυτικών Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Σχετικά με τις «κοινές αξίες» Ελλάδας και Βρετανίας, αναφέρεται ότι αυτές «ενισχύονται από την κοινή μας ιδιότητα ως μέλη των οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο ΟΑΣΕ και ο ΠΟΕ». Γίνεται λόγος, επίσης, για «αμοιβαία προσήλωση στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την προώθηση μιας διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».

Πρώτο βήμα

Στο κείμενο, επίσης, αναφέρεται ότι Αθήνα και Λονδίνο «με την εγκαθίδρυση του παρόντος Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου, προσβλέπουν σε μια στενή κοινή μελλοντική εταιρική σχέση».

Κάτι που είπε χτες και ο Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πως «αυτό το οποίο θα ήθελα να γίνει από εδώ και πέρα είναι να μπορέσουμε να προσθέσουμε ουσία σε αυτή την Συμφωνία με το να την εφαρμόσουμε».

Προηγουμένως, σε συνέντευξη που έδωσε πριν την υπογραφή του MOU, σε ερώτηση που του ετέθη, εάν μετά τις «συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, πολιτική συμφωνία με την Αλβανία, αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΑΕ, επέκταση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, περιμένουμε το επόμενο διάστημα νέες εξελίξεις στην κατεύθυνση ενίσχυσης των συμμαχιών της χώρας», ο ίδιος είχε απαντήσει θετικά.

«Βεβαίως -είπε- η προσπάθεια συνεχίζεται. Θα συναντηθώ στο Λονδίνο με τη Βρεταννή ομόλογό μου και θα υπογράψουμε διμερή συμφωνία συνεργασίας, η οποία καλύπτει έναν μεγάλο αριθμό τομέων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. (...) Εφόσον οι συγκυρίες το επιτρέψουν, στο μέλλον θα συνάψουμε και άλλες συμφωνίες με βασικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων».

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo