• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Νέα υποχώρηση ΗΠΑ-Δύσης έναντι Ερντογάν για να αποτραπεί «διπλωματικός πόλεμος»

Θανάσης Αργυράκης 25-10-2021 20:45 Τελευταία ενημέρωση: 25-10-2021 20:46
Ταγίπ Ερντογάν / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα υποχώρηση ΗΠΑ-Δύσης έναντι Ερντογάν για να αποτραπεί «διπλωματικός πόλεμος»
Μετά από «διορθωτική» δήλωση των ΗΠΑ και εννέα ακόμη Δυτικών χωρών, φαίνεται ότι εκτονώνεται η διπλωματική κρίση Δύσης-Τουρκίας

Προς εκτόνωση βαίνει, ως όλα δείχνουν, η διπλωματική κρίση μεταξύ Δύσης - Τουρκίας, η οποία προκλήθηκε, εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων του Ταγίπ Ερντογάν στο κοινό ανακοινωθέν δέκα Δυτικών πρεσβειών στην γείτονα, με το οποίο ζητούσαν την άμεση απελευθέρωση του επί τετραετία φυλακισμένου ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Οσμάν Καβαλά.

Τώρα, αρχής γενομένων των ΗΠΑ, και κατόπιν των υπολοίπων χωρών της «δεκάδας», διευκρινίστηκε, με ανάρτηση στο twitter, ότι άπαντες σέβονται το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης περί των Διπλωματικών Σχέσεων, το οποίο προβλέπει ότι οι διπλωμάτες τηρούν τους νόμους και τους κανονισμούς των χωρών που βρίσκονται.

Πηγές της τουρκικής Προεδρίας διέρρεαν ότι οι δηλώσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ και των άλλων πρεσβειών χαιρετίστηκαν από τον Ταγίπ Ερντογάν. Κάτι που δείχνει ότι, μάλλον οι δύο πλευρές προβαίνουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις με στόχο την εκτόνωση της κρίσης.

Και κυρίως, προκειμένου να μην χειροτερεύσει η κατάσταση και οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε «διπλωματικό πόλεμο». Κάτι που πρακτικά σημαίνει απελάσεις Δυτικών πρέσβεων και απαντητικά μέτρα, με απελάσεις Τούρκων πρέσβεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Εθνικιστικό κρεσέντο

Να σημειωθεί πως ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα εθνικιστικό κρεσέντο προς εσωτερική κατανάλωση προς τέρψιν της εκλογικής πελατείας του, όπως εκτιμά πλειάδα αναλυτών, επετέθη με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία (!).

Ο ίδιος κατηγόρησε τις δέκα χώρες για παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, ότι δεν σέβονται τη Δικαιοσύνη της χώρας και τις αποφάσεις της, και ούτε λίγο ούτε πολύ τις κατήγγειλε ότι συμπεριφέρονται στη χώρα σα να' ναι ξέφραγο αμπέλι. «Τώρα θα μάθουν τι εστί Τουρκία», είπε, χαρακτηρίζοντας τους δέκα πρέσβεις ως «persona non grata» (ανεπιθύμητους). Κάτι που πρακτικά σήμαινε την απέλασή τους.

Ως γνωστόν, το κοινό ανακοινωθέν της 18ης Οκτωβρίου συνυπέγραψαν οι πρεσβείες του Καναδά, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρά ταύτα, οι Δυτικές «υπερδυνάμεις» ανέκρουσαν πρύμναν και προέβησαν σε «διορθωτικές» δηλώσεις προς εξευμενισμό του Τούρκου προέδρου. Κάτι που το δίνει, βέβαια, την δυνατότητα να πάρει πίσω την απόφασή του για απελάσεις των πρέσβεων.

Μετά τις ΗΠΑ, την «διορθωτική» δήλωση - ανάρτηση «μοιράστηκαν» και οι πρεσβείες του Καναδά, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Νέας Ζηλανδίας.

«Μάθημα» προς την Ελλάδα

Η μεταχείριση της Τουρκίας από τις μεγάλες Δυτικές δυνάμεις πρέπει να αποτελέσει και ένα μήνυμα προς την ελληνική πλευρά για τις απόψεις που επικρατούν στη Δύση ως προς την Τουρκία. Ναι μεν, δηλαδή, να εξαπολύουν επικρίσεις σε βάρος της Άγκυρας, από τη μια πλευρά, αλλά από την άλλη επ' ουδενί να τα «σπάσουν» μαζί της.

Κάτι που, για μια ακόμη φορά, επιβεβαιώνει ότι, παρά τις όποιες αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με μεγάλες Δυτικές δυνάμεις, η Τουρκία είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσει τις προβοκάτσιες της. Πόσο μάλλον, ότι στην απευκταία περίπτωση που η Ελλάδα θα χρειαστεί να αμυνθεί, αυτό πρωτίστως θα πρέπει να το πράξει μόνη της.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo