• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ο Βαρθολομαίος στις ΗΠΑ: «Ο Πατριάρχης προηγείται του Σουλτάνου»

Θανάσης Αργυράκης 25-10-2021 09:00 Τελευταία ενημέρωση: 25-10-2021 09:13
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης
Ο Βαρθολομαίος στις ΗΠΑ: «Ο Πατριάρχης προηγείται του Σουλτάνου»
Σε νοσοκομείο λόγω αδιαθεσίας, λίγες ώρες μετά την άφιξη του στην Ουάσιγκτον ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Με ειρωνική διάθεση, μερίδα του αντιπολιτευόμενου τουρκικού Τύπου, τις τελευταίες εβδομάδες, αφήνει ανοικτές αιχμές σε βάρος του Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ο Βαρθολομαίος τον υπερκέρασε, αφού ο Πατριάρχης βλέπει τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, τον οποίο ο Τζο Μπάιντεν αρνείται να προσκαλέσει.

Στο ίδιο μήκος κινείται και η γερμανική εφημερίδα, Tagesspiegel, σημειώνοντας ότι «ο Πατριάρχης προηγείται του Σουλτάνου» και ότι, ενώ «ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντά εκκλησιαστικούς ηγέτες από την Τουρκία, ο Ερντογάν ακόμα περιμένει να λάβει πρόσκληση».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι, σύμφωνα με τις -προς εβδομάδων- δηλώσεις συμβούλου του Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Τ.Μπάϊντεν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 2021, στη Ρώμης (30-31 Οκτωβρίου).

Βέβαια, υπό τις εξαιρετικά σοβαρές εξελίξεις, και τις απειλές Ερντογάν προς δέκα πρέσβεις, μεταξύ των άλλων και των ΗΠΑ, για απέλαση από την Τουρκία, είναι αμφίβολο εάν θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση. Ειδικά, εάν ο Τ.Ερντογάν κάνει πράξη τα λόγια του για απελάσεις πρέσβεων.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και στην περίπτωση του Πούτιν, συναντήθηκε τελικώς μαζί του, αν και προηγουμένως τον είχε χαρακτηρίσει δημόσια «δολοφόνο». Πάντως, πρόσκληση Μπάιντεν στον Ερντογάν, προκειμένου να διαβεί την πόρτα του Λευκού Οίκου, δεν υπάρχει.

Στο νοσοκομείο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στις ΗΠΑ μετά από 12 χρόνια. Η τελευταία επίσημη επίσκεψή του ήταν το 2009. Θα παραμείνει στη χώρα δέκα ημέρες με αφορμή τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον ίδιον και την πατριαρχική αποστολή που τον συνοδεύει, αφίχθησαν το Σάββατο στη στρατιωτική βάση Άντριους, όπου τον υποδέχτηκε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος.

Αργότερα, όμως, και αφού προηγουμένως είχε εμφανιστεί σε συγκεντρώσεις της Ομογένειας και σε δείπνο, ο 81χρονος, Βαρθολομαίος, ένιωσε αδιαθεσία, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο George Washington Uninversity για ιατρική παρακολούθηση.

Η «αδιαθεσία» του αποδίδεται σε κόπωση, λόγω της μακράς, υπερατλαντικής πτήσης και του φορτωμένου προγράμματος που ακολούθησε την άφιξη του. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας, ενώ λέγεται ότι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την κατάσταση της υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ ο προσωπικός γιατρός του Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε, ζητώντας να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας του, προσφέροντας, εάν χρειαστεί, τις υπηρεσίες του.

Σήμερα, βάσει του προγράμματος, πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο.

Σημαντική στήριξη

Οσον αφορά την επίσκεψη Βαρθολομαίου στην Ουάσιγκτον, τον οποίον πάντως διαχρονικά στηρίζουν οι ΗΠΑ, ανεξαρτήτως Ρεπουμπλικάνων ή Δημοκρατικών, ενδιαφέρον έχει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Tagesspiegel.

Η ίδια τονίζει πως, αν και η Αγκυρα χαρακτηρίζει τον Πατριάρχη απλά ως «έναν Ορθόδοξο κληρικό στην Κωνσταντινούπολη», που κατά την τουρκική πολιτική, «δεν εκπροσωπεί παρά 2.000 Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς», τον υποδέχεται τώρα στον Λευκό Οίκο ο Μπάϊντεν, όταν «ο Τούρκος πρόεδρος περιμένει μάταια ένα ραντεβού από τον Ιανουάριο».

Κατ' αυτό τον τρόπο, σημειώνει η εφημερίδα, οι ΗΠΑ δείχνουν ότι «ο Βαρθολομαίος δεν είναι ο οποιοσδήποτε: Ως Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης είναι ο πνευματικός επικεφαλής 300 εκκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο». Και σε αυτό, όπως παρατηρεί η Tagesspiegel, «του χρησιμεύει η υποστήριξη των ΗΠΑ».

Πολύ περισσότερο, προσθέτει, «ο Πατριάρχης θα γίνει δεκτός σαν σημαντικός καλεσμένος του κράτους. Βάσει του προγράμματος, την πρώτη ημέρα κιόλας, είναι προσκεκλημένος του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, όπου παρόντες θα είναι τόσο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν».

Άρνηση

Αντίθετα με τη μεταχείριση Μπάϊντεν προς τον Πατριάρχη, συνεχίζει η εφημερίδα, «κρατά τον Τούρκο πρόεδρο σε απόσταση, ενώ δεν θέλησε καν να τον συναντήσει στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Πόσο μάλλον να τον δεχθεί στον Λευκό Οίκο. Μπάϊντεν και Ερντογάν, πάντως, πραγματοποίησαν τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες την πρώτη τους προσωπική συνάντηση».

Κατά τη συνάντηση με τον Βαρθολομαίο, «αναμένεται να συζητηθούν και τα δικαιώματα των Χριστιανών στην Τουρκία. Σημαντικό ζήτημα είναι η απαγόρευση της εκπαίδευσης χριστιανών ιερέων, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Έτσι, από το 1971 και μετά, ο ορθόδοξος κλήρος στην Τουρκία αδυνατεί να αναδείξει νέες γενιές κληρικών. Ο ίδιος ο Βαρθολομαίος είναι απόφοιτος της Χάλκης».

Επίσης, δεδομένου ότι «οι θρησκευτικές μειονότητες, όπως οι Χριστιανοί, αντιμετωπίζονται με καχυποψία από το τουρκικό κράτος, δεν τους χορηγείται το δικαίωμα στην αυτοδιοίκηση. Οι τουρκικές Αρχές εμπλέκονται στην εκλογή των νέων εκκλησιαστικών ηγετών, ενώ οι νομικοί περιορισμοί δημιουργούν προβλήματα στις χριστιανικές κοινότητες και σε σχέση με την ιδιοκτησία ακινήτων».

Μαύρη λίστα

Να σημειωθεί, τονίζει η εφημερίδα, ότι «στις ΗΠΑ αυξάνεται η κριτική για την πολιτική της Τουρκίας. Το State Department ζήτησε πρόσφατα να ανοίξει και πάλι η Χάλκη.

Επιπλέον, η αμερικανική Κυβερνητική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία ζητάει να μπει η Τουρκία στη «μαύρη λίστα», καθώς «διαπράττει ή επιτρέπει σοβαρές παραβιάσεις σε βάρος των θρησκευτικών ελευθεριών».

Στα παραδείγματα περιλαμβάνεται και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Την Ανοιξη, τέλος, η Βουλή των Αντιπροσώπων εξέδωσε ψήφισμα που ζητούσε να παρασχεθεί βοήθεια προς το Πατριαρχείο».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo