• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Όλα όσα έγιναν στο Πέραμα: Η καταδίωξη, ο νεκρός και πώς αντέδρασαν οι αστυνομικοί

lawandorder.gr 24-10-2021 15:02 Τελευταία ενημέρωση: 24-10-2021 15:14
Πέραμα / Φωτογραφία από το σημείο
Όλα όσα έγιναν στο Πέραμα: Η καταδίωξη, ο νεκρός και πώς αντέδρασαν οι αστυνομικοί
Οι κατηγορίες για τους επτά αστυνομικούς

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το αιματηρό περιστατικό με την αστυνομική καταδίωξη που έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου με απολογισμό έναν νεκρό και οκτώ τραυματίες εκ των οποίων επτά αστυνομικοί.

Για το τι ακριβώς συνέβη στην καταδίωξη, διενεργείται πειθαρχική έρευνα, μετά και την πληροφορία ότι οι αστυνομικοί είχαν λάβει διαταγή από το Κέντρο ώστε να σταματήσουν την καταδίωξη, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου,.

Η επιχειρησιακή αξιολόγηση των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στο περιστατικό θα πρέπει να αξιολογηθεί μέσα σε πέντε ημέρες, όπως ζήτησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ειδικότερα, ο υπουργός ζήτησε να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ στο αιματηρό γεγονός.

Στη διάρκεια του περιστατικού έπεσαν περισσότεροι από 30 πυροβολισμοί, σύμφωνα με την έρευνα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ τα όπλα των αστυνομικών έχουν μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολικών Ερευνών προκειμένου να γίνει βαλλιστική εξέταση.

Παράλληλα, «φως» στην υπόθεση αναμένεται να ρίξουν όλοι οι διάλογοι των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙΑΣ με το Κέντρο Επιχειρήσεων, από τη στιγμή που ξεκίνησε η καταδίωξη, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έως τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι επτά αστυνομικοί, που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα Πειραιά σε τακτικό ανακριτή, για να απολογηθούν την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Οι κατηγορίες για τους επτά αστυνομικούς - Διαφορετικές για τον καθένα

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, οι κατηγορίες θα είναι διαφορετικές, καθώς ο αστυνομικός ή οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν τον νεκρό Ρομά, θα αντιμετωπίσουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, αυτός που τραυμάτισε τον 16χρονο την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, και όσοι πυροβόλησαν το αυτοκίνητο για παράβαση του Νόμου Περί όπλων.

Τα 3 ερωτήματα - κλειδιά της έρευνας

Στο «μικροσκόπιο» της έρευνας τρία επιμέρους ζητήματα.

Το πρώτο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, είναι ότι οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ είχαν λάβει ρητή εντολή από το Κέντρο Άμεσης Δράσης ώστε να σταματήσουν την καταδίωξη. Η διαταγή αυτή δόθηκε καθώς η συγκεκριμένη καταδίωξη κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον τραυματισμό των αστυνομικών και διερχόμενων πολιτών, καθώς τόσο οι ύποπτοι όσο και οι αστυνομικοί παραβίαζαν κόκκινους σηματοδότες, σε μια μεγάλη διαδρομή.

Η πλευρά των αστυνομικών ισχυρίζεται ότι δεν άκουσαν την εντολή λόγω του θορύβου. Κατά τις ίδιες πηγές του MEGA, ωστόσο, στις συνομιλίες έχει καταγραφεί η φράση των αστυνομικών «ελήφθη», κάτι που δείχνει ότι έλαβαν τη διαταγή. Το Κέντρο Άμεσης Δράσης, τότε, έπαψε να παρακολουθεί το περιστατικό θεωρώντας ότι είναι λήξαν. Λίγα λεπτά, όμως ξαφνικά άκουσαν τη διαβίβαση για τον εμβολισμό και για πυροβολισμούς, δίχως καν να γνωρίζουν ποια περιοχή αφορά.

Το δεύτερο κομμάτι στο οποίο θα εστιάσει η έρευνα είναι αν προέκυψε άμεσος κίνδυνος για τις ζωές των αστυνομικών. Σύμφωνα με τα πληρώματα ο οδηγός επέδειξε θανατηφόρο πρόθεση με την όπισθεν κίνησή του. Σε άλλο ηχητικό, πάντως, επισημαίνεται ότι ουδείς από τα πληρώματα της ΔΙ.ΑΣ δεν τραυματίστηκε κατά το συμβάν.

Μεταξύ άλλων, κατά την έρευνα θα ληφθεί υπόψιν και ο αριθμός των σφαιρών που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί -εκτιμάται ότι είναι ανάμεσα σε 30 με 40, το αν βρέθηκαν ίχνη πυρών στα λάστιχα, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι επιχείρησαν να το ακινητοποιήσουν κ.ό.κ. Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι το γιατί δεν έσπευσαν περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ και το γιατί δεν έστησαν μπλόκα σε δρόμους για να σταματήσουν το ύποπτο όχημα. Η εξήγηση πιθανώς να βρίσκεται στο γεγονός ότι το Κέντρο Άμεσης Δράσης θεωρούσε ότι η καταδίωξη είχε παύσει μετά την εντολή που έδωσε.

Αστυνομικοί: Δεν ακούσαμε τις εντολές

Στον ισχυρισμό ότι δεν άκουσαν τις εντολές του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ να σταματήσουν την μοιραία καταδίωξη, φαίνεται να προχωρούν ορισμένοι από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στο αιματηρό συμβάν.

Ειδικότερα οι αστυνομικοί φαίνεται ότι επικαλούνται ότι δεν άκουσαν τις σχετικές υποδείξεις λόγω του θορύβου και της «αφοσίωσης» στην καταδίωξη ή λόγω «κενού» στις επικοινωνίες, γεγονός το οποίο διαψεύδουν οι ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης θεοδωρικάκος, ο οποίος ζήτησε  εντός πέντε ημερών σαφές πόρισμα για το τι ακριβώς συνέβη, εμφανίζεται προβληματισμένος για το τι έχει πραγματικά συμβεί . Επιπλέον εξετάζει αν κι αυτή ακριβώς η εντολή που  φαίνεται ότι δόθηκε από το επιχειρησιακό κέντρο «να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το κυνήγι των υπόπτων»  είναι τελικώς ορθή αφού τέτοιες επιλογές  επιτρέπουν την αύξηση της εγκληματικότητας.

Επιπλέον πέρα από τους πυροβολισμούς σε βάρος των νεαρών επιβατών του κλεμμένου οχήματος, φαίνεται να αποδίδονται και λάθη στην  συνολικότερη ανταπόκριση αστυνομικών δυνάμεων  και γιατί δεν επελέγη να δημιουργηθεί «φράγμα» στο εν λόγω όχημα από περιπολικά κι από άλλους ενστόλους.

Ο Κούγιας ανέλαβε την υπεράσπισή τους

Το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά αστυνομικών της ομάδας Δίας που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου οδηγού κλεμμένου αυτοκινήτου.

Οι διάλογοι των αστυνομικών

Σε κατάσταση σοκ μία γυναίκα με λυγμούς καταγράφει από το μπαλκόνι της, την καταδίωξη στο Πέραμα. Οι πυροβολισμοί πέφτουν βροχή, ενώ στο βίντεο ντοκουμέντο ακούγονται πάνω από 20.

 Ενδεικτικοί είναι οι διάλογοι των αστυνομικών:

- Έχουν τραυματιστεί δύο δράστες.

- Είναι όλοι καλά;

- Δεν έχουμε δικό μας;

- Είστε όλοι καλά;

Ο αστυνομικός περιγράφει στο κέντρο τι έχει συμβεί: «Κέντρο, έχει παρασύρει πέντε υπηρεσιακά δίκυκλα, δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμούς), γιατί κινούνταν θανατηφόρα εναντίον των συναδέλφων»

- Μίλα μου, μίλα μου!

- Έχει τραυματιστεί.

«Κέντρο, έχουν τραυματιστεί οι δράστες, έχουμε πέντε μηχανές σε παράσυρση, σύντομα στείλτε ασθενοφόρο».

- Ε, μίλα, μίλα!

- Πάρε ανάσα, πάρε ανάσα...

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο κακοποιός με τους δύο συνεργούς του, εντοπίστηκε τη νύχτα με κλεμμένο πολυτελές αυτοκίνητο, και τελικά μετά από ένα θρίλερ στους δρόμους της δυτικής Αθήνας εγκλωβίστηκε σε στενό στο Πέραμα, και για να ξεφύγει έκανε όπισθεν με το αυτοκίνητο, εμβολίζοντας πέντε μοτοσυκλέτες της ΔΙΑΣ, με αποτέλεσμα να παρασύρει εφτά αστυνομικούς. Οι άνδρες της ΔΙΑΣ απάντησαν με βροχή από σφαίρες, σκοτώνοντας τον σεσημασμένο, τραυματίζοντας τον δεύτερο κακοποιό, ενώ ο τρίτος ξέφυγε. 

Η άγρια καταδίωξη είχε ξεκινήσει αργά το βράδυ της Παρασκευής από την περιοχή του Ρέντη. Άνδρες της ΔΙΑΣ εντόπισαν το άσπρο ΙΧ με σπασμένο το πίσω τζάμι και επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν έλεγχο. Οι τρείς επιβαίνοντες αγνόησαν το σήμα των αστυνομικών, ανέπτυξαν ταχύτητα και προσπάθησαν να διαφύγουν. 

Ακολούθησε καταδίωξη που κράτησε για αρκετά λεπτά, με το κλεμμένο αυτοκίνητο να διανύει απόσταση τουλάχιστον 12 χιλιομέτρων, περνώντας από Περιστέρι, Αιγάλεω, και Χαϊδάρι πριν τελικά καταλήξει στο Πέραμα. 

Ένα λεωφορείο βρέθηκε ξαφνικά μπροστά στο όχημα το οποίο αναγκάστηκε να κόψει ταχύτητα και μην έχοντας άλλη οδό διαφυγής έκανε όπισθεν εμβολίζοντας τους αστυνομικούς που το καταδίωκαν.

Ο γενικός γραμματέας αστυνομικών Δυτικής Σπύρος Κρικέτος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, τόνισε πως οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα ενώ το κλεμμένο όχημα επιχείρησε να περάσει από πάνω τους.

Στο μεταξύ οργισμένη είναι η οικογένεια του 20χρονου που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Πέραμα. Ξεσπά ο πατέρας του και ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη, ενώ η χήρα με δύο παιδιά και έγκυος στο τρίτο τους παιδί εξαπολύει απειλές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo