• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ακάρ προς Παναγιωτόπουλο: «Κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα επιτίθενται στην Τουρκία για... αυτοπροβολή»

Θανάσης Αργυράκης 23-10-2021 22:14 Τελευταία ενημέρωση: 23-10-2021 22:15
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Χουλουσί Ακάρ / Φωτογραφία: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Ακάρ προς Παναγιωτόπουλο: «Κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα επιτίθενται στην Τουρκία για... αυτοπροβολή»
Οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας «διαβρώνουν» το ΝΑΤΟ, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Αμυνα

Θετική και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας τη συνάντηση που είχε στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου του ΝΑΤΟ (21-22 Οκτωβρίου) με τον Ελληνα ομόλογό του, σημειώνοντας ότι «περιμένουμε να δούμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής της συνάντησης το προσεχές διάστημα».

Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Αμυνας αναφέρθηκε ότι ο Ακάρ πρότεινε να να πραγματοποιηθεί νέα ελληνο-τουρκική συνάντηση στρατιωτικών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Ο Χουλούσι Ακάρ, κατά την προσφιλή τακτική της Αγκυρας, για πολλοστή φορά έκανε το άσπρο μαύρο, και επέρριψε την ευθύνη της έντασης στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι «οι προκλητικές ενέργειες και η ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις δεν θα είναι ωφέλιμες» για τις διμερείς σχέσεις.

Ο ίδιος αφήνοντας να εννοηθεί ότι, κατά τη συνάντηση του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, του έθεσε το θέμα, συνέχισε, λέγοντας πως «έχουμε πει στους συνομιλητές μας, και συνεχίζουμε να λέμε, ότι κάποια πολιτικά πρόσωπα και άτομα προβάλλονται με αυτό το θέμα και ότι αυτό πρέπει να αποτραπεί».

Αναφερόμενος, επίσης, στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και τις αμυντικές συμφωνίες που τα συνοδεύουν, ειδικά την ελληνο-γαλλική συμφωνία που, παράλληλα με τις αγορές γαλλικών φρεγατών, συμφωνήθηκε και η αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή, είπε ότι «αυτά δεν ωφελούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Εμφανιζόμενος, δε, ως «θεματοφύλακας» των συμφερόντων του ΝΑΤΟ, είπε ότι «όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αναζήτηση συμμαχιών, παρόλο που βρισκόμαστε στο ΝΑΤΟ, θα βλάψει τόσο το ΝΑΤΟ όσο και τις διμερείς σχέσεις και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη».

Πάντως, ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, αν και εκτιμάται ότι στο στόχαστρό του ήταν κυρίως η Γαλλία, αφού ο ίδιος τουλάχιστον αποφεύγει στις δημόσιες δηλώσεις του να επικρίνει τις ΗΠΑ.

Οι τοποθετήσεις Ακάρ δεν είναι τυχαίες ούτε και άσχετες με την -έστω συγκεκαλυμμένη- δυσαρέσκεια της ηγεσίας του ΝΑΤΟ για την ελληνο-γαλλική συμφωνία, αλλά και της Ουάσιγκτον, αν και με διακριτικό τρόπο. Πόσο μάλλον, αφού οι ΗΠΑ πήραν ό,τι ήθελαν με την ελληνο-αμερικανική συμφωνία για τις βάσεις.

Ετσι, ο ίδιος εμφανίστηκε «Νατοϊκότερος» του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «είναι απαραίτητο να ενεργήσουμε σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα των υφιστάμενων συμμαχιών. Η συμμαχία του ΝΑΤΟ, στην οποία βρισκόμαστε, είναι ο ισχυρότερος αμυντικός οργανισμός στην ιστορία. Επομένως, όλοι θα πρέπει να δουν ότι οι άλλες επιδιώξεις δεν είναι κατάλληλες όσο είστε μέσα σε αυτόν. Εάν υπάρχει ξεχωριστή συμμαχία μεταξύ συμμάχων εκτός του ΝΑΤΟ, αυτές είναι ενάντια στο όραμα του ΝΑΤΟ για το 2030. Το ΝΑΤΟ μιλά για ενότητα, ομόνοια. Το να προχωρήσουμε πέρα από αυτά, σημαίνει διάβρωση του ΝΑΤΟ».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo