• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Σεισμός στην Κρήτη: «Πιθανός μετασεισμός 5 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι» - Η άποψη των σεισμολόγων

lawandorder.gr 21-10-2021 21:21 Τελευταία ενημέρωση: 21-10-2021 21:22
Ζημιές από τον πρώτο σεισμό στο Αρκαλοχώρι / Φωτογραφία: Eurokinissi
Σεισμός στην Κρήτη: «Πιθανός μετασεισμός 5 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι» - Η άποψη των σεισμολόγων
Φυσιολογική η σεισμική ακολουθία

Οι σημερινοί σεισμοί είναι κομμάτι της μετασεισμικής ακολουθίας του μεγάλου πρώτου σεισμού των 6 Ρίχτερ σύμφωνα με τον καθηγητή Άκη Τσελέντη, διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών

Αυτό σημαίνει ότι αν και οι κάτοικοι της περιοχής αναστατώθηκαν από τις σημερινές αλλεπάλληλες δονήσεις, από 3,7 έως 4,5 Ρίχτερ, οι επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν και αναλύουν τα δεδομένα, δεν εκφράζουν την ίδια ανησυχία.

Πιθανός μετασεισμός 5,3 Ρίχτερ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σημερινοί σεισμοί εντάσσονται στην μετασεισμική ακολουθία του σεισμού των 6 Ρίχτερ που έγινε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, η οποία μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται ομαλή. Και όπως επισημαίνουν, οι σεισμοί αυτοί θα συνεχιστούν, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους έως 5,3 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) σεισμολόγος Χρήστος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο protothema.gr, εξήγησε ότι οι τρεις σεισμικές δονήσεις, οι δυο μάλιστα διαδοχικές, στο Αρκαλοχώρι είναι αποτέλεσμα της μετασεισμικής ακολουθίας του σεισμού των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συνέβη το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου.

«Ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ, όπως αυτός που έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου, έχει μια μετασεισμική ακολουθία που διαρκεί ενάμιση με δυο μήνες σύμφωνα με τη στατιστική. Αυτή η περίοδος των μετασεισμών μπορεί να είναι και λίγο μεγαλύτερη ή μικρότερη. Να σας θυμίσω ότι στο σεισμό της Σάμου μεγέθους 7 Ρίχτερ, η μετασεισμική ακολουθία είχε κρατήσει πάρα πολύ λίγο. Έτσι, σε έναν σεισμό 6 Ρίχτερ δεν είναι ασύνηθες ούτε παράξενο να έχουμε μετασεισμούς της τάξεως των 4 Ρίχτερ και 4,5 Ρίχτερ. Μπορεί να έχουμε και έναν 5 Ρίχτερ, δεν αποκλείεται αυτό. Επειδή όμως σήμερα με προβλημάτισαν και εμένα οι τρεις αυτοί σεισμοί, είδα ποια είναι η κατανομή των σεισμών και φαίνεται ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Τα δεδομένα μέχρι σήμερα μας δείχνουν ότι η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά και δεν είναι ασυνήθιστες οι απανωτές σεισμικές δονήσεις».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo