• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στο φόντο των δηλώσεων Πάιατ για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα

Θανάσης Αργυράκης 21-10-2021 16:52 Τελευταία ενημέρωση: 21-10-2021 18:13
Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ / Φωτογραφία: Eurokinissi
Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στο φόντο των δηλώσεων Πάιατ για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα
Ο Τ.Πάϊατ εξέφρασε την έκπληξή του για τις διαμαρτυρίες ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ελληνο-αμερικανική συμφωνία. Πόλεμος ανακοινώσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Την έκπληξή του εξέφρασε ο Τζέφρι Πάιατ για τις διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη νέα ελληνο-αμερικανική συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις. Είπε χαρακτηριστικά ότι τα σημεία των νέων βάσεων που παραχώρησε η Ελλάδα στις ΗΠΑ συζητούνταν και υλοποιούντο επί ΣΥΡΙΖΑ.

Τις δηλώσεις Πάιατ έσπευσε να «ανεβάσει» η Νέα Δημοκρατία, ζητώντας ... εξηγήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον κατηγόρησε για διγλωσσία και τον κάλεσε να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων Πάιατ.

Από τη μεριά της, η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε fake news τους ισχυρισμούς της ΝΔ, την κατηγόρησε ότι αυτή είναι που διαστρεβλώνει τις δηλώσεις Πάιατ, και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η πρώτη στην ιστορία της Ελλάδας που παραχωρεί επ' αόριστον έδαφος για βάσεις στις ΗΠΑ.

Με αφορμή τις δηλώσεις Πάιατ, ουσιαστικά, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «σφάζονται» στα πόδια του Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος, πάντως, αν και αναφέρθηκε στα σημεία που επελέγησαν για νέες αμερικανικές βάσεις επί ΣΥΡΙΖΑ, απέφυγε να μιλήσει για την χρονική ισχύ της νέας αναθεωρημένης ελληνο-αμερικανικής συμφωνίας.

Να σημειωθεί ότι εδώ και δεκαετίες ίσχυε η ετήσια ανανέωση της συμφωνίας -του 1990- για τις αμερικανικές βάσεις με ρηματική διακοίνωση. Στο εξής, κάτι τέτοιο παύει να ισχύει. Η συμφωνία είναι αρχικά πενταετούς διάρκειας, και κατόπιν θα ισχύει επ' αόριστον.

Την επ' αόριστον ισχύ της επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν. Την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, σε δηλώσεις του, είπε ότι η ανανέωση της συμφωνίας του 1990 θα επιτρέψει στη συμφωνία να παραμείνει εν ισχύ επ αόριστον ( indefinitely ). Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει διευκρινίσεις επί τούτου, παρ' ότι ατύπως στελέχη της επιβεβαιώνουν ότι ισχύει το «επ' αόριστον».

«Εκπληξη» πρέσβη

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεόραση του Σκάϊ, ο Τ.Πάιατ, ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την επ' αόριστον διάρκεια της συμφωνίας που θα ακολουθήσει μετά την πενταετία», απάντησε: «Μένω έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και το Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελλάδα είναι δημοκρατία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δημοκρατία. Και ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να αντιτίθεται. Αλλά γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Τσίπρα, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, θυμάστε, ήταν στην προεδρία του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ το 2018, και άλλων στο κόμμα, ότι κατανοούν τη σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση. Και θα ήθελα να τονίσω στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί. Είναι όροι που ευθυγραμμίζουν τη συμφωνία με αυτές με άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

ΝΔ: Διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή τις δηλώσεις Πάιατ, Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της καλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τον Αμερικανό πρέσβη. Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής:

«Η πενταετής συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή εξαπέλυσε μύδρους μιλώντας για “σοβαρότατες παραχωρήσεις” και για συμφωνία “που δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία”. Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Πάιατ σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή” δηλώνει έκπληκτος από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι “οι τέσσερις τοποθεσίες που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ” και ότι “οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί” από όσα συζητούνταν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Θα διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που αναφέρει στη συνέντευξή του ο Πρέσβης των ΗΠΑ; Αναμένουμε με ενδιαφέρον. Οι Έλληνες γνωρίζουν τη διγλωσσία και τα ψέματα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και ξέρουν ότι αυτά που λέει δημόσια δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που συζητάει πίσω από τις κλειστές πόρτες».

ΣΥΡΙΖΑ: «Είχαμε απορρίψει και την 5ετή»

Από τη μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει Fake news τους ισχυρισμούς της ΝΔ και τη συμφωνία ως απαράδεκτη, ενώ αναφέρει ότι η ΝΔ είναι αυτή που διαστρεβλώνει τις απόψεις του Τ.Πάιατ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου έχει ως εξής:

«Καμία έκπληξη για το γεγονός ότι η ΝΔ διαστρεβλώνει τις θέσεις του Αμερικανού πρέσβη, στη γνωστή τακτική των fake news. Προσπαθεί να συσκοτίσει έτσι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης που υπογράφει επ' αόριστον συμφωνία με τις ΗΠΑ για χρήση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΝΔ γνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν θα έμπαινε ποτέ σε συζήτηση για επ’ αόριστο συμφωνία, αλλά είχε απορρίψει ακόμα και 5ετή ανανέωση.

Για να συσκοτίσει δε την πραγματικότητα, τα χαλκεία της ΝΔ διαστρεβλώνουν τα λεγόμενα του πρέσβη, που είπε επί λέξει: "Θα ήθελα να τονίσω προς τους συναδέλφους μου στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η γλώσσα της συμφωνίας δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα ("is not exceptional"). Αποτελεί λεκτικό που ευθυγραμμίζει τη συμφωνία με τους άλλους μας συμμάχους στο ΝΑΤΟ". Από τη ΝΔ αυτό μεταφράζεται "οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί από όσα συζητούνταν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ"....

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναβάθμισε τις διμερείς σχέσεις σε επίπεδο στρατηγικού διαλόγου και προώθησε την αμυντική συνεργασία στη βάση της σύγκλισης συμφερόντων, όχι στη λογική του «πιστού και δεδομένου συμμάχου».

Ποτέ δεν θα διαπραγματευόμασταν νομικά δεσμευτική συμφωνία που παραχωρεί επ' αόριστον δικαίωμα χρήσης ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μόνιμη δέσμευση για εμπλοκή της Ελλάδας σε σχεδιασμούς των ΗΠΑ, στην πρώτη γραμμή, σε μία περίοδο ψυχροπολεμικών εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως δέσμευση για αμερικανική στήριξη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

ΝΔ: Νέα ανακοίνωση-απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ εξέδωσε και νέα ανακοίνωση - απάντηση στην Κουμουνδούρου, όπου αναφέρονται τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ας αφήσει τα γνωστά κλισέ και ας απαντήσει στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα που δηλώνει “έκπληκτος”. Η έκπληξη του κ. Πάιατ προκύπτει όχι από την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά από τη σημερινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ, σε σύγκριση με αυτά που έλεγε όταν ήταν στην Κυβέρνηση. Είναι όπως τα μνημόνια. Πρώτα θα τα έσκιζαν και στη συνέχεια έγιναν οι καλύτεροι μαθητές.

Κι ένα πρόσθετο ερώτημα: αν ο κ. Τσίπρας ερχόταν ξανά στην εξουσία θα κατήγγελλε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ ή “θα δούμε πώς θα το χειριστούμε..” όπως απάντησε για τη Συμφωνία με τη Γαλλία;».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo