• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Η Αμερική ανακαλύφθηκε από τους Βίκινγκς πριν από τον Κολόμβο, σύμφωνα με επιστήμονες

lawandorder.gr 20-10-2021 21:53 Τελευταία ενημέρωση: 20-10-2021 21:54
Οι Βίκινγκς «πάτησαν» στην Αμερική 4,5 αιώνες πριν τον Κολόμβο / Φωτογραφία: Pixabay
Η Αμερική ανακαλύφθηκε από τους Βίκινγκς πριν από τον Κολόμβο, σύμφωνα με επιστήμονες
Νέα επιστημονικά δεδομένα

Το πρώτο βήμα ευρωπαίου στον «Νέο Κόσμο», στην αμερικανική ήπειρο, φαίνεται πως τελικά δεν ήταν του Χριστόφορου Κολόμβου, όπως γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά των διάσημων θαλασσοπόρων και πολεμιστών, Βίκινγκς. 

Οι Σκανδιναβοί είχαν διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό και είχαν «κατακτήσει» την Αμερική από το 1021 μ.Χ., 4,5 δηλαδή αιώνες πριν τον Κολόμβο.

Νέα έρευνα

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, η οποία βασίζεται στη χρονολόγηση αντικειμένων από ξύλο που βρέθηκαν σε αρχαιολογική τοποθεσία της Νέας Γης, στον ανατολικό Καναδά. Πρόκειται για την αρχαιότερη ημερομηνία που πλέον μπορεί να βεβαιωθεί επιστημονικά η ευρωπαϊκή παρουσία σε αμερικανικό έδαφος.

Είναι γνωστό ότι οι Βίκινγκς έκαναν μεγάλα θαλασσινά ταξίδια με τα εμβληματικά πλοία τους. Προς τα δυτικά είχαν φθάσει διαδοχικά και είχαν εγκατασταθεί στην Ισλανδία, στη Γροιλανδία και τελικά στην Αμερική. Αυτοί ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έκαναν την τολμηρή διάσχιση του Ατλαντικού στην «καρδιά» του Μεσαίωνα και εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή (L' Anse aux Meadows) στη βόρεια χερσόνησο της Νέας Γης (Newfoundland). Εως τώρα η ακριβής ηλικία αυτού του καταυλισμού δεν είχε προσδιοριστεί.

Οι ερευνητές από τον Καναδά, τη Γερμανία και την Ολλανδία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή, Μάικλ Ντι, του ολλανδικού πανεπιστημίου του Γκρόνινγκεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, ανέλυσαν μια συλλογή από ξύλινα τεχνουργήματα που προέρχονταν από τρία διαφορετικά δέντρα και είχαν βρεθεί μέσα σε αυτό τον πρώτο οικισμό των Βίκινγκς.

Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι επρόκειτο για έργο των Βίκινγκς, επειδή τα αντικείμενα είχαν κοπεί και δημιουργηθεί με τη χρήση κοφτερών μεταλλικών εργαλείων, τα οποία δεν χρησιμοποιούνταν από τους αυτόχθονες Αμερικανούς εκείνη την εποχή.

Επιστημονικά δεδομένα, όχι ιστορικές αναφορές

Οι ερευνητές κατάφεραν να προσδιορίσουν τον ακριβή χρόνο δημιουργίας του οικισμού L'Anse aux Meadows από τους Βίκινγκς, αναλύοντας τα διακριτά χαρακτηριστικά του ατμοσφαιρικού άνθρακα μέσα στο ξύλο, κάτι που τους επέτρεψε να υπολογίσουν πότε κόπηκαν τα δέντρα, από όπου μετά φτιάχτηκαν τα ξύλινα αντικείμενα.

Οπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ως σημείο αναφοράς στον χρόνο χρησιμοποιήθηκε μια απότομη αύξηση στον ατμοσφαιρικό άνθρακα που είχε προκληθεί από ένα συμβάν κοσμικών ακτινών που έφθασαν στη Γη το 993 μ.Χ. και έχουν αφήσει το παγκόσμιο αποτύπωμά τους και στους δακτυλίους του κορμού των δέντρων.

Παραμένει άγνωστο πόσες αποστολές έστειλαν οι Βίκινγκς στην Αμερική και ποιά ήταν η διάρκεια καθεμίας, όσον αφορά τη ναυσιπλοΐα στον Ατλαντικό και την παραμονή τους στην ξηρά. Οι έως τώρα ενδείξεις συνηγορούν πάντως ότι επρόκειτο για μάλλον σύντομα ταξίδια, αν και πιθανότατα οι Βίκινγκς δεν δίστασαν να εξερευνήσουν σε ένα βαθμό την αμερικανική ενδοχώρα και περιοχές νοτιότερα από τη Νέα Γη.

Οι περιπέτειες των Βίκινγκς καταγράφονται στα Ισλανδικά Επη, τα οποία όμως άρχισαν σαν προφορικές ιστορίες και γράφτηκαν αιώνες μετά τα γεγονότα που περιγράφουν. Μεταξύ άλλων, τα έπη αυτά αναφέρουν επαφές -πότε φιλικές και πότε βίαιες- ανάμεσα στους Βίκινγκς και στους αυτόχθονες. Μέχρι στιγμής όμως ελάχιστα αρχαιολογικά στοιχεία έχουν βρεθεί που να υποστηρίζουν τέτοιες επαφές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo