• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Εορτασμός της «Ημέρας της Αστυνομίας» στην πρώην Σχολή Αξιωματικών του Σώματος (εικόνες)

lawandorder.gr 20-10-2021 17:46 Τελευταία ενημέρωση: 20-10-2021 17:46
Ο εορτασμός της «Ημέρας της Αστυνομίας» / Φωτογραφία: Ελληνική Αστυνομία
Εορτασμός της «Ημέρας της Αστυνομίας» στην πρώην Σχολή Αξιωματικών του Σώματος (εικόνες)
Παρόντες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία του Σώματος - Ιστορικά οχήματα και κειμήλια Αστυνομίας και Χωροφυλακής στον εκθεσιακό χώρο

Παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον προστάτη Άγιο της Αστυνομίας, Άγιο Αρτέμιο, στο χώρο της πρώην Σχολής Αξιωματικών του Σώματος.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, παρέστη ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και απηύθηνε χαιρετισμό ενώ ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή.

«Ημέρα της Αστυνομίας» και Μεγαλομάρτυρας Άγιος Αρτέμιος

Η Ελληνική Αστυνομία, με επίσημες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, γιορτάζει σήμερα, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021, την «Ημέρα της Αστυνομίας» και τη μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου.

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες σήμερα στον χώρο της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, όπου τελέστηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών προς τιμήν του Προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου και έλαβε χώρα δοξολογία, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, συνεπικουρούμενος από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Θρησκευτικού Ελληνικής Αστυνομίας, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη - Αστυνόμο Β΄ π. Αλέξιο Κουρτέση, τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελο Νέας Ιωνίας Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνος π. Επιφάνιο Αρβανίτη και άλλων ιερωμένων τόσο από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και από τις Ένοπλες Δυνάμεις, παρουσία του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνστάντιου, που εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ανέγνωσε την Ημερήσια Διαταγή , επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων:

«Η Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστά σημαίνον χρονικό σημείο ανάδειξης της μακράς ιστορικής πορείας του Σώματος, ενώ προβάλλει την αξιόλογης σημασίας αποστολή του, η οποία μετουσιώνεται στο όραμα «Σύγχρονη Αστυνομία-Ασφαλείς Πολίτες», και αναδεικνύει ως αναγκαιότητα τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας και τη δυναμική της συμβολή στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών και κινδύνων, αλλά και στην ουσιαστικότερη ποιοτική ασφάλεια των πολιτών.

Η σημερινή πανηγυρική απόδοση των πρεπουσών τιμών προς τον Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Άγιο Αρτέμιο, και ο εορτασμός της μνήμης του, συμβολίζει τη βαθύτερη ουσία του σκοπού του αστυνομικού έργου, την με αυτοθυσία και αυταπάρνηση προσφορά και την ανθρωπιστική διάσταση της εξυπηρέτησης του συμπολίτη μας με αδιαπραγμάτευτους όρους ισότητας, δημοκρατίας και διαφάνειας…

…Ο εορτασμός της 20ης Οκτωβρίου ως επίσημης εορτής της Ελληνικής Αστυνομίας, χαρακτηρίζεται από τη μακρόπνοη ιστορική συνέχεια των Σωμάτων της Χωροφυλακής, της Αστυνομίας Πόλεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, μια συνέχεια που κληροδοτείται στις επόμενες γενιές της Αστυνομικής Οικογένειας και μεταλαμπαδεύεται μέσω της διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η καταλειπόμενη παρακαταθήκη της ιστορικής επαγγελματικής μνήμης προσδιορίζει παράλληλα το χρέος μας να διατηρήσουμε την ιστορική μας κουλτούρα, που έγκειται σε ανθρωπιστικές και πολιτοκεντρικές αξίες, και διαρκώς να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε την προσφορά των Σωμάτων και των εν αποστρατεία συναδέλφων στον πολίτη και στο κοινωνικό σύνολο. Αυτή η θεμελιώδης προσφορά αποτυπώνεται μέσω των εκθεμάτων και στον «Εκθεσιακό Χώρο Συλλογής Ιστορικών Κειμηλίων Ελληνικής Αστυνομίας» που επιτέλους αποκτά το Σώμα για πρώτη φορά και σήμερα εγκαινιάζεται στους χώρους της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας…

…Η αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας είναι προσδιοριστική της αναγκαιότητας προστασίας της ανθρώπινης ύπαρξης και οντότητας μέσα από τη διαμόρφωση ενός κλίματος εγγύτητας και την εφαρμογή μοντέλων αστυνόμευσης, τα οποία αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις εκάστοτε επικρατούσες και διαμορφωθείσες συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό το τελευταίο διάστημα το δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας συμμετείχε και διαχειρίστηκε φυσικές ή ανθρωπιστικές κρίσεις, κοινωνικοπολιτικού αντικτύπου και ανθρωπογεωγραφικού χαρακτήρα, μέσω μίας δυναμικής διαδικασίας άμεσης και επιτυχούς παρεμβατικότητας…

…Τεχνολογία, καινοτομία, ψηφιακά μέσα, τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύονται κατά την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Σώματος σύμμαχοί μας, επιταχυντές διαδικασιών, αλλά και εργαλεία για την ενεργοποίηση μηχανισμών διευκόλυνσης του πολίτη. Η δημιουργία ενός ισχυρού ψηφιακού συστήματος, το οποίο με ενιαίο τρόπο θα απλοποιεί τις εσωτερικές διαδικασίες του Σώματος, αλλά και τις συναλλαγές με τον πολίτη σχεδιάστηκε στη βάση υλοποίησης του πληροφοριοκεντρικού μοντέλου λειτουργικότητας και με πολιτοκεντρική λογική…

…Ως Αρχηγός του Σώματος καλώ όλους εσάς, τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, να τιμάτε τη σημερινή ημέρα ανακαλώντας στη μνήμη και στην καρδιά σας στιγμές παρελθόντος, ισχυροποιώντας το παρόν και αναδημιουργώντας το μέλλον, με εχέγγυα τη δική σας καθοριστική συμβολή, η οποία απαραιτήτως είναι ενδεδυμένη από ευγνωμοσύνη, απόδοση τιμών και πηγαίας έκφρασης ενός θερμού ευχαριστώ! Ιδιαιτέρως σήμερα επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω εσάς, το σύνολο του προσωπικού, για τη μάχη που δίνετε καθημερινά για την ασφάλεια του πολίτη και τη διαρκή προσπάθειά σας να καταξιωθούμε στη συνείδησή του.

Γνωρίζετε ότι η ευημερία και η ανάπτυξη επιτυγχάνονται μέσω της πραγμάτωσης της κοινωνικής ισορροπίας και ομαλότητας, και της παράλληλης προστασίας του θεμελιώδους αγαθού της ασφάλειας.

Έχουμε χρέος να μείνουμε πιστοί στα ιδανικά και στις αξίες του όρκου μας. Να μείνουμε ανιδιοτελείς συνοδοιπόροι του πολίτη. Κάθε ενέργειά μας ας εκκινεί με μοναδικό σκοπό την προσφορά. Η προάσπιση της εσωτερικής ασφάλειας της Χώρας μας ας συνιστά διαρκή επαγγελματική μας προοπτική… »

Παρέστησαν, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, επίσης, ο βουλευτής Χρήστος Σπίρτζης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο Γρηγόρης Σκιαδόπουλος, ως εκπρόσωπος της Προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ., ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της "Ελληνικής Λύσης" Βασίλειος Γραμμένος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου, η βουλευτής Φωτεινή Μπακαδήμα, ως εκπρόσωπος του Γραμματέα ΜΕΡΑ 25, Υπουργοί και Υφυπουργοί της Κυβέρνησης, ο Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Απόστολος Αβδελάς, Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων.

Επιπλέον, παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και Υπαρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α., Αντιναύαρχος ΠΝ Ιωάννης Δρυμούσης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, εκπρόσωποι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και στελέχη αυτών, Πρέσβεις και εκπρόσωποι Διπλωματικών Αρχών στη χώρα μας, καθώς και Αστυνομικοί Σύνδεσμοι ξένων χωρών και εκπρόσωποι δικαστικών Αρχών, Ιδρυμάτων, Οργανώσεων και Φορέων.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρευρέθηκαν ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Γιάννινας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Παρασκευάς Σανιδάς, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου, Διευθυντές των Διευθύνσεων των Κλάδων, Διευθυντές των Αυτοτελών Διευθύνσεων του Αρχηγείου, εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί, αντιπροσωπείες του Αρχηγείου και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό, επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Σώματος και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων, Ενώσεων Αποστράτων και Ομίλων Φίλων Αστυνομίας.

Βραβεύσεις Αστυνομικών

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, βραβεύτηκαν Υπηρεσίες και αστυνομικοί, για την προσφορά τους στο Σώμα και στο κοινωνικό σύνολο καθώς και για τη συμβολή τους στην ασφάλεια της χώρας.

Συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν, κατά σειρά, ο Αστυφύλακας Αντώνης Τσαπατάκης, της Υπηρεσίας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Ελληνικής Αστυνομίας, οποίος διακρίθηκε για τις αθλητικές του επιδόσεις με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο άθλημα της κολύμβησης στους Παραολυμπιακούς αγώνες Τόκιο 2020 και η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την κατάσχεση σημαντικής ποσότητας κοκαΐνης βάρους 1.180 κιλών, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη κατασχεθείσα ποσότητα στα αστυνομικά χρονικά.

Επίσης, ο Διοικητής και το προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Μεγίστης, σε ένδειξη αναγνώρισης της σημαντικής συμβολής του στην ασφάλεια και προστασία της κοινωνίας του ακριτικού νησιού του Καστελλόριζου και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την εξαίρετη και ανεκτίμητη διαχρονική συμβολή της στη δίωξη του εγκλήματος και στην ασφάλεια και προστασία των πολιτών.

Τέλος, βραβεύτηκαν η Αστυφύλακας Ελισσάβετ Αρτσέτου, της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε ένδειξη αναγνώρισης του ήθους και της ενσυνείδητης επιτέλεσης των καθηκόντων της, ως Αστυνομικού και πολύτεκνης μητέρας και η Υπαρχιφύλακας Αικατερίνη Καλιμαγκίνα, της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, σε ένδειξη αναγνώρισης της πολυετούς υπηρεσίας της, από ιδρύσεως των Ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης έως σήμερα.

Τις βραβεύσεις πραγματοποίησαν, κατ’ αντιστοιχία, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Υπαρχηγός του Σώματος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.

Ιστορικά οχήματα και κειμήλια Αστυνομίας και Χωροφυλακής

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του «Εκθεσιακού Χώρου Ιστορικών Κειμηλίων» Ελληνικής Αστυνομίας, όπου εκτίθενται αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό, στολές ιστορικού ενδιαφέροντος, καθώς και άλλα αστυνομικά αντικείμενα.

Μάλιστα, οι προσκεκλημένοι και οι επισκέπτες, στο πλαίσιο της δεξίωσης που παρατέθηκε στον προαύλιο χώρο της πρώην Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αστυνομικά οχήματα και μοτοσικλέτες, διαφόρων τύπων, ιστορικού ενδιαφέροντος και σημασίας, που εκτέθηκαν για τον σκοπό αυτό.

Σημειώνεται ότι, το τριήμερο 18-20 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική εθελοντική αιμοδοσία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας για την τράπεζα αίματος του Σώματος.

Τέλος, χθες, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών -στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας- Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνστάντιου συνεπικουρούμενος από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Θρησκευτικού Ελληνικής Αστυνομίας, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη - Αστυνόμο Β΄ π. Αλέξιο Κουρτέση.

Παρέστησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, αξιωματικοί και στελέχη του Σώματος.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Επισημαίνεται ότι η «Ημέρα της Αστυνομίας» θεσπίστηκε από την Πολιτεία για να τιμήσει το έργο και την προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo