• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Κορονοϊός: Πώς το Ισραήλ «έκοψε» το τρίτο κύμα της πανδημίας

lawandorder.gr 20-10-2021 16:35 Τελευταία ενημέρωση: 20-10-2021 16:36
Η διαδικασία εμβολιασμού στο Ισραήλ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κορονοϊός: Πώς το Ισραήλ «έκοψε» το τρίτο κύμα της πανδημίας
Τρίτη δόση και πειθαρχία, τα «μυστικά»

Στην επιστήμη υπάρχει η έννοια των «βέλτιστων πρακτικών», των ενεργειών δηλαδή που έχει πραγματοποιήσει κάποιος άλλος και οι οποίες έφεραν αποτέλεσμα, οπότε μπορούν να θεωρηθούν ως γνώμονας και για άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Η Ευρώπη, η οποία παρουσιάζει έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού το τελευταίο διάστημα, θα μπορούσε ίσως να πάρει χρήσιμα μαθήματα από το Ισραήλ το οποίο αντιμετώπισε μία παρόμοια κρίση, μόλις προ μερικών μηνών και την οποία ξεπέρασε.

Ειδικοί του τομέα υγείας επισημαίνουν, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι η αναζήτηση απαντήσεων στο Ισραήλ, ειδικά από τις Αρχές της Βρετανίας, θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη, αφού οι δύο αυτές χώρες πρωτοστάτησαν στην κούρσα των εμβολιασμών παγκοσμίως και ήταν από τις πρώτες που προχώρησαν στη συνέχεια σε άρση περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Κι όπως το Ισραήλ βίωσε μια έξαρση των κρουσμάτων τον περασμένο Ιούνιο, το ίδιο συμβαίνει τώρα και στη Βρετανία, που ανακοίνωσε προ ημερών τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων εδώ και ένα τρίμηνο.

«Αστραπιαία» η αντίδραση του Ισραήλ στην έξαρση των κρουσμάτων

Αντιμέτωπες με μια νέα έξαρση της πανδημίας, οι Αρχές του Ισραήλ αντέδρασαν άμεσα με ένα επιθετικό πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών με τρίτη δόση, μια απόφαση που φαίνεται ότι απέτρεψε μέσα σε λίγες εβδομάδες τα χειρότερα. Και μολονότι υπάρχουν πάρα πολλές μεταβλητές για να αντλήσει κανείς γρήγορα συμπεράσματα -από τον τύπο του εμβολίου και τις ηλικιακές ομάδες στις οποίες δίνεται προτεραιότητα μέχρι τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και χρήσης μάσκας-, ωστόσο το δίδαγμα είναι ότι οι αναμνηστικές δόσεις μπορούν να αλλάξουν την έκβαση της μάχης.

«Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που προχώρησε σε μια μαζική εμβολιαστική εκστρατεία κι ήταν η πρώτη που βίωσε την πλήρη επίπτωση της φθίνουσας ανοσίας και της ευπάθειας του πληθυσμού που ακολούθησε», λέει ο Ραν Μπάλισερ, πρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ισραήλ για την Covid-19.

Άλλες χώρες, που ακολούθησαν αργότερα στην εμβολιαστική εκστρατεία, θα περάσουν τα ίδια, «εκτός κι αν αξιοποιήσουν τα διδάγματα που αντλήσαμε εδώ και προχωρήσουν σε εμβολιαστική εκστρατεία με αναμνηστικές δόσεις», πρόσθεσε ο Ραν Μπάλιστερ.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει στη Βρετανία για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών το πρόγραμμα των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων, εστιάζοντας κυρίως στους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Στο Ισραήλ, αντίθετα, το πρόγραμμα χορήγησης τρίτων δόσεων του εμβολίου για την Covid-19 επεκτάθηκε λίγες μόλις εβδομάδες μετά την έναρξή του σε άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών.

Με την αύξηση των κρουσμάτων η Βρετανία έχει μείνει πίσω σε σύγκριση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τα ποσοστά των νέων μολύνσεων και των θανάτων.

Μείωση των σοβαρών κρουσμάτων στο Ισραήλ, αύξηση στην Ευρώπη

«Αρχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις αύξησης των ποσοστών των νοσηλειών και των θανάτων», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, Μαξ Μπλέιν. «Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Το σημαντικότερο μήνυμα που θα πρέπει να κατανοήσει το κοινό είναι η ζωτική σημασία του προγράμματος αναμνηστικών δόσεων», υπογράμμισε.

Στο Ισραήλ, την ίδια ώρα, συνεχίζει να μειώνεται ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων της Covid-19, καθώς έχουν ήδη λάβει τρίτη δόση του εμβολίου σχεδόν 3,9 εκατ. πολίτες, από τους 5,2 εκατ. που δικαιούνται να την κάνουν.

«Μπορούμε να πούμε με επιφύλαξη ότι ξεπερνούμε το τέταρτο κύμα, το κύμα της Δέλτα, αλλά δεν θα έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει οριστικά», τόνισε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναφτάλι Μπένετ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo