• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Μπλίνκεν-Μπορέλ υπέρ της ένταξης Αλβανίας-Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Θανάσης Αργυράκης 20-10-2021 16:01 Τελευταία ενημέρωση: 20-10-2021 16:01
Ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο Αντονι Μπλίνκεν
Μπλίνκεν-Μπορέλ υπέρ της ένταξης Αλβανίας-Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ
«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση», αναφέρεται στην κοινή δήλωσή τους

Την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, προωθούν, με κοινή δήλωση τους ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, οι οποίοι ταυτόχρονα εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Βοσνία και στις σχέσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου.

Στη δήλωση αναφέρονται τα εξής: «Υπογραμμίζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ. Η ένταξη στην ΕΕ, διακηρυγμένη προτεραιότητα για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, βοηθά στην εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών, στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και στην προώθηση του κράτους δικαίου. Αυτή η περιοχή ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η στενότερη ολοκλήρωση θα ενισχύσει τη σταθερότητα και θα συμβάλει στην ευημερία των λαών της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση».

Ανησυχία για Βοσνία

Επίσης, αναφέρουν ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ «είναι ενωμένες στην σταθερή υποστήριξή τους για την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς και στην κοινή προσπάθειά τους εργασία για την προώθηση της εκλογικής και συνταγματικής μεταρρύθμισης και τη διατήρηση της λειτουργικότητας των κρατικών θεσμών της χώρας.

Έχουμε σοβαρές ανησυχίες για την αυξανόμενα διχαστική ρητορική στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Καλούμε όλα τα μέρη να σεβαστούν και να προστατεύσουν τους κρατικούς θεσμούς, να επιστρέψουν τον εποικοδομητικό διάλογο και να λάβουν μέτρα για να προωθήσουν την πρόοδο στην πορεία ένταξης στην ΕΕ - συμπεριλαμβανομένων των σχετικών μεταρρυθμίσεων. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διευκολύνουν αυτά τα βήματα».

Σερβία - Κόσσοβο

Οι δύο τονίζουν «τη σημασία του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ, ο οποίος είναι ο κύριος μηχανισμός για τη συνολική ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Μετά τις τελευταίες εβδομάδες έντασης στο βόρειο Κόσοβο, ενθαρρύνουμε και τα δύο μέρη να συμμετάσχουν σε συνεχή και σταθερή αποκλιμάκωση και να αποφύγουν ενέργειες που απειλούν τη σταθερότητα.

Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε τη δέσμευση του Κοσόβου για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και επαναλαμβάνουμε ότι η βία κατά αμάχων, δημοσιογράφων, αστυνομικών ή άλλων Αρχών είναι απαράδεκτη».

Τέλος, καλούν «όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο Μαυροβούνιο να συνεργαστούν για να διατηρήσουν έναν στρατηγικό προσανατολισμό που να αντικατοπτρίζει την επιθυμία του λαού του Μαυροβουνίου για την επίτευξη των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες ώστε οι ελπίδες του για ένα μέλλον στην ΕΕ να γίνουν πραγματικότητα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo