20.8 C
Athens
18.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Μητέρα Ζακ για κατηγορούμενους: «Οι δικαιολογίες τους δε στέκουν, τίποτα δε δικαιολογεί το φόνο, η αστυνομία δεν τον προστάτευσε»


    Με τις καταθέσεις της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου και του αδελφού του Νίκου, συνεχίστηκε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για το θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή.
    Με δάκρυα στα μάτια τόσο η μητέρα του θύματος όσο και ο αδελφός του, ζήτησαν από το δικαστήριο να αποδώσει Δικαιοσύνη. Μάλιστα, ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου έκανε λόγο στη κατάθεσή του για έγκλημα με ρατσιστικά στοιχεία.
    «Δεν στέκουν οι δικαιολογίες», λέει η οικογένεια
    «Γιατί τόσο μίσος για το παιδί μου;» αναρωτήθηκε η μητέρα του 33χρονου ξεσπώντας σε λυγμούς.
    «Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να κάνουν τη σύλληψη του» ανέφερε στη κατάθεσή της η κυρία Ελένη Κωστοπούλου για να προσθέσει: «Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο, και να μαθαίναμε και εμείς γιατί μπήκε σε αυτό το μαγαζί. Σας παρακαλώ κάνετε το για την οικογένεια σας…».
    Η ίδια αναφέρθηκε στην άγρια επίθεση που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος στις 21η Σεπτεμβρίου του 2018, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έφτασε η μέρα που κυνηγημένος φτάνει στο καταραμένο μαγαζί και δέχεται το μίσος του τέρατος. Δεν ξέρουμε γιατί ήρθε αυτό το μίσος; Τι κρύβεται πίσω; Θα του έπαιρνε τα κοσμήματα του και τα χρυσαφικά του; Αφού δεν έγινε αυτό. Θέλω να τους ρωτήσετε, γιατί; Οι δικαιολογίες δεν στέκουν. Έχουν πει ψέματα για να στηρίξουν αυτές τις απάνθρωπες και βίαιες πράξεις, που δεν έχω λόγια να τις περιγράψω. Η αστυνομία δεν τον προστάτευσε. Η εικόνα είναι εκεί. Την έχουν δει εκατομμύρια άνθρωποι. Και τώρα είναι στα δικά σας χέρια και παρακαλώ μην αφήσετε την κοινωνία να γίνει έτσι που ένας να σκοτώνει έναν άλλο άνθρωπο και να λέει οποιαδήποτε δικαιολογία».
    Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της η κυρία Κωστοπούλου ανέφερε πως ο γιος της ήταν «ένα έξυπνο παιδί, ήσυχο και πράο», με ευαισθησία για το συνάνθρωπο και για τα ζώα».
    «Ο γιος μου άκουγε τους ανθρώπους, ήταν ευαίσθητος. Προσπαθούσε να βελτιώσει τον εαυτό του, σπούδαζε και παράλληλα δούλευε. Ο Ζαχαρίας ήταν πολύ αγαπητός», ανέφερε. Ακόμη, η ίδια κατέθεσε πως γιος ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσε βία για να ληστέψει: «Ήταν ένα παιδί τρομοκρατημένο, φοβισμένο. Δεν μάθαμε ποτέ γιατί ήταν σε αυτή την κατάσταση, δεν το ερεύνησαν ποτέ», τόνισε η μάρτυρας.
    Από την πλευρά του ο αδελφός του 33χρονου, Νίκος Κωστόπουλος, μίλησε στην κατάθεσή του για τα όσα έζησε μετά το χαμό του αδελφού του: «Χρειάστηκε να γίνω εγώ ερευνητής ή οι φίλοι μας και να πηγαίνουμε σε μαγαζιά να ζητάμε το βιντεοληπτικό υλικό. Υπήρχε ολιγωρία. Σε μένα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να βρεθεί υλικό. Προσπαθούσα να βρω τα περισσότερα στοιχεία… Είναι ξεκάθαρο ότι θέλησαν να τον δολοφονήσουν», είπε ο κ.Κωστόπουλος και προσέθεσε πως πρόκειται για ένα ρατσιστικό έγκλημα. «Ο ένας κλώτσησε έναν άνθρωπο και βγήκε σε κάμερες και μιλούσε. Στο λογαριασμό του στο Twitter ο μεσίτης έδειξε τη ρατσιστική του τάση. Χλεύαζε τον αδελφό μου», ανέφερε ο μάρτυρας.
    Πρόεδρος: «Ως αδελφός ξέρετε αν υπήρχε παραβατικό παρελθόν στο πλαίσιο αυτοφώρου;»
    Μάρτυρας: «Ποτέ. Δεν το έκανε και δε νομίζω ότι θα το έκανε ποτέ.»
    Πρόεδρος: «Πως εξηγείτε ότι μπήκε στο μαγαζί;»
    Μάρτυρας: «Φοβισμένος ήταν. Του είχαν σπάσει το αυτοκίνητο. Είχε δεχθεί επίθεση στην Πατησίων από φασιστές ένα χρόνο πριν. Πιο κοντινό περιστατικό δεν γνωρίζω. Ήταν ένα παιδί που φοβόταν και πάντα είχε το νου του μην συμβεί κάτι. Κάποιος ή κάτι τον τρόμαξε και προσπάθησε να κρυφτεί κάπου αλλά βρήκε το λάθος σημείο…»
    Τέλος ο ίδιος είπε στην κατάθεσή του για τον αδελφό του «Για μένα είναι ρατσιστικό έγκλημα. Δεν γνωρίζω αν εκείνη την ημέρα είχε βαμμένα νύχια ή φορούσε άη- λάινερ. Του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Θεώρησαν ότι δεν αξίζει να ζει».
    Η δίκη διεκόπη για τις 9 Νοεμβρίου.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Ζακ Κωστόπουλος: Άρχισε η δίκη – Πέντε εκ των κατηγορουμένων βρίσκονται στην αίθουσα (εικόνες)
    Επίθεση με βιτριόλι: Αλαζονική η Κακαράντζουλα στην φυλακή – Έχει περάσει από Πειθαρχικό!
    Μίκης Θεοδωράκης: Γιατί έγραψε πέντε διαθήκες – Με εξέταση DNA ο Νίκος Κουρής θέλει να αποδείξει ότι είναι γιος του
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
    Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ