• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

13χρονη με Άσπεργκερ θα φοιτήσει σε σχολείο του Αλίμου χάρη στον Παπανικολάου

lawandorder.gr 19-10-2021 17:19 Τελευταία ενημέρωση: 20-10-2021 22:07
Ο Δημήτρης Παπανικολάου σε παλαιότερη αθλητική εκδήλωση για παιδιά / Φωτογραφία: Eurokinissi
13χρονη με Άσπεργκερ θα φοιτήσει σε σχολείο του Αλίμου χάρη στον Παπανικολάου
Το κορίτσι δεν γινόταν αποδεκτό στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου, καθώς ειχε συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών στην τάξη

Αντιμέτωπη με την γραφειοκρατία ήταν μία 13χρονη με σύνδρομο Άσπεργκερ, η οποία δεν μπορούσε να εγγραφεί στο μουσικό σχολείο του Αλίμου, διότι είχαν συμπληρωθεί τα παιδιά στις τάξεις και δεν μπορούσε να γίνει εξαίρεση για την περίπτωσή της.

Το περιστατικό έφερε στην δημοσιότητα το site notia.gr, με την μητέρα να εξιστορεί τι συνέβη...

«Έχω μία κόρη 13 χρόνων στο φάσμα του αυτισμού. Έχει σύνδρομο asperger. Εγώ την φωνάζω χαρισματική! Αυτά τα παιδιά όπως ξέρουμε θέλουν τη ρουτίνα τους και μία ψυχολογία άριστη, όσο το δυνατόν, αφού κινδυνεύουν από κατάθλιψη. Η κόρη μου λοιπόν πέρασε με εξετάσεις στο μουσικό σχολείο του Βαρθολομιού (διαμέναμε στο νομό Ηλείας τελευταία).

Λόγοι υγείας οικογενειακοί μας ανάγκασαν να ανέβουμε στην Αθήνα για άγνωστο χρονικό διάστημα. Εκεί ξεκινάει και το πρόβλημα. Η μεταγραφή της πρέπει να γίνει στο μουσικό σχολείο της περιοχής που μένουμε τώρα. Τηλεφωνώ λοιπόν στο μουσικό σχολείο του Αλίμου και ζητώ μεταγραφή. Μεταβαίνω την επόμενη με οδηγίες της υπεύθυνης να συμπληρώσω την αίτηση. Με διαβεβαιώνει ότι μόλις αποδεσμευτεί το παιδί από το Βαρθολομιό μπορεί και την επόμενη μέρα να ξεκινήσει μαθήματα. Άντ’ αυτου με καλούν έξι ώρες αργότερα και μου λένε ότι το σχολείο έχει τρία τμήματα των 26 παιδιών (το ανώτερο όριο που τους επιτρέπεται) δεν μπορούν να δεχτούν το παιδί μου και να πάει σε ένα γενικό σχολείο.

Ένα παιδί στο φάσμα που λατρεύει τη μουσική, κάνει φίλους μέσα από αυτήν (θέματα κοινωνικοποίησης) και στο κάτω κάτω αυτό ήταν το σχολείο της και η καθημερινότητά της τον τελευταίο καιρό. Αντιδρώ φυσικά και αναφέρω όλα αυτά και επιπλέον ότι όταν γυρίσουμε πίσω το παιδί θα έχει χάσει τη θέση του στο σχολείο της! Παραθέτω στο διευθυντή χαρτιά της από τα ΚΕΠΑ και τα ΚΕΣΥ ώστε να πάει στον προϊστάμενο της δευτεροβάθμιας και να ζητήσει το αυτονόητο το παιδί να εγγραφεί κανονικά στο σχολείο.

Γνωρίζουμε όλοι ότι 27ο παιδί έχει μπει σε τμήμα αρκετές φορές. Σήμερα λοιπόν σχεδόν μία εβδομάδα μετά το παιδί είναι χωρίς σχολείο και καταρρακωμένη ψυχολογικά από όλα αυτά που συμβαίνουν. Το κερασάκι; ο διευθυντής μας μεταφέρει την αρνητική απάντηση της δευτεροβάθμιας. Τα δικαιώματα αυτών των παιδιών ποιος τα σέβεται λοιπόν αν το ίδιο το κράτος αδιαφορεί!», ανέφερε.

Τόνισε μάλιστα ότι η μικρή βρισκόταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση και έκλαιγε όλο αυτό το διάστημα «Το ότι το παιδί μου είναι ακόμα εκτός σχολικής κοινότητας και κλαίει καθημερινά γιατί το γενικό σχολείο είναι για αυτήν βαρετό; Στο μουσικό ανήκει άλλωστε εδώ και ένα χρόνο και θέλουν να την πετάξουν έξω από αυτή την ομάδα με αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή το παιδί μου πρέπει να επιλέξει να ζήσει στην επαρχία μόνο του χωρίς τη μητέρα του ή να πάει σε ένα σχολείο που δεν ανήκει! Επιτέλους δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στα άτομα με αναπηρία; Γιατί ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να παίζει με αθώες παιδικές ψυχές και να κρίνεται από αυτόν η μετέπειτα ζωή τους. Θέλουμε να λεγόμαστε ευρωπαϊκή χώρα αλλά μόνο σαν τίτλος κατά τα άλλα τίποτα».


Η παρέμβαση Παπανικολάου

Το θέμα πήρε διαστάσεις και έφτασε στα αυτιά του Δημήτρη Παπανικολάου, ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε αποκαλύψει πως πάσχει και αυτός από σύνδρομο Άσπεργκερ και όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος για αυτό το θέμα.

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας ήρθε σε επικοινωνία με την οικογένεια και συνόδευσε την μητέρα στην Δ’ Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία αρχικά δώσει αρνητική απάντηση στο να βρεθεί θέση για την 13χρονη.

Μαζί λοιπόν μίλησαν με τον προϊστάμενο, ο οποίος έδωσε το ΟΚ, προκειμένου το κορίτσι να γίνει η 27η μαθήτρια σε μία τάξης και έτσι το όνειρό για ασχοληθεί με την μουσική, συνεχίζεται.

αναρτηση

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo