22 C
Athens
18.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Έκδοση διαβατηρίων: Σε ποιους δεν θα χορηγούνται, τι προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε στο ΣτΕ


    Σημαντικές αλλαγές στο ισχύον καθεστώς έκδοσης διαβατηρίων, επιφέρει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Συγκεκριμένα, το Προεδρικό Διάταγμα καθορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίων, τη χρονική ισχύς τους, την αντικατάστασή τους, την ακύρωσή τους αλλά και τις προϋποθέσεις επανέκδοσης σε περίπτωση απώλειας.
    Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα, πλέον δεν θα χορηγείται διαβατήριο σε όσους έχουν καταδικασθεί για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, για ψευδή κατάθεση, παράνομη χρήση ή κατοχή γνησίου διαβατηρίου και παράνομη διακίνηση πολιτών τρίτων χωρών.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν εκδίδονταν διαβατήρια, μεταξύ άλλων, για περιπτώσεις τελεσίδικης καταδίκης για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της υπεξαγωγής εγγράφων, για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, σε ανυπότακτους πολίτες ή λιποτάκτες και σε όσους είχε επιβληθεί προσωρινή κράτηση, ή σε όσους είναι υπόδικος, ή εκκρεμεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση η οποία δεν έχει εκτελεστεί.
    Μάλιστα, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε στο ΣτΕ προβλέπει ότι αρμόδια για την έκδοση διαβατηρίων θα είναι πλέον η Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αντί της Διεύθυνσης Ασφαλείας που είναι σήμερα. Ακόμη, προβλέπεται πως η διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων θα είναι πενταετής για τους ενήλικες και τους ανήλικους που έχουν συμπληρώσει τα 14 έτη της ηλικίας τους και τρία έτη για τα διαβατήρια των λοιπών ανηλίκων.
    Τέλος, να σημειωθεί ότι κατ’ εξαίρεση θα επιτρέπεται η χορήγηση διαβατηρίου για νοσήλια στο εξωτερικό σε πολίτη που έχει εμπλακεί σε δικαστικές διενέξεις και σε συγγενείς του, όπως επίσης κατ΄ εξαίρεση θα εκδίδεται διαβατήριο για περιπτώσεις θανάτου ή σοβαρής ασθένειας στην αλλοδαπή.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Χρυσή Αυγή: Αποφυλακίζεται ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης!
    Novartis: Απαλλάχθηκε με βούλευμα ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης
    Άσχημα νέα: Στο όριο φτώχειας το 27,5% στην Ελλάδα -Η έρευνα της Eurostat
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
    Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ