• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Novartis: Απαλλάχθηκε με βούλευμα ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης

Κατερίνα Μάνθου 18-10-2021 16:37 Τελευταία ενημέρωση: 18-10-2021 16:38
Ο Νίκος Μανιαδάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi
Novartis: Απαλλάχθηκε με βούλευμα ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης
Το δικαστικό συμβούλιο τον απάλλαξε

Κατέπεσε η κατηγορία που είχε απαγγελθεί στον καθηγητή Νίκο Μανιαδάκη το 2018 με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας.

Με το βούλευμα ο κ. Μανιαδάκης απαλλάχθηκε, όπως αναφέρει ο δικηγόρος του Θεόδωρος Μαντάς, από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Το συγκεκριμένο αδίκημα αφορούσε στον χρηματισμό αξιωματούχων του υπουργείου Υγείας από την φαρμακοβιομηχανία Novartis.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Μαντά, το δικαστικό συμβούλιο τον απάλλαξε τον κ. Μανιαδάκη με τις εξής σκέψεις:

«i) ουδέποτε διορίσθηκε Σύμβουλος των εκάστοτε Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών Υγείας […], ii) δεν συμμετείχε κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 ως εκπρόσωπος (τακτικός ή αναπληρωματικός) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.) […], iii) δεν συμμετείχε ως μέλος στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων […], iv) δεν συμμετείχε σε θεσμοθετημένη Επιτροπή του Ε.Ο.Φ. […], v) η ως άνω ιδιότητα του κατηγορουμένου ως Καθηγητή της ανωτέρω Σχολής δεν επαγόταν ως εκ της θέσης του καθήκον παροχής συμβουλευτικών ή άλλων υπηρεσιών στο Υπουργείο Υγείας και τους Υπουργούς Υγείας […]»

Με το σκεπτικό αυτό, το Δικαστικό Συμβούλιο «καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στα καθήκοντα του κατηγορουμένου δεν περιλαμβανόταν ούτε η διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων, ούτε η κυκλοφορία νέων φαρμάκων, ούτε η διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας. Επομένως δεν μπορεί να γίνει λόγος για υπηρεσιακή πράξη αντίθετη με τα καθήκοντά του και συνακόλουθα δεν μπορεί να γίνει κατηγορία σε βάρος του για την αποδιδόμενη σε αυτόν αξιόποινη πράξη».

Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση «η πεποίθηση του καθηγητή Μανιαδάκη ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη συνιστά τη μόνη δικλείδα ασφαλείας και τη μόνη θεσμική εγγύηση για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας, επιβεβαιώθηκε με την έκδοση πλήρως αιτιολογημένου και εμπεριστατωμένου Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών,  το οποίο αποφαίνεται να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του. Με την έκδοση του ανωτέρω Βουλεύματος επιβεβαιώθηκαν πλήρως όσα ο καθηγητής Μανιαδάκης και η υπεράσπιση του είχαν εισφέρει στην ποινική διαδικασία, υπερασπιζόμενοι σθεναρά την αθωότητα του. Ο καθηγητής Νικόλαος Μανιαδάκης από την πρώτη στιγμή της ποινκής δίωξης σε βάρος του και σε κάθε Δικονομικό στάδιο της ποινικής διαδικασίας υποστήριζε με παρρησία την αθωότητά του».

Τέλος, να σημειωθεί πως ο Νίκος Μανιαδάκης ήταν μάλιστα ένας τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis, στη συνέχεια όμως η ιδιότητα του είχε αφαιρεθεί.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo