Παπανδρέου: «Ο κύβος ερρίφθη» - Έτοιμος να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

lawandorder.gr 18-10-2021 15:48
Ο Γιώργος Παπανδρέου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Μεγάλες είναι οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ σχεδόν τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση της παρέμβασης του Γιώργου Παπανδρέου, με τον πρώην πρωθυπουργό να φέρεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, στις επαφές που είχε με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Βασίλη Κεγκέρογλου, φέρεται να ζήτησε από τα δύο στελέχη του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιους για την προεδρία να σταθούν στο πλευρό του. Να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα, ο Βασίλης Κεγκέρογλου είχε δηλώσει ότι «μία πιθανή κάθοδος του Γιώργου Παπανδρέου στην εσωκομματική μάχη, αλλάζει τα δεδομένα της κούρσας», προσθέτοντας πως «θα επαναξιολογήσω τη στάση μου και τη δική μου συμμετοχή».

Άγνωστο μέχρι στιγμής αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει σήμερα την υποψηφιότητά του ή αργότερα μέσα στην εβδομάδα, πάντως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν θα μαζέψει υπογραφές και θα περιοριστεί στις υπογραφές που απαιτούνται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Είχε προηγηθεί μια αινιγματική ανάρτηση του πρώην πρωθυπουργού με αφορμή την επέτειο της νίκης του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981, που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι έχει αποφασίσει να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Όπως έγραψε: «18 Οκτώβρη 1981 - Ημέρα νίκης του Ελληνικού λαού και της Δημοκρατίας - 18 Οκτώβρη 2021. Αφετηρία νέων αγώνων για να οικοδομήσουμε μια προοδευτική προοπτική, να οδηγήσουμε με σιγουριά τη χώρα σε ένα μέλλον με μεγάλες προκλήσεις, αλλάζοντας οριστικά τη μοίρα του Ελληνικού λαού».

Αν και οι προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου προς το παρόν παραμένουν ένας γρίφος, όπως έγραφε νωρίτερα το TheTOC, πολύ εκτιμούν ότι σήμερα θα είναι η μέρα που θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για να συμπέσουν με τη νίκη του πατέρα του το 1981.

Μπατζελή: Έχω την αίσθηση ότι σήμερα θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του

Προς αυτό το σενάριο φαίνεται ότι κλείνει και η Κατερίνα Μπατζελή, η οποία μιλώντας χθες στο STAR Κεντρικής Ελλάδας, ανέφερε πως έχει την αίσθηση ότι σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει ότι κατεβαίνει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, ενώ εξέφρασε ανοιχτά την στήριξή της στο πρόσωπό του.

Πάντως με όσους υποψήφιους έχει μίλησε τις τελευταίες ώρες ο κύριος Παπανδρέου, είτε τηλεφωνικά είτε διά ζώσης δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του, ούτε τους έχει πει αν προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Κατά αυτή την έννοια δεν έχει ζητήσει από κανέναν να αποσύρει την υποψηφιότητά του και άρα η απόφασή του δεν θα κριθεί από την στάση των άλλων υποψηφίων.

Χθες στις 11 το πρωί συνάντησε τον Παύλο Γερουλάνο και μια ώρα αργότερα τον Παύλο Χρηστίδη. Η συζήτηση και με τους δυο κινήθηκε γύρω από την διασφάλιση των διαδικασιών και την ενότητα της παράταξης.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος τόσο στην σύντομη επικοινωνία του με τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και σε δημόσιες δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν προτίθεται να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Μάλιστα φέρεται να είπε στον πρώην πρωθυπουργό: «Πρόεδρε αν θες να κατέβεις κατέβα, εγώ θα είμαι υποψήφιος». Αργότερα, χθες το βράδυ, δήλωσε δημοσίως: «όποιος θέλει να κατέβει, υπάρχουν οι θεσμικές αποφάσεις του κόμματος και να τις τηρήσει».

Πιο φορτισμένη ήταν η επικοινωνία του κ. Παπανδρέου με τον Χάρη Καστανίδη, τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός είχε διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ το 2012. Και ο κ. Καστανίδης φέρεται να είπε στον κύριο Παπανδρέου πως θα είναι υποψήφιος μέχρι τέλους.

Υπέρ της επαναδραστηριοποίησης του Γιώργου Παπανδρέου

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της επαναδραστηριοποίησης του Γιώργου Παπανδρέου στην κεντρική πολιτική σκηνή τάσσονται ο Γιώργος Καμίνης, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Γιώργος Αρβανιτίδης Βασίλης Κεγκέρογλου και πολλοί συνδικαλιστές που ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ όπως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος. Τον κ.Παπανδρέου στηρίζουν και στελέχη από το χώρο της αυτοδιοίκησης όπως ο Απόστολος Κατσιφάρας, και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Και αν αυτή η επαναδραστηριοποίηση δεν συνεπάγεται την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού για την ηγεσία του κόμματος, τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει;

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται στελέχη που επιθυμούν την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου είναι η ανάδειξή του ως προέδρου στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και η αναβολή των εσωκομματικών εκλογών μέχρι τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές προκειμένου τη μάχη σ' αυτές να δώσει ο κύριος Παπανδρέου με την βαρύτητα της ιδιότητας του πρώην πρωθυπουργού. Μάλιστα λέγεται πως ήδη έχουν βολιδοσκοπηθεί βουλευτές του κινήματος αλλαγής προς την επιλογή μιας τέτοιας λύσης.

Αν και αυτό το σενάριο δεν έχει δημοσίως ειπωθεί, οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής φαίνεται να το απορρίπτουν όπως επίσης απορρίπτουν και την πιθανότητα να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους προκειμένου να λειτουργήσει ενωτικά η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι την Πέμπτη που λήγει η ημερομηνία για νέες υποψηφιότητες και συλλογή υπογραφών ο κ. Παπανδρέου θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα αποκαλύψει τις προθέσεις του και θα έχει ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει η νυν πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά στις επιλογές και στις αποφάσεις του πρώην πρωθυπουργού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ