• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ολλανδία: Η διάδοχος του θρόνου μπορεί να παντρευτεί άτομο του ιδίου φύλου!

lawandorder.gr 17-10-2021 16:43 Τελευταία ενημέρωση: 17-10-2021 16:54
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, Πριγκίπισσα Αικατερίνη / Φωτογραφία: Ολλανδική Βασιλική Οικογένεια - επίσημη ιστοσελίδα
Ολλανδία: Η διάδοχος του θρόνου μπορεί να παντρευτεί άτομο του ιδίου φύλου!
Η ολλανδική βασιλική οικογένεια είναι η πλέον «πολυέξοδη» στην Ευρώπη

Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα η οποία νομιμοποίησε το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, πίσω στο 2001. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε, το αυτό δικαίωμα έχει και η πριγκίπισσα του ολλανδικού θρόνου, Αικατερίνη-Αμαλία, χωρίς αυτό να τις κοστίσει το δικαίωμα στη διαδοχή.

Η πριγκίπισσα Αικατερίνη Αμαλία της Ολλανδίας είναι η διάδοχος του θρόνου του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, που αποτελείται από τις χώρες της Ολλανδίας, του Κουρασάο, της Αρούμπα, και του Αγίου Μαρτίνου. Είναι το μεγαλύτερο παιδί του βασιλιά Γουλιέλμου Αλέξανδρου και της βασίλισσας Μάξιμα. Ο πατέρας της ανέβηκε στο θρόνο στις 30 Απριλίου 2013, μετά από την παραίτηση της βασίλισσας Βεατρίκης.

Ένα βιβλίο «φούντωσε» τις φήμες

Αν και η προσωπική ζωή της πριγκίπισσας δεν είναι γνωστή, το καλοκαίρι που μας πέρασε επέλεξε να παραιτηθεί από το δικαίωμά της στο επίδομα των 1,6 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για προσωπικά έξοδα.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας απάντησε με γραπτή δήλωση προς το κοινοβούλιο, στα ερωτήματα που γεννήθηκαν από την κυκλοφορία, του βιβλίου «Αμαλία, το καθήκον σε καλεί».

Το βιβλίο αυτό υποστηρίζει ότι οι παλιοί νόμοι φαίνεται να αποκλείουν την πιθανότητα να ανέβει στον θρόνο ένα ζευγάρι του ίδιου φύλου. «Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο/η διάδοχος του θρόνου μπορεί επίσης να παντρευτεί ένα άτομο του ίδιου φύλου», όπως γράφει ο πρωθυπουργός. «Συνεπώς, το υπουργικό συμβούλιο δεν βλέπει κανέναν λόγο για τον οποίο ένας/μια διάδοχος του θρόνου ή ο Βασιλιάς θα έπρεπε να παραιτηθεί εάν ήθελε να παντρευτεί άτομο του ίδιου φύλου».

Σε αντίθεση με τους κανονικούς γάμους, οι βασιλικοί γάμοι χρειάζονται την έγκριση του Κοινοβουλίου. Μέλη του ολλανδικού βασιλικού οίκου έχουν κατά καιρούς εγκαταλείψει τη θέση τους στη σειρά διαδοχής για να παντρευτούν κάποιον χωρίς άδεια.

Ο Ρούτε έγραψε ότι ένα ζήτημα μόνο παραμένει άλυτο: πώς ένας γάμος ομοφυλοφίλων θα επηρεάσει τη μετέπειτα διαδοχή στο θρόνο. Αλλά, όπως λέει, δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να το αποφασίσουμε τώρα.

«Απλώς είναι κάτι που εξαρτάται πολύ από τα γεγονότα και τις συνθήκες της συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως μπορείτε να δείτε κοιτάζοντας πίσω στο πώς μπορεί να αλλάξει το οικογενειακό δίκαιο με την πάροδο του χρόνου», ανάφερε ο πρωθυπουργός.

Πάντως, σύμφωνα με μελέτη του 2012 του Πανεπιστημίου Γκεντ, η βασιλική οικογένεια είναι πιο πολυέξοδη μοναρχία σε όλη την Ευρώπη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo