• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ο Μακρόν ζήτησε «συγγνώμη» από τους Αλγερινούς για τη «σφαγή του Παρισιού» το 1961 (εικόνες)

lawandorder.gr 16-10-2021 22:29 Τελευταία ενημέρωση: 16-10-2021 22:30
Ο Γάλλος Πρόεδρος σε στάση προσοχής για τους νεκρούς της «Σφαγής του Παρισιού» / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Μακρόν ζήτησε «συγγνώμη» από τους Αλγερινούς για τη «σφαγή του Παρισιού» το 1961 (εικόνες)
Περισσότερα από 200 άτομα δολοφονήθηκαν από την αστυνομία και τα κορμιά τους πετάχτηκαν στον Σηκουάνα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε σήμερα «ασυγχώρητο έγκλημα» την αιματηρή καταστολή της κινητοποίησης Αλγερινών διαδηλωτών, πριν από 60 χρόνια στο Παρίσι, όταν πολλά πτώματα ρίχτηκαν στον ποταμό Σηκουάνα.

Στις 17 Οκτωβρίου 1961, κατόπιν εντολής του τότε αρχηγού της αστυνομίας Μορίς Παπόν, οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε μια διαδήλωση 25.000 ανθρώπων που έφτασαν από την παραγκούπολη της Ναντέρ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (FLN) της Αλγερίας.

Πέταξαν τα κορμιά των νεκρών στον ποταμό Σηκουάνα

Η πορεία κατεστάλη «βίαια» και περίπου 12.000 Αλγερινοί συνελήφθησαν, πολλοί τραυματίστηκαν και δεκάδες σκοτώθηκαν, ανέφερε το γραφείο του Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος παρέστη σε μια τελετή στη μνήμη των θυμάτων στη γέφυρα Μπεζόν, στα δυτικά του Παρισιού, απ’ όπου είχαν ξεκινήσει την πορεία ορισμένοι διαδηλωτές. Σε εκείνο το σημείο ανασύρθηκαν πολλά πτώματα από τον Σηκουάνα.

Ο Μακρόν «παραδέχτηκε ότι τα εγκλήματα που διαπράχθησαν εκείνη τη νύχτα υπό τις εντολές του Μορίς Παπόν είναι ασυγχώρητα για τη Δημοκρατία» ανέφερε το Ελιζέ.

Για πολλά χρόνια οι γαλλικές αρχές αρνούνταν και αποσιωπούσαν τη σφαγή. Η πρώτη τελετή στη μνήμη των θυμάτων οργανώθηκε το 2001 από τον δήμο του Παρισιού. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα, ορισμένοι ιστορικοί όμως κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς.

Δείτε τις εικόνες:

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo