• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Βαρβιτσιώτης: «Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι εθνική πολιτική την οποία υπηρετούμε σχεδόν δύο δεκαετίες»

lawandorder.gr 14-10-2021 17:23 Τελευταία ενημέρωση: 14-10-2021 17:51
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης / Φωτογραφία: Eurokinissi
Βαρβιτσιώτης: «Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι εθνική πολιτική την οποία υπηρετούμε σχεδόν δύο δεκαετίες»
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στα Σκόπια

«Για εμάς, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι μία εθνική πολιτική την οποία υπηρετούμε εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και θεωρούμε ότι τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση από την πλευρά της Ευρώπης πρέπει να είναι γρήγορα και αποφασιστικά» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά τη συνάντηση του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σήμερα στα Σκόπια.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των κοινών τους δηλώσεων αλλά και κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, του έθεσε και το ζήτημα της πιστής και καλής εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ειδικότερα, ο Μ. Βαρβιτσιώτης στις δηλώσεις του, χαιρέτισε την αναθέρμανση της διευρυνσιακής διαδικασίας από τη διακήρυξη του Brdo στη Σλοβενία και είπε ότι «πρέπει να συγκληθεί άμεσα η πρώτη Διακυβερνητική με τις υποψήφιες χώρες, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, με παράλληλη επιτάχυνση της διεύρυνσης τόσο προς τη Σερβία όσο και προς το Μαυροβούνιο».

Τόνισε ότι «η προσοχή στην περιοχή δεν πρέπει να μειωθεί σε καμία περίπτωση» σημειώνοντας ότι «η ευρωπαϊκή προσοχή προς τη γειτονιά αυξάνεται: ήδη έχουν δεσμευτεί πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσουν δράσεις και μεταρρυθμίσεις στην περιοχή με στόχο την οικονομική σύγκλιση».

Είπε ότι κατά τη συζήτηση που είχε με τον Ν .Ντιμιτρόφ, εξέτασαν «τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει τεχνογνωσία για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας».

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την οικονομική μας συνεργασία μέσα σε ένα πνεύμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και σχέσεων καλής γειτονίας, οι οποίες σίγουρα εδράζονται και στην πιστή και καλή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών».

Κλείνοντας, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μία δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων» και μέσα από τη συνεργασία στον ευρωπαϊκό τομέα «νομίζω ότι μεταφέρει και στις Βρυξέλλες την αγωνία της γειτονιάς για περισσότερη Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Εμείς ζητάμε αυτό το σπίτι να διευρυνθεί, να αγκαλιάσει όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, ολοκληρώνοντας και τη γεωγραφική της ενοποίηση μέσα από την είσοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μετά το τέλος των δηλώσεων, ακολούθησε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Σημειώνεται ότι ο Μ.Βαρβιτσιώτης πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στα Σκόπια, θα έχει συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo