• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

State Department για τον εκσυγχρονισμό τουρκικών F-16: «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ»

Θανάσης Αργυράκης 13-10-2021 22:50 Τελευταία ενημέρωση: 13-10-2021 22:51
Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
State Department για τον εκσυγχρονισμό τουρκικών F-16: «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ»
Ευχολόγια των αμερικανών για την προαναγγελία Ερντογάν νέων τουρκικών επιθέσεων στη Συρία

Στις «προαναγγελίες» νέων στρατιωτικών «περιπετειών» της Τουρκίας στη Συρία, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του State Department, Νέντ Πράϊς (Ned Price), καθώς και στο αίτημα της Αγκυρας για εκσυγχρονισμό των F-16 που διαθέτει και αγορά νέων. Στο τελευταίο, πάντως, απέφυγε να απαντήσει ευθέως, αφήνοντας έτσι να φανεί ότι, προς το παρόν, είναι άγνωστοι αι βουλαί της Ουάσιγκτον επί του θέματος.

Ειδικότερα, του επισημάνθηκε ότι ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία προετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα επίθεση ενάντια στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία έπειτα από επιθέσεις που έγιναν. Η Αγκυρα κατηγορεί γι' αυτές το YPG (κουρδικό ένοπλο κίνημα). Κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν, χωρίς αποδείξεις. Ισχυρισμοί, ωστόσο, που αναδύουν άρωμα προβοκάτσιας σε βάρος του κουρδικού κινήματος.

Ερντογάν: «Είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε μόνοι μας τις απειλές από τη Συρία» 

«Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» για τις επικείμενες τουρκικές επιθέσεις στη Συρία

Ερωτήθη, λοιπόν, εάν θα υπάρξει κάποια αντίδραση από τις ΗΠΑ για τις τοποθετήσεις Ερντογάν. Επιπλέον, ρωτήθηκε εάν επιβεβαιώνεται το τουρκικό αίτημα για αγορά F-16 καθώς και του πακέτου αναβάθμισης των υπαρχόντων αεροσκαφών της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του State Department απάντησε τα εξής: «Αναφορικά με την πρώτη ερώτηση, καταδικάζουμε τη διασυνοριακή επίθεση εναντίον του συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των Τούρκων αξιωματικών που σκοτώθηκαν στη Συρία.

Υπογραμμίζουμε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών κατάπαυσης του πυρός και του τερματισμού των διασυνοριακών επιθέσεων. Είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις πλευρές να διατηρήσουν και να σεβαστούν τις ζώνες κατάπαυσης του πυρός, να ενισχύσουν τη σταθερότητα στη Συρία και να εργαστούν προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας πολιτικής λύσης.

Όσον αφορά στην Τουρκία, είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Έχουμε κοινά συμφέροντα σε όλους τους τομείς, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τερματισμός του πολέμου στη Συρία, αποτροπή της κακόβουλης επιρροής στην περιοχή.

Επίσης έχουμε κοινό συμφέρον για ένα βιώσιμο τέλος της σύρραξης στη Συρία. Και θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με την Άγκυρα επί της συριακής πολιτικής, μαζί με τους άλλους γείτονες της Συρίας και την ευρύτερη ομάδα συμμάχων μας στην περιοχή, καθώς αναζητούμε πεδία συνεργασίας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo