• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Γερμανία: Δεν πρέπει να μιλάμε ανοικτά για τις «επαναπροωθήσεις» μεταναστών

Θανάσης Αργυράκης 13-10-2021 20:08
Μετανάστες / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γερμανία: Δεν πρέπει να μιλάμε ανοικτά για τις «επαναπροωθήσεις» μεταναστών
Η γερμανική κυβέρνηση, σε απάντηση που έδωσε στο Κοινοβούλιο, δηλώνει γνώστης των καταγγελιών για «επαναπροσωθήσεις» (Pushbacks) μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά δηλώνει ότι αυτά δεν πρέπει να λέγονται δημοσίως (!)
Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση «τελεί εν γνώσει των σχετικών δημοσιευμάτων στον Τύπο και των εκθέσεων οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ότι η Ελλάδα διαπράττει Pushbacks, και υποστηρίζει την «ταχεία και με διαφάνεια διασάφηση των σχετικών υποθέσεων», αναφέρεται σε απάντηση που εδόθη στο γερμανικό Κοινοβούλιο, σε σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του κόμματος, Die Linke, Ulla Jelpke και André Hahn.

Παράλληλα, η κυβέρνηση παρέπεμψε σε παλαιότερη απάντησή της προς τη βουλευτή των Πρασίνων, Luise Amtsberg, όπου αναφερόταν ότι «η απάντηση στο ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί ανοιχτά. Η δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς και στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και συνεπώς να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας».

Αντίστοιχη είναι και η απάντηση που δόθηκε στο ερώτημα για τον αριθμό και την τύχη των μεταναστών, οι οποίοι αναζητούσαν προστασία και συνελήφθησαν από το Ελληνικό Λιμενικό.

Μείωση λόγω κορονοϊού

Στο σημείο της κοινοβουλευτικής ερώτησης για τον αριθμό των παράτυπων αφίξεων στην Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε ότι, «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Ιανουάριο του 2019 έως τις 29 Αυγούστου 2021 εισήλθαν παράτυπα από την Τουρκία στην Ελλάδα δια ξηράς και θαλάσσης συνολικά 82.182 άτομα. Η αισθητή μείωση του αριθμού των αφίξεων από τις αρχές του 2020 οφείλεται και στην έναρξη της πανδημίας του COVID-19».

Αυτήν την περίοδο, πάντως, «δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων ή μεταναστών που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι Τούρκοι συνοριοφύλακες και η τουρκική Ακτοφυλακή συλλαμβάνουν τακτικά άτομα που επιχειρούν να διασχίσουν παράτυπα τα σύνορα».

Απόρριψη ασύλου

Σε σχέση με την άρνηση της Τουρκίας από τον Μάρτιο του 2020 να δεχτεί πίσω τους μετανάστες που επιστρέφει η Ελλάδα, αναφέρεται πως «τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχουν επανειλημμένα συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση την επανέναρξη των υποδοχής όσων επιστρέφονται από τα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει άγνοια για τον ακριβή αριθμό των αιτήσεων Ασύλου που έχουν απορριφθεί από τις ελληνικές Αρχές κατ’ εφαρμογήν της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και για το κατά πόσον πρόσωπα που επεστράφησαν από την Ελλάδα στην Τουρκία έχουν περαιτέρω απελαθεί στη Συρία ή το Αφγανιστάν.

Frontex

Σε ερώτηση για την συνδρομή της Frontex στην φύλαξη των ελληνικών συνόρων και την συμμετοχή της Γερμανίας, η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν ότι 49 Γερμανοί αξιωματικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και επιχειρούν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα καθώς και στα λεγόμενα hotspots στα νησιά του Αιγαίου.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει πως έχει λάβει γνώση της χρήσης ενός Ζέπελιν στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος της Frontex στην Ελλάδα για την από αέρος επιτήρηση των συνόρων.

Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Συνολικά, προς τη γερμανική κυβέρνηση ετέθησαν 17 ερωτήματα, με πλέον σημαντικότερο εάν θα υπάρξει νέα συμφωνία με την Τουρκία για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό.

Από τη μεριά της, η γερμανική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι «στηρίζει την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016. Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί ουσιαστικό μέσο συνεργασίας με την Τουρκία στο Μεταναστευτικό».

Αναθεώρηση υπό όρους


Αναφορικά με την κριτική που ασκείται από την Αγκυρα στην ΕΕ για μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της που πηγάζουν από τη Συμφωνία, στην απάντησή της η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, την απελευθέρωση των θεωρήσεων και την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ωστόσο, παρατήρησε, «η πρόοδος συνδέεται με την εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει».

Χρηματοδοτήσεις

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «τα κεφάλαια της Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία (FRiT) ύψους 6 δισ ευρώ ήταν στο τέλος του 2020 πλήρως προγραμματισμένα και συμβατικά δεσμευμένα, ενώ σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων έχουν καταβληθεί περίπου 4,1 δις Ευρώ στους εταίρους υλοποίησης».

Τα κεφάλαια αυτά συμβάλλουν σημαντικά στη φροντίδα και υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία που έχουν επειγόντως ανάγκη βοήθειας και στηρίζουν τουρκικούς Δήμους και Κοινότητες που επιβαρύνονται πολύ από την υποδοχή και τη φροντίδα των προσφύγων.

Έκλεισε η πόρτα της Γερμανίας;

Τέλος, σε σχέση με την μεταφορά προσφύγων από την Γερμανία αναφέρθηκε ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της εθελοντικής υποδοχής αιτούντων Άσυλο και αναγνωρισμένων δικαιούμενων προστασίας από την Ελλάδα».

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα άτομα που εισήλθαν στη Γερμανία σε αυτό το πλαίσιο αντιπροσωπεύουν πάνω από το 67% της εθελοντικής υποδοχής προσφύγων από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, «παραμένει πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης να βελτιώσει την κατάσταση όσων αναζητούν προστασία επιτόπου από κοινού και σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και να διασφαλίσει συγκρίσιμες συνθήκες ως προς αυτό εντός της ΕΕ», αν και φέτος δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία σχετική συζήτηση με άλλα κράτη-μέλη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo