• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Έρχεται νέο πακέτο στήριξης τον Νοέμβριο για τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο

lawandorder.gr 13-10-2021 10:06 Τελευταία ενημέρωση: 13-10-2021 10:06
Πετρέλαιο θέρμανσης / Eurokinissi
 Έρχεται νέο πακέτο στήριξης τον Νοέμβριο για τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο
Ποια μέτρα εξετάζονται

Η Ευρώπη θέλει να πάει στην... «πράσινη» εποχή, αλλά δεν έχει φροντίσει να επενδύσει πρώτα σε υποδομές αποθήκευσης ενέργειας και δεν έχει Plan B για κρίσεις που μπορει να τύχουν.

Οι «λύσεις» που παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα από μόνες τους, παρά μόνο να λύσει τα χέρια των κυβερνήσεων για να προστατεύσουν κυρίως τους ευάλωτους, πετώντας το μπαλάκι στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, όπου θα συζητηθούν θέματα κοινής στρατηγικής στο «ευαίσθητο» πεδίο της Ενέργειας.

Τα μέτρα που εξετάζονται 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ύπαρχουν μέχρι στιγμής για τα μέτρα που εξετάζονται στη Κομισιόν είναι ότι περιέχει ένα «μπουκέτο» μέτρων, από τα οποία οι κυβερνήσεις θα επιλέξουν ποια τους ταιριάζουν.

Μοναδική προϋπόθεση είναι ο προσωρινός χαρακτήρας αυτών των παρεμβάσεων, όπως δηλαδή συνέβη και με τα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι:

- Εφάπαξ εισοδηματικές ενισχύσεις, με στόχο κυρίως τη στήριξη των πιο χαμηλών εισοδημάτων. Ήδη Γαλλία, Ισπανία κι Ελλάδα- μέσω της επιδότησης ηλεκτρικού και θέρμανσης- έχουν κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση
- Ασφαλιστικές δικλείδες κα ρήτρες έτσι ώστε να αποτραπούν οι αποκοπές ρεύματος
- Αναστολή πληρωμής λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος
- Αναστολή φόρων και τελών στο ηλεκτρικό ρεύμα
- Κρατικές ενισχύσεις σε μικρές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Ρεκόρ αυξήσεων στις τιμές στην ενέργεια 

Οι καταναλωτές, σε Ευρώπη και Ελλάδα, βλέπουν τις μεγάλες αυξήσεις που έρχονται. Την περασμένη εβδομάδα, το φυσικό αέριο εκτοξεύθηκε ως τα 161 ευρώ, για να υποχωρήσει λίγο πιο κάτω από τα 90 ευρώ μετά τις διαβεβαιώσεις από τη ρωσική πλευρά ότι θα ανοίξει τις στρόφιγγες. Ακόμα κι έτσι, η διαφορά από τα 17 ευρώ, που ήταν η περσινή τιμή, παραμένει χαώδης, ενώ όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, παραμένει αμφίβολο αν η προσφορά μπορεί να καλύψει την υπερβάλλουσα ζήτηση.

Στα ύψη πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα

Κι ενώ, επί του παρόντος τουλάχιστον, έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα για το φυσικό αέριο, οι ούτως ή άλλως υψηλές τιμές του καθώς και αυτές του λιγνίτη, έκαναν πιο… ελκυστικό το πετρέλαιο. Αποτέλεσμα; Την ώρα που η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρούσε, η τιμή του πετρελαίου «χτυπούσε» ρεκόρ 3ετίας, «παίζοντας» στα 84 δολάρια. Οι επιπτώσεις στο κόστος μετακινήσεων και θέρμανσης είναι προφανείς.

Το… αποκορύφωμα είναι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες παραμένουν σταθερά υψηλές. Η Ελλάδα φιγουράρει, μάλιστα, σήμερα στην πρώτη θέση, έχοντας την υψηλότερη χονδρική τιμή με σχεδόν 217 ευρώ/MWh.

Η διασύνδεση του φυσικού αερίου με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, φαίνεται ότι αν και με καθυστέρηση, απασχολεί τους Ευρωπαίους. Παρά ταύτα, όπως σημειώνει το Euractiv, δεν υπάρχει ιδιαίτερη προθυμία να «πειράξουν» τις σχετικές Οδηγίες και η στόχευση είναι να εγκαινιαστεί μια ευρύτερη διακρατική συνεργασία, με στόχο χαμηλότερες εμπορικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν είναι, πάντως, σαφές πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό, όταν οι φτηνότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση.

Η Κομισιόν φαίνεται, επίσης, ότι υποστηρίζει μέτρα που θα διευκολύνουν την αλλαγή παρόχου ρεύματος από τους καταναλωτές, με στόχο να λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός, χωρίς να διασφαλίζεται, πάντως, ότι αυτός ο ανταγωνισμός θα γίνεται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τις σημερινές. Δεν είναι τυχαίο ότι στο προσχέδιο, που «είδε» το Euractiv, γίνεται μνεία και στον κίνδυνο χρεοκοπιών ενεργειακών εταιριών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo