• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αυτός είναι ο Νικος Παλαιοκώστας, το «Αγρίμι των βουνών»: Η ληστεία της Καλαμπάκας, η απαγωγή του Χαΐτογλου

lawandorder.gr 06-10-2021 22:33 Τελευταία ενημέρωση: 06-10-2021 22:55
Ο Νίκος Παλαιοκώστας
Αυτός είναι ο Νικος Παλαιοκώστας, το «Αγρίμι των βουνών»: Η ληστεία της Καλαμπάκας, η απαγωγή του Χαΐτογλου
Ληστείες τραπεζών, απαγωγές, 200 χρόνια ποινή φυλάκισης και 13 απορριφθείσες αιτήσεις αποφυλάκισης - Η ζωή του

Η ζωή του Νίκου Παλαιοκώστα ο οποίος θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του κατ’ οίκον μοιάζει κάτι περισσότερο από παραμύθι για να γίνει βιβλίο ή ακόμη και ταινία... 

«Φαντομάς», «Ρομπέν των δασών», «Αγρίμι των βουνών» και πολλά ακόμα ήταν τα παρατσούκλια που τον συνόδευαν από τότε που ξεκίνησε τη «δράση» του στο έγκλημα.Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Κοζάνης έκανε ομόφωνα αποδεκτή την τελευταία αίτηση αποφυλάκισης του Νίκου Παλαιοκώστα ο οποίος αυτή την περίοδο κρατείται στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Αχαΐας.

Συνεπώς μέσα στο επόμενο διάστημα ο καταδικασμένος ληστής τραπεζών θα αποφυλακιστεί και θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Τρίκαλα. Εντός της οικίας του με τη δυνατότητα να βγαίνει από αυτήν μόνο δύο φορές την εβδομάδα.

 

Οι λόγοι της αποφυλάκισης

Οι λόγοι που «βάρυναν» για την θετική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ήταν τα σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα καθώς και η οξεία νεφρική ανεπάρκεια που αντιμετωπίζει ο Νίκος Παλαιοκώστας συνδυασμένα με την άψογη συμπεριφορά του κατά τα 16 χρόνια που κρατήθηκε στον Άγιο Στέφανο.

Η τελευταία αυτή απόφαση είναι εντελώς αντίθετη με τις 13 προηγούμενες αιτήσεις άδειας που είχε καταθέσει ο βαρυποινίτης με την τελευταία το 2018. Χαρακτηριστικά στο αιτιολογικό της τελευταίας απόρριψης αναγράφεται: «Το αίτημά σας για χορήγηση αδείας απερρίφθη, διότι η ποινική σας κατάσταση και η σχέση με την ελληνική Δικαιοσύνη δεν παρέχουν τη βεβαιότητα ότι θα κάνετε ορθή χρήση αυτής».

 

Ποιος είναι ο Νίκος Παλαιοκώστας

Γεννήθηκε το 1960 στο Μοσχόφυτο Τρικάλων και είναι γιος του Λεωνίδα και της Γεωργίας Παλαιοκώστα.Τίποτα δεν έδειχνε στην αρχή ότι θα ακολουθήσει δράση εγκληματία καθώς σε ηλικία 19 ετών αποφασίζει να γίνει ναυτικός και μπαρκάρει. Γρήγορα όμως επιστρέφει στην Ελλάδα όπου αρχίζει να «μαθητεύει» δίπλα στον μικρότερο αδελφό του Βασίλη ο οποίος ήδη είχε ξεκινήσει την εγκληματική του δραστηριότητα.

Συλλαμβάνεται για πρώτη φορά το 1988 και φυλακίζεται στα Τρίκαλα. Δραπετεύει στις 18 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους με τη βοήθεια του αδερφού του.

Δεν πρόλαβε όμως να μείνει πολύ καιρό ελεύθερος καθώς στις 3 Φεβρουαρίου του 1996 σε ένα απλό μπλόκο της αστυνομίας πέφτει στα χέρια των αρχών ννώ μόλις δύο μήνες αργότερα συλλαμβάνεται και ο αδερφός του Βασίλης για κλοπή αυτοκινήτου. Μάλιστα όταν συνελήφθη ο Βασίλης προετοίμαζε τη δραπέτευση του αδελφού του από τις φυλακές!

Μαζί με τον γνωστό ληστή τραπεζών Κώστα Σαμαρά τα δύο αδέλφια θα κάνουν ληστείες σε τράπεζες σε όλη την Ελλάδα με τη γνωστότερη από αυτές το 1992 όταν έκλεψαν την Εθνική Τράπεζα στην Καλαμπάκα με λεία 125 εκατομμύρια δραχμές.

Η απαγωγή Χαϊτογλου 

Το 1995 αδελφοί Παλαιοκώστα και η ομάδα τους πραγματοποίησαν την πρώτη απαγωγή στην Ελλάδα με θύμα τους τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου στη Θεσσαλονίκη. Ζήτησαν και έλαβαν 260 εκατομμύρια δραχμές και άφησαν ελεύθερο τον βιομήχανο.

Ο αδελφός του Βασίλης έπεσε στα χέρια των αρχών το 1999 ενώ ο Νίκος Παλαιοκώστας κατάφερνε να διαφεύγει μέχρι το 2006 οπότε και έπεσε σε μπλόκο της αστυνομίας έξω από το χωριό Λιβάδι στον Παρνασσό. Παρότι προσπάθησε να διαφύγει με το αυτοκίνητό του έχασε τον έλεγχο, βγήκε εκτός δρόμου και συνελήφθη. Εντός του αυτοκινήτου βρέθηκε ένα αυτόματο όπλο και πάρα πολλές σφαίρες.

Το μονομελές εφετείο κακουργημάτων καταδίκασε τον Νίκο παλαιοκώστα για πληθώρα αδικημάτων και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 197 ετών...

Όλα αυτά όμως είναι παρελθόν. Ο βαρυποινίτης πλέον θα κάνει μία διαφορετική ζωή. Όχι πλήρως ελεύθερη, αλλά σίγουρα τα κάγκελα της φυλακής είναι δυσκολότερα από τα δωμάτια του πατρικού του στα Τρίκαλα...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo