• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

«Ναυμαχία» στη Βουλή για τις γαλλικές φρεγάτες

Θανάσης Αργυράκης 06-10-2021 08:16 Τελευταία ενημέρωση: 06-10-2021 08:17
Φρεγάτες / Φωτογραφία: Πολεμικό Ναυτικό
«Ναυμαχία» στη Βουλή για τις γαλλικές φρεγάτες
Με επιχειρήματα Ευάγγελου Βενιζέλου «κατέβηκε» ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση - Δένδιας: «Αμυντική ασπίδα» η ελληνο-γαλλική συμφωνία. Απαντήσεις καλείται να δώσει ο υπουργός Άμυνας
Ουδείς έγινε σοφότερος από την συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου χτες εξετάστηκε η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας.

Βέβαια, την παράσταση, τελικώς, «έκλεψε» η αντιπαράθεση Δένδια - Μπογδάνου με, τον πρώτο να αφήνει αιχμές σε βάρος του δεύτερου για τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις για το Γραμμο - Βίτσι, σημειώνοντας πως «η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη».

Μια κόντρα που είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφεί ο Κ.Μπογδάνος από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, απ' οπου ήδη είχε πάρει πρόσφατα μια «κίτρινη κάρτα».

Υπερψηφίστηκε

Πέραν αυτού, όμως, δεν έπεσε φως ούτε και εδόθησαν διευκρινίσεις για το πως οδηγήθηκε η Ελλάδα στην απόφαση να αγοράσει τις γαλλικές φρεγάτες, [email protected], όταν, μάλιστα, ευρέως φημολογείτο ότι η Αθήνα «κλίνει» προς την αμερικανική -ή άλλη- πρόταση, με ποιους όρους και χρηματικές προϋποθέσεις προέβη σε αυτή την αγορά, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, γιατί δεν συνεκλήθη το ΚΥΣΕΑ για να αποφασίσει τον τύπο του πλοίου που θέλει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, κ.ο.κ.

Ζητήματα καίριας σημασίας, πολλά από τα οποία καλείται να απαντήσει ο υπουργός Αμυνας. Να σημειωθεί πως το υπουργείο Αμυνας, εδώ και ενάμιση χρόνο, έχει επιβάλλει επικοινωνιακό μπλακ άουτ, και δεν έχει κάνει ούτε μία ενημέρωση προς τα ΜΜΕ σε όλο αυτό το διάστημα.

Ετσι, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, οπως ήταν αναμενόμενο, περιορίστηκε στην διπλωματική διάσταση της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας, προβάλλοντας ιδιαίτερα την σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών, και, κατά την πεποίθησή του, την αναβάθμιση της «ασπίδας προστασίας» της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.

Από τη μεριά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κατεβηκε», μεταξύ των άλλων, κάνοντας αντιπολίτευση με το επιχείρημα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος έχει πει ότι η ελληνο-γαλλική συμφωνία δεν προβλέπει γαλλική συνδρομή και βοήθεια στην Ελλάδα εάν υπάρξουν απειλές εντός της Υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ. Επίσης, αν και προσπάθησε να εμφανίσει τη συμφωνία ως δικό της «παιδί», δεν την ψήφισε.

Από μερίδα της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακούστηκαν επικρίσεις για την πρόβλεψη της συμφωνίας να συνδράμει με στρατιωτικό προσωπικό η Ελλάδα τη Γαλλία στην «εκστρατεία» της σε χώρες της Σαχέλ.

Τελικώς, η Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία υπερψηφίσθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, με τη θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, και αύριο θα τεθεί προς κύρωση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Το άρθρο 2

Ως ήταν αναμενόμενο, ο Ν.Δένδιας, υπερθεμάτισε για το άρθρο 2 της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας, «διαφημίζοντάς» το, όπως εξ' αρχής έκανε η κυβέρνηση.

Υποστήριξε, δε, ότι πρόκειται για την «πλέον προχωρημένη διατύπωση διεθνώς». Προβλέπει, είπε, «κυρίως τη δέσμευση των πλευρών για παροχή βοήθειας και συνδρομής με όλα τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ένοπλης βίας», για να συμπληρώσει ότι «όποιος ισχυρίζεται ότι η διατύπωση του άρθρου είναι ελλειμματική, να μας φέρει ένα υπόδειγμα διεθνούς συμφωνίας που υπάρχει πιο εκτεταμένη διατύπωση».

Στο άρθρο 2, συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής: «Τα Μέρη (σ.σ. Ελλάδα, Γαλλία) παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη, με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Πάντως, εύλογα ερωτηματικά εγείρονται ως προς το σημείο όπου αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές πρέπει να «διαπιστώσουν από κοινού» εάν μια χώρα δέχτηκε ένοπλη επίθεση. Κάποιοι διερωτώνται, μάλιστα, αν τη στιγμή της επίθεσης Αθήνα και Παρίσι θα διαβουλεύονται για να αποφασίσουν εάν η Τουρκία, για παράδειγμα, επιτίθεται στην Ελλάδα ή όχι.

Ενδιαφέρον, επίσης, έχει να δοθούν διευκρινίσεις, υπό ποίες προϋποθέσεις, και μέσα από ποιές διαδικασίες, θα δώσει το «πράσινο φως» το Παρίσι για να εκδηλωθεί γαλλική στρατιωτική συνδρομή προς την Ελλάδα, σε περίπτωση «ένοπλης επίθεσης».

Επί της αρχής, σύμφωνοι

Από τη μεριά της, η αντιπολίτευση, ναι μεν δήλωσε πως είναι σύμφωνη ... επί της αρχής με την ελληνο-γαλλική συμφωνία, αλλά δεν την ψήφισε.

Ο τομεάρχης Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, είπε χαρακτηριστικά ότι, «όντως στρατηγικά και επί της αρχής είμαστε σύμφωνοι, αλλά εμείς δεν θα κάναμε μια τέτοια αμυντική συμφωνία».

Στο φόντο τέτοιων δηλώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών επέκρινε την αντιπολίτευση διότι, όπως είπε, «αδυνατίζοντας την εικόνα αυτής της συμφωνίας διεθνώς δεν ωφελεί το εθνικό συμφέρον», ενώ απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε πως «δεν εκλαμβάνει την τοποθέτησή της περί μη ψήφισης της Συμφωνίας ότι είναι οριστική».

Στη Χάγη

Ο ίδιος τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν θέλει την κούρσα των εξοπλισμών. «Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει. Όλες, διαχρονικά, θα προτιμούσαν να δαπανούν το υστέρημα του ελληνικού λαού για κοινωνική πολιτική, για παιδεία, για υγεία και όχι για αγορά οπλικών συστημάτων. Υπάρχει όμως το κράτος της ανάγκης. Εκτός αν κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υφίσταται απειλή κατά της χώρας.

Και εμείς, η Ελλάδα, λέμε καθαρά στην Τουρκία: η διαφορά μας, η διαφορά μας μπορεί να επιλυθεί. Ελάτε να την επιλύσουμε. Ελάτε να συζητήσουμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας και αν δεν συμφωνήσουμε πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Να σημειωθεί ότι σήμερα, στην Αγκυρα, διεξάγεται η νέα συνάντηση στο πλαίσιο των ελληνο-τουρκικών διερευνητικών επαφών.

Πυκνές παρεμβάσεις Βενιζέλου

Ενα από τα σημεία, για τα οποία άσκησε κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ , εκινείτο στη γραμμή Βενιζέλου, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με τη Γαλλία, αλλά επισήμανε ότι η συμφωνία δεν προβλέπει την συνδρομή σε περίπτωση «ένοπλης επίθεσης» στην ΑΟΖ.

Ενδιαφέρον είναι ότι ο Ε.Βενιζέλος τις τελευταίες ημέρες πυκνώνει τις παρεμβάσεις του. Εσχάτως, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη σε θανάτους στην ΕΕ και όλοι αδιαφορούν γι' αυτο.

Οπως και να' χει, ο Ν.Δένδιας επέμεινε ότι «η Συμφωνία ενισχύει την αμυντική ασπίδα της χώρας και την γεωστρατηγική της θέση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του τομεάρχη Εξωτερικών του, Γιώργου Κατρούγκαλου, κάλεσε την κυβέρνηση «να καταβάλλετε κάθε προσπάθεια, ώστε να έχουμε διόρθωση. Να υπάρξει δήλωση, μέσω ρηματικής διακοίνωσης, ή με οποιοδήποτε άλλο διπλωματικά αποδεκτό, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, τρόπο, ούτως ώστε η Γαλλική Δημοκρατία να δηλώσει, ότι θα παράσχει αρωγή στη χώρα μας και σε περίπτωση αμφισβήτησης της ΑΟΖ, ή της υφαλοκρηπίδας της».

Τηρήθηκαν οι διαδικασίες;

Από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κριτική, εκτός των άλλων, επικεντρώθηκε στο ότι η απόφαση για την αγορά των γαλλικών πολεμικών πλοίων ελήφθη, χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί.

Ο Γ.Κατρούγκαλος, εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις ως προς τη μη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε: «Προβλέπεται ότι κάθε αμυντική προμήθεια περνάει από τέσσερα στάδια σε θεσμικά όργανα των ΕΔ. Πρώτον, από τα Ανώτατα Συμβούλια των Κλάδων, δεύτερον, από την ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων), τρίτον, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, τέταρτον, το Συμβούλιο Άμυνας. Ακολουθεί η ενημέρωση της Βουλής στην Επιτροπή Εξοπλιστικών και η διατύπωση γνώμης, και τέλος αποφασίζει το ΚΥΣΕΑ.

Ωστόσο, ο κύριος Μητσοτάκης, λες και πράγματι είναι επιχείρηση του η χώρα, αγνόησε εντελώς το θεσμικό αυτό δρόμο. Δύο φορές από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης χωρίς να έχει προηγηθεί αυτή η θεσμική προετοιμασία, ανήγγειλε αρχικά την αγορά των 12+6 Rafale και μετά των 6 επιπρόσθετων Rafale».

Η ζώνη του Σαχέλ

Ο Ν.Δένδιας, ακόμη, ανέφερε ότι Ελλάδα και Γαλλία, με τη συμφωνία, «κάνουμε ένα βήμα από κοινού για την ενωμένη Ευρώπη, για την ολοκλήρωσή της στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας».

Κάτι, πάντως, που αντιμετωπίζεται, τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ, με επιφυλάξεις, αν όχι απορριπτικά. Πόσο μάλλον, όταν δεν είναι ορατή στον ορίζοντα η προοπτική της ενιαίας ευρωπαϊκής, αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής.

Μερίδα της αντιπολίτευσης, επίσης, εστίασε και στην πρόβλεψη της συμφωνίας για ελληνική συνδρομή στη Γαλλία, στην περιοχή του Σαχέλ, κάτω από την Σαχάρα. Κάτι, το οποίο συζητάται εδώ και πολύ καιρό ανάμεσα στο ελληνικό και το γαλλικό υπουργείο Αμυνας, ενώ διακαής επιθυμία των Παρισίων είναι να υπάρξει συνδρομή και από την ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες, ωστόσο, δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερη προθυμία. Γενικότερα, βέβαια, οι Ευρωπαίοι δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερη διάθεση για ... πολεμικές «περιπέτειες», και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για γαλλικές. Εξαίρεση αποτελούν οι συμμετοχές του, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όμως, σε αποστολές που αποφασίστηκαν υπό την πίεση των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης ως προς αυτό το σημείο, είπε: «Μόνο ως υπεκφυγή μπορώ να προσλάβω την ως παράδειγμα αναφορά συμμετοχής σε τυχόν επιχείρηση στο Σαχέλ υπό το κριτήριο του κοινού συμφέροντος, που ρητά διατυπώνεται μέσα στο άρθρο 18, ως λόγο καταψήφισης της Συμφωνίας».

Προηγουμένως, ο Γ. Κατρούγκαλος είχε ζητήσει «μια δεσμευτική δήλωση από εσάς, από την ελληνική κυβέρνηση για την μη αποστολή δυνάμεων της χώρας μας, εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, στο Σαχέλ».

Διαβάστε επίσης:

«Σφαγή» Δένδια-Μπογδάνου για κομμουνιστές και Εμφύλιο! (βίντεο)

Η ΝΔ διέγραψε τον Μπογδάνο - Με εντολή Μητσοτάκη!

Βενιζέλος: Θερμά συγχαρητήρια για τη συμφωνία με τη Γαλλία

Βενιζέλος: Είμαστε δεύτεροι σε θανάτους στην ΕΕ και αδιαφορούν όλοι!

Αγορά πολεμικών πλοίων: Σοβαρές ενστάσεις ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη μη τήρηση των νόμιμων διαδικασιών

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo