14.6 C
Athens
17.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Αναβιώνει στο Εφετείο η άγρια δολοφονία του ενεχυροδανειστή στη Δάφνη


    Με τη προσδοκία να σπάσουν τα ισόβια που τους είχαν επιβληθεί για την άγρια δολοφονία του 30χρονου ενεχυροδανειστή το 2014 στη Δάφνη, οι τέσσερις καταδικασθέντες της υπόθεσης, οδηγούνται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας για να δικαστούν εκ νέου για το στυγερό αυτό έγκλημα. Ανάμεσά τους και μια νεαρή γυναίκα ή οποία καταδικάσθηκε σε ισόβια. Η γυναίκα αυτή είχε προσεγγίσει αρχικά τον άτυχο άνδρα μέσω Facebook ανταλλάσοντας ερωτικά μηνύματα μαζί του, λειτουργώντας έτσι ως «δόλωμα». Με τον τρόπο αυτό βοήθησε τους τρεις άνδρες συγκατηγορουμένους της να δολοφονήσουν άγρια τον 30χρονο άνδρα και να αφαιρέσουν από το διαμέρισμά του 139.000 ευρώ αλλά και χρυσαφικά βάρους δύο κιλών.
    Ο δρόμος για την επανεξέταση της συγκλονιστικής αυτής υπόθεσης άνοιξε, με απόφασή που είχε εκδώσει το Ζ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, κατόπιν αίτησης αναίρεσης που κατέθεσε η κατηγορουμένη και ένας ακόμη εκ των τριών υπολοίπων καταδικασθέντων. Με την αίτησή της, την οποία ο Άρειος Πάγος έκανε εν μέρει δεκτή η καταδικασθείσα, αποκαλούμενη και ως γυναίκα – αράχνη είχε στραφεί κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που την καταδίκασαν σε ισόβια.
    Συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι το Εφετείο «εσφαλμένα» χαρακτήρισε τη συμμετοχή της κατηγορουμένης στην πράξη της ανθρωποκτονίας «ως συναυτουργία», καθώς ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός της συμμετοχή της στο έγκλημα θα πρέπει να είναι «απλή συνέργεια στην πράξης της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία».
    Όπως έκριναν οι αρεοπαγίτες η συνδρομή της νεαρής γυναίκας στο έγκλημα ήταν «η διευκόλυνση της εισόδου των συγκατηγορουμένων της στο διαμέρισμα του θύματος και η φυσική παρουσία της κατά τη διενέργεια των πράξεων των αυτουργών. Οι τελευταίοι με χτυπήματα ακινητοποίησαν το θύμα, το έδεσαν και το φίμωσαν με κολλητική ταινία, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο από ασφυξία.
    Με το σκεπτικό αυτό, ο Άρειος Πάγος ανέπεμψε την υπόθεση για νέα κρίση στο Εφετείο ώστε η 31χρονη να δικαστεί για απλή συνέργεια στην πράξη της ανθρωποκτονίας. Αν το Εφετείο κρίνει δεχθεί την απόφαση του Αρείου Πάγου, τότε η ποινή που μπορεί να της επιβληθεί σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι κάθειρξη από 5 έως 15 έτη.
    Μικρότερες ποινές με το νέο Ποινικό Κώδικα
    Σχετικά με τους υπόλοιπους τρεις καταδικασθέντες της υπόθεσης, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου κατά το μέρος που αφορά στην επιμέτρηση των ποινών τους. Οι αρεοπαγίτες στην απόφαση που εξέδωσαν αναφέρουν χαρακτηριστικά: «οι διατάξεις των άρθρων 299 παρ. 1 και 380 παρ. 1 του ισχύοντος από 1-7-2019 νέου Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019), για τις οποίες καταδικάσθηκαν οι αναιρεσείοντες, είναι επιεικέστερες έναντι των αντίστοιχων διατάξεων του προϊσχύσαντος Ποινικού Κώδικα». Συγκεκριμένα, ο ισχύων Ποινικός Κώδικας για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας προβλέπει ισόβια κάθειρξη ή τουλάχιστον ποινή φυλάκισης δέκα ετών.
    Η στυγερή δολοφονία
    Τον Απρίλιο του 2018 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας είχε επιβάλει στους τέσσερις κατηγορουμένους για την ανθρωποκτονία του 30χρονου ενεχυροδανειστή ισόβια κάθειρξη. Παράλληλα, δικαστές και ένορκοι, χωρίς να αναγνωρίσουν κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες τους επέβαλλαν και κάθειρξη 12 ετών για το αδίκημα της ληστείας. Η δολοφονία του 30χρονού ενεχυροδανειστή που έχει χαρακτηριστεί ως «έγκλημα μέσω Facebook», είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Οι γονείς και η αδελφή του νεαρού άνδρα τον είχαν βρει ημίγυμνο, φιμωμένο και δεμένο με μονωτική ταινία στο λαιμό, τα χέρια και τα πόδια του μέσα στο σπίτι τους στη Δάφνη.
    Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι μια 30χρονη σήμερα γυναίκα, η οποία φέρεται να …ψάρεψε το θύμα μέσω Facebook, καταφέρνοντας να έρθει στη συνέχεια σε επαφή μαζί του με το πρόσχημα ότι ήθελα να τον γνωρίσει και να έχουν ερωτική συνεύρεση. Μαζί της, το εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου «μοιράστηκαν» τρεις ακόμη κατηγορούμενοι
    Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, η 27χρονη φέρεται να αντάλλασσε ερωτικά μηνύματα με το θύματα μέσω του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, λειτουργώντας ως δόλωμα και βοηθώντας με τον τρόπο αυτό τους συγκατηγορουμένους της να δολοφονήσουν τον 30χρονο άνδρα και να αφαιρέσουν από το διαμέρισμά του 139.000 ευρώ αλλά και χρυσαφικά βάρους δύο κιλών.
    Η ίδια στην απολογία της στο δικαστήριο είχε υποστηρίξει ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στη δολοφονία του 30χρονου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, βοήθησα να κλέψουν, να μπουν μέσα στο διαμέρισμά του. Τα δέχομαι όλα. Όμως δεν τον ακούμπησα. Δεν ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο, ούτε καν φανταζόμουν ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ήμουν εντελώς χαμένη, μπορεί να είχα οικονομική ανάγκη, δε θα αφαιρούσα όμως μια ζωή. Δεν έχω βοηθήσει στο φόνο. Δε ξέρω ποιος τον σκότωσε, δεν ήμουν εκεί. Δεν βγάζω τον εαυτό μου απέξω, σας λέω την αλήθεια, έτσι έχει συμβεί. Όσο ζω μέχρι να πεθάνω θα κουβαλάω αυτές τις τύψεις γιατί πότε αυτοί οι γονείς δε θα με συγχωρήσουν».
    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι μετά την άγρια δολοφονία του ενεχυροδανειστή μοίρασαν τα κλοπιμαία ενώ η 3οχρονη και ένας εκ των συγκατηγορουμένων της «διέφυγαν στην Γερμανία και επέστρεψαν στην Ελλάδα στις 4-5-2013, πιστεύοντας ότι θα είχε κοπάσει ο θόρυβος σχετικά με το συμβάν και θα είχαν ατονήσει οι αστυνομικές έρευνες για την αποκάλυψη των δραστών». Ωστόσο, οι αρχές κατάφεραν να τους συλλάβουν.
    Κατά τις απολογίες τους στο Εφετείο είχαν μάλιστα υποστηρίξει ότι πρόθεσή τους ήταν μόνο να ληστέψουν και όχι να δολοφονήσουν τον άτυχο νέο.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Μυρτώ της Πάρου: Συζητείται σήμερα στο ΣτΕ η αίτηση της οικογένειάς της – Ζητεί αποζημίωση από το Δημόσιο
    Αναβιώνει στο Εφετείο η άγρια δολοφονία του ενεχυροδανειστή στη Δάφνη
    Ανεβαίνει λίγο ο υδράργυρος – Ισχυροί άνεμοι έως 7 μποφόρ και τοπικές νεφώσεις
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
    Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ