20.9 C
Athens
20.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Η επανεμφάνιση των νεοναζί, το γνωστό σενάριο και η αντίδραση της πολιτείας


    Ναζιστικοί χαιρετισμοί, εθνικιστικά μηνύματα, αντιφασιστικές διαδηλώσεις, αντιναζιστικά συνθήματα.
    Μέσα σε μόλις 48 ώρες, τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ στη Σταυρούπολη μεταξύ ακροδεξιών και αριστερών, μας… έστειλαν πίσω στο 2012, όταν έκανε την εμφάνισή της στους δρόμους, σε χώρους δουλειάς και κυρίως στην Βουλή το Νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.
    Μπορεί η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής να βρίσκεται στη φυλακή, αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάποιοι από αυτούς δεν ονειρεύονται μέσα από τα κελιά, έδρανα και… θώκους, άλλωστε τα «ορφανά» της περιόδου εκείνης του 2012-2019, οι συμπαθούντες τους «λεβέντες με τα μαύρα» που θα «ξεβρώμιζαν» την χώρα» και κυρίως ένα νέο ρεύμα, αυτό των αρνητών και των συνωμοσιολόγων, αναζητούν καθοδηγητή.
    Οι κινήσεις των νεοναζί είναι δεδομένες και γνώριμες, αυτό που έχει σημασία είναι η αντίδραση της πολιτείας και κυρίως η ψυχραιμία της κοινωνίας. Το τελευταίο άλλωστε που έχει ανάγκη η χώρα, είναι ένα νέο διχαστικό κίνημα, ένα νέο… αντάρτικο των δρόμων με συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών, και αριστερών. Η κοινωνία είναι πιο ώριμη πλέον να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, η πολιτεία όμως είναι;
    Το μεγάλο ερώτημα που ζητάει απάντηση είναι αν μπορεί η οργανωμένη πολιτεία και οι θεσμοί της, να αποτρέψουν φαινόμενα γιγάντωσης ακροδεξιών φαινομένων. Θα μπορέσει να βάλει ένα «φρένο» σε περιπτώσεις όπως της Σταυρούπολης; Μέχρι πότε θα επιτρέπει λόγου χάρη ναζιστικούς χαιρετισμούς μέσα στα σχολεία με τους αστυνομικούς παρατηρητές επεισοδίων και συγκρούσεων.
    Η Σταυρούπολη θα αποτελέσει «τροχοπέδη» για τα επόμενα, γιατί αν υπάρξουν φαινόμενα μιμητισμού και κυρίως ανοχής, θα υπάρξουν αντιδράσεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Γιατί εκτός των ακροδεξιών και των συμπαθούντων των ναζί, υπάρχουν και οι ακροαριστεροί οι οποίοι κάποια στιγμή θα επιχειρήσουν να λάβουν θέση με επιθέσεις και ενέργειες κατά της αντίθετης πλευράς.
    Αν επιτραπεί κάτι τέτοιο η πολιτεία, αλλά κυρίως οι πολίτες θα πάμε πολλά χρόνια πίσω, επίσης θα πρέπει όλοι να βρίσκονται σε επαγρύπνηση καθώς όπως έχει γράψει και ο Γερμανός συγγραφέας, Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. H σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό».
    [email protected]
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Επίθεση με βιτριόλι: Όσα έρχονται στη δίκη, τα «κλειστά χαρτιά» της Έφης, οι «πρόβες» της άγριας επίθεσης και οι κλήσεις της σε πακιστανικό τηλέφωνο
    Ο Κ. Μητσοτάκης, το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, η ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη», η Αφρική και οι γαλλικές φρεγάτες
    Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές με υψηλά μποφόρ
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
    Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ