• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Συμμαχία Αθήνας με Σκόπια για την EE με ευλογίες ΗΠΑ

Law and Order 30-09-2021 17:09 Τελευταία ενημέρωση: 30-09-2021 17:12
Σημαίες Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συμμαχία Αθήνας με Σκόπια για την EE με ευλογίες ΗΠΑ
Την Τρίτη η πρώτη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα θα κάνει την Τρίτη ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, που είχε συναντηθεί πέρυσι για πρώτη φορά με τον Νίκο Δένδια στα Σκόπια.

«Αυτή τη φορά, εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών, θα δει βεβαίως και την ομόλογό του, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και προεξοφλώ ότι το βασικό θέμα στην ατζέντα θα είναι η ευρωπαϊκή προοπτικά της χώρας, αφού η ενταξιακά διαδικασία έχει κολλήσει ως γνωστόν στις ενστάσεις της Βουλγαρίας για τα δικά τους παλαιά και άλυτα ιστορικά ζητήματα», αναφέρει ο «Μικροπολιτικός» στα «Νέα».

Και προσθέτει: «Η Ελλάδα, θυμίζω, είναι βασικός σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας στην υπόθεση αυτή. Και ένας ακόμη από τους σιωπηλότερους συμμάχους είναι οι ΗΠΑ, που συνδυάζουν τα σχέδιά τους για τα Δυτικά Βαλκάνια με τα σχέδια τους για την Ελλάδα και την υπό διαπραγμάτευση παράταση της αμυντικής συνεργασίας μας.

Νέο χρονοδιάγραμμα

Τα σημειώνω όλα αυτά γιατί οι δύο πλευρές θα έχουν σίγουρα πολλά να πουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, καθώς την Τετάρτη θα γίνει η σύνοδος των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ θα έχει προηγηθεί η τουρ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις δυτικές βαλκανικές χώρες -συμπτωματικώς την Τρίτη που θα είναι εδώ ο Πενταρόφσκι, η πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι στα Σκόπια.

Η Φον ντερ Λάιεν έβγαλε και την είδηση χθες ότι θα ανοίξει ξανά την ενταξιακή διαδικασία για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η Ελλάδα από ό,τι μου λένε οι πηγές μου είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος με τη Βουλγαρία και όποιον άλλον έχει ενστάσεις για να βοηθήσει, οπότε θα δούμε αν αυτή τη φορά θα πάνε καλύτερα τα πράγματα».

Βραχυκύκλωμα μακράς διαρκείας

Για το ίδιο θέμα γράφει στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Γιώργος Καπόπουλος:

«Σε βραχυκύκλωμα αορίστου χρόνου εξελίσσεται η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ , με την επικείμενη σύνοδο κορυφής στη Σλοβενία να προκαλεί μάλλον αμηχανία παρά προσδοκίες, έστω και μικρής προόδου.

Διχασμένη σε όλα τα κρίσιμα θέματα και προκλήσεις που αφορούν το μέλλον της η ΕΕ δεν έχει ούτε τη βούληση αλλά ούτε και τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέα διεύρυνση.  Η παραπάνω σκληρή πραγματικότητα έχει συνειδητοποιηθεί από τις τοπικές ηγεσίες, με αποτέλεσμα άλλοτε σταθεροποιητικές και άλλοτε αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες.

Μέσα σε ένα χρόνο είχαμε το βέτο της Σόφιας στην ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων, τη διαρροή για σχέδια αλλαγής συνόρων, αρχικά μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, και στη συνέχεια σε όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Μόνη θετική αντίστιξη στα παραπάνω υπήρξε πριν από λίγους μήνες η συμφωνία Βόρειας Μακεδονίας, Σερβίας και Αλβανίας για κατάργηση των μεταξύ τους συνοριακών ελέγχων από την 1.1.2023.

Πέραν της γραφειοκρατικής φραστικής πολιτικής ορθότητας των Βρυξελλών, ένα πράγμα είναι βέβαιο με τα σημερινά δεδομένα. Αν οι 27 δεν συμφωνήσουν στην τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε στην επόμενη μέρα της πανδημίας να μη διευρυνθούν σε μη αντιστρέψιμο βαθμό οι αποκλίσεις του πλεονασματικού Βορρά με τον ελλειμματικό Νότο, δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για διεύρυνση.

Το 2002, ενώ εκκρεμούσε η συζήτηση για τη Συνταγματική Συνθήκη, οι τότε 15 της Ε.Ε επικύρωσαν στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης τη διεύρυνση προς Ανατολάς.

Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, η Ουγγαρία και η Πολωνία διαμηνύουν ξεκάθαρα ότι πριν από κάθε ένταξη νέων μελών, η ΕΕ οφείλει να ενισχύει την εσωτερική συνοχή της και τη λειτουργικότητά της.

Εξυπακούεται ότι στα Δυτικά Βαλκάνια δεν υπάρχουν πλέον οι μεγάλες ευρωπαϊκές προσδοκίες του παρελθόντος, καθώς τόσο η Ρουμανία όσο και η Βουλγαρία βιώνουν μια πλήρη ένταξη χωρίς τη στήριξη που βοήθησε τις χώρες του Νότου στη δεκαετία του 1980 να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Μαύρη τρύπα αστάθειας στον χάρτη της Ευρώπης τα Δυτικά Βαλκάνια, αργά ή γρήγορα θα γίνουν πεδίο ανταγωνισμών της Κίνας της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Τριάντα χρόνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το 1991, και είκοσι έξι μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον, το 1995, η αβεβαιότητα σκιάζει τα Δυτικά Βαλκάνια».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo