16 C
Athens
14 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Εύβοια: Προσφυγή Δήμων και κατοίκων στο ΣτΕ – Ζητούν ακύρωση αποφάσεων για άδειες αιολικών σταθμών


    Να ακυρώσει αποφάσεις που ελήφθησαν πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές και οι οποίες άναψαν το «πράσινο φως» για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορες τοποθεσίες της Εύβοιας, ζητούν με προσφυγές που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τρεις δήμοι και εννέα κάτοικοι του νησιού. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι εν λόγω προσφυγές να εισαχθούν προς συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
    Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ προσέφυγαν οι Δήμοι Ερέτριας, Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου, όπως και εννέα κάτοικοι της Εύβοιας, υποστηρίζοντας μεταξύ των άλλων πως στο συγκεκριμένο νησί παράγεται αιολική ενεργεία που ανέρχεται σε ποσοστό 40% της παραγόμενης αιολικής ενέργειας σε όλη τη χώρα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι έκταση της Εύβοιας αντιστοιχεί μόνο στο 2,7% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας. Μάλιστα, κατά τους προσφεύγοντες οι ανεμογεννήτριες που προβλέπεται να τοποθετηθούν σε σημεία της Εύβοιας είναι μεγαλύτερες από όσες μέχρι τώρα έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, με διάμετρο πτερυγίων 112 μέτρων.
    Επίσης, ένα από τα βασικά επιχειρήματα που προβάλουν οι προσφεύγοντες κάτοικοι είναι ότι θα δημιουργηθούν σοβαροί κίνδυνοι στην υγεία τους λόγω της άμεσης γειτνίασης με τις υπό κατασκευή ανεμογεννήτριες στη θέση Αγριαχλαδιά. Μάλιστα, μιλούν για «ψευδή και παραπλανητική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» και επισημαίνουν πως το επενδυτικό σχέδιο για τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια παραβιάζει διατάξεις του Συντάγματος, το Ενωσιακό και εθνικό περιβαλλοντικό δίκαιο, τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ.ά.
    Ακόμη, οι προσφεύγοντες αναφέρουν στις σχετικές αιτήσεις που κατέθεσαν στο ΣτΕ από την εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων θα επιβαρυνθεί η Εύβοια καθώς θα υπάρξει υπερσυγκέντρωση παραγωγής ενέργειας σε περιορισμένη περιοχή της χώρας, καθώς και ότι οι ανεμογεννήτριες θα επιβαρύνουν τη τοπική οικονομία διότι θα υπονομεύσουν την βιώσιμη οικοανάπτυξη και θα υποβαθμίσουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής.
    Να σημειωθεί πως οι προσφεύγοντες με τις αιτήσεις που κατέθεσαν στο ΣτΕ στρέφονται κατά αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων και του υπουργού Ανάπτυξης, όπως και κατά αποφάσεων της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας, του Δασαρχείου, κ.ά. Με τις αποφάσεις αυτές χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάφορες τοποθεσίες της Εύβοιας, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4 Μ.W.».
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    «Μας προκάλεσαν και τους επιτεθήκαμε» λένε οι μαθητές του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης (βίντεο)
    Πλεύρης: Τροπολογία για την αγορά μονοκλωνικών αντισωμάτων από το κράτος
    Μαργαρίτα Θεοδωράκη κατά Νίκου Κουρή: Αύριο η απόφαση για τον εάν ο 54χρονος που υποστηρίζει ότι είναι γιος του Μίκη μπορεί να χρησιμοποιεί το επίθετό του
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
    Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ