• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τεχνολογία και οπλικά συστήματα των γαλλικών φρεγατών που αγοράζει η Ελλάδα - Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

lawandorder.gr 28-09-2021 14:48 Τελευταία ενημέρωση: 28-09-2021 14:49
Φρεγάτα / Φωτογραφία: Eurokinissi
Τεχνολογία και οπλικά συστήματα των γαλλικών φρεγατών που αγοράζει η Ελλάδα - Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας
Τις φρεγάτες [email protected] -ένα υπερσύγχρονο τεχνολογικά οπλικό σύστημα, το οποίο όμως δεν είναι δοκιμασμένο- θα αρχίσει να παραλαμβάνει η Ελλάδα το 2025

Με βάση τη συμφωνία που ανακοινώθηκε πριν λίγο στο Παρίσι η Ελλάδα θα προμηθευτεί από τη γαλλική «Naval» τρεις φρεγάτες τύπου FDI με την δυνατότητα προσθήκης μιας ακόμα (3+1), αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Στο τραπέζι των τεχνικών διαπραγματεύσεων παραμένει βεβαίως και η συζήτηση για κάποιες κορβέτες τύπου «Gowind» που αυτή τη στιγμή μένει να υπάρξει κατάληξη στην τελική διαμόρφωσή τους.

Ως προς τις FDI θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας σε επίπεδο υπουργών, η αρμοδιότητα θα περάσει σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών, η οποία και θα αναλάβει να φτιάξει τα σχετικά συμβόλαια. Η διαδικασία, προκειμένου να είναι στεγανή και κατά τα διεθνή πρότυπα θα πάρει με κάθε βεβαιότητα κάποιους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ» τις τελευταίες ημέρες οι Γάλλοι έριξαν το κόστος κάθε μονάδας σε επίπεδα χαμηλότερα από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό.

H FDI Hellénique (δηλαδή η εκδοχή της FDI που οι Γάλλοι θα ναυπηγήσουν για λογαριασμό του ΠΝ) είναι ένα πλοίο μήκους 121 μέτρων με εκτόπισμα περί τους 4.500 τόνους και μέγιστη ταχύτητα τους 27 κόμβους. Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ένα ελικόπτερο αλλά και UAV, και μπορεί να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο για 3.500 ώρες το χρόνο.

Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026. Ως προς τις νέες φρεγάτες που θα αρχίσει να παραλαμβάνει το ΠΝ από τους Γάλλους μεταξύ του 2025 και του 2026 (οι δύο πρώτες το 2025), οι δυνατότητες που θα έχουν είναι οι εξής:

Αντιαεροπορικό σύστημα 32 Aster, το οποίο θα μπορεί να συνδυάζει τη χρήση βλημάτων Aster και MICA, με εμβέλεια 40 χιλιομέτρων.

Θα μπορεί να φέρει πυραύλους τύπου Naval Cruise με δυνατότητα μακρού πλήγματος (μέχρι και 1.000 χιλιομέτρων). Πρόκειται για το περίφημο πύραυλο SCALP-Naval, όπλο το οποίο προσφέρει δυνατότητες υποστρατηγικού χτυπήματος, κατά τη σχετική στρατιωτική διάλεκτο.

Στα όπλα του πλοίου περιλαμβάνονται επίσης αντιπλοϊκοί πύραυλοι τύπου Exocet ΜΜ40Β3, ελαφρές τορπίλες MU 90, RAM 21 πυραύλων και πυροβόλο 76 χιλιοστών.

Η FDI είναι, επίσης, εξοπλισμένη με ραντάρ τύπου Sea Fire.

Πρακτικά, η FDI ικανοποιεί δύο από τα κύρια κριτήρια τα οποία είχε θέσει το ΠΝ. Καταρχάς προσφέρει αντιαεροπορική αεράμυνα περιοχής, δυνατότητα απαραίτητη για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, αποτελεί ένα πολεμικό πλοίο της επόμενης γενιάς, γεγονός που –παρά το τεχνολογικό ρίσκο που εμπεριέχει- θα φέρει το ΠΝ στην τεχνολογική αιχμή, στην περιοχή αλλά και ευρύτερα.

Σημειώνεται πως το πρώτο πλοίο της κλάσης FDI του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού (Amiral Ronarc’h) ναυπηγείται ήδη με αναμενόμενη παράδοση το 2024.

Όπως τονίζει η κατασκευάστρια εταιρεία, οι FDI είναι το αποτέλεσμα των καλύτερων τεχνολογιών από τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες Thales, MBDA και Naval Group, ενώ οι πύραυλοι Aster επί του σκάφους μπορούν να εμπλέξουν στόχους πολύ γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση, σε μεγάλη απόσταση και να διασφαλίσουν μια απαράμιλλη ικανότητα αποτελεσματικής εξουδετέρωσης στόχων, καθιστώντας δυνατή την εξάλειψη των επιθέσεων κορεσμού, ειδικά έναντι πολύ ευέλικτων στόχων.

Τα νέα πλοία θα είναι πλήρως διαλειτουργικά με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και θα είναι σε θέση να αναλάβουν αποστολές πολλαπλoύ ρόλου εντός κάθε είδους συμμαχικού στόλου και εντός του στόλου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η πλήρης σουίτα σόναρ (κύτους και ρυμουλκούμενη) προσφέρει μεγάλη απόδοση ανίχνευσης, η οποία ενισχύεται περαιτέρω από το χαμηλό ηχητικό ίχνος της, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευση της από εχθρικό υποβρύχιο. Τέλος, παρέχει τη δυνατότητα εξουδετέρωσης οποιουδήποτε τύπου υποβρυχίου στις πιο σκληρές συνθήκες, σε ρηχά ή βαθιά νερά.

Οι νέες φρεγάτες έχουν επίσης μια νέα ικανότητα εναντίον ασύμμετρων απειλών χάρη σε μια καινοτόμο ιδέα, οργανωμένη γύρω από μια νέα επιχειρησιακή λογική επικεντρωμένη σε αυτές τις απειλές. Θα διαθέτουν ειδικό χώρο, προσφέροντας μόνιμη οπτοηλεκτρονική όψη 360 μοιρών, ημέρα και νύχτα, επιτρέποντάς τις να αντιμετωπίσουν κοντινές απειλές χάρη στην ταχεία και ασφαλή χρήση θανατηφόρων και μη θανατηφόρων συσκευών.

Η FDI, η πρώτη φρεγάτα της νέας γενιάς στη θάλασσα

Διαθέτει πέντε βασικές ιδιότητες για τον απρόσκοπτο έλεγχο του εναέριου-θαλάσσιου χώρου.

Το ραντάρ Thales SEA FIRE, το πρώτο πλήρως ψηφιακό ραντάρ με τέσσερις σταθερές κεραίες βασισμένες στην τεχνολογία AESA και GaN, παρέχει πρόσβαση σε έκταση επιτήρησης αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων και είναι ικανό να ανιχνεύει «stealth» απειλές, από μη επανδρωμένα οχήματα έως υπερηχητικούς πυραύλους. Η εκτεταμένη αντιαεροπορική του ικανότητα επιτρέπει την παροχή προστασίας, άμυνας και επέμβασης έναντι των πιο αποτελεσματικών αερομεταφερόμενων απειλών.

Η FDI προσφέρει ενσωματωμένες αλυσίδες πυροδότησης με υψηλή αντιδραστικότητα και ακρίβεια. Οι πύραυλοί της, που είναι συνδεδεμένοι με το ραντάρ SEAFIRE, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ανταποκρίνονται σε όλους τους τύπους πυραυλικών απειλών, ιδίως υπερηχητικών, και βρίσκονται σε χρήση από το Γαλλικό Ναυτικό και πολλά άλλα ευρωπαϊκά ναυτικά. Εξασφαλίζουν εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας, ιδίως χάρη στο μοναδικό τους πλοηγικό σύστημα. Αυτές οι αποδόσεις επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα από την άσκηση του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού (hit to kill) με ένα μόνο ASTER εναντίον υπερηχητικών πυραύλων. Η αυτόματη επεξεργασία που παρέχεται από την TEWA (Threat Evaluation and Weapon Assignment) βελτιώνει την απόδοση αυτής της αλυσίδας πυροδότησης.

Ένα πολύπλευρο και πλήρως διαλειτουργικό σύστημα πληροφοριών είναι απαραίτητο στα σημερινά σύνθετα περιβάλλοντα. Τα συστήματα FDI ενσωματώνονται στο SETIS Combat Management System, παρέχοντας στο πλοίο μια πραγματική ικανότητα χειρισμού πολλαπλών απειλών χάρη στην ποιότητα και την ακρίβεια της τακτικής κατάστασης, η οποία καθίσταται δυνατή χάρη στη συγχώνευση δεδομένων από όλους τους αισθητήρες του πλοίου.

Η ανθεκτικότητα των FDI είναι πολύ υψηλή χάρη στην τεχνογνωσία της Naval Group και τη μεγάλη προσοχή στη σχεδίαση. Η ευκολία χρήσης χάρη στις εργονομικές επιφάνειες επιτρέπει την αξιόπιστη και αποτελεσματική κατεύθυνση των όπλων. Η FDI αξιοποιεί τα οφέλη αξιοπιστίας των επιχειρησιακών συμπερασμάτων του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού από τις φρεγάτες Horizon για εναέριες επιθέσεις και από τις φρεγάτες FREMM για υποβρύχιες επιθέσεις. Η αυτοπροστασία ενισχύεται από το ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου τελευταίας γενιάς. Πιθανή ηλεκτρονική απειλή έχει ληφθεί υπόψη ήδη από το στάδιο σχεδιασμού του πλοίου, από ένα σύστημα που κάνει το πλοίο εξαιρετικά ανθεκτικό σε αυτόν τον τομέα, προστατεύοντας όλο τον εξοπλισμό του πλοίου και τις λειτουργικές αλυσίδες. Τέλος, οι αρχιτεκτονικές επιλογές καθιστούν τη φρεγάτα πολύ ανθεκτική σε μάχες, λόγω των πολύ χαμηλών υπογραφών της (RCS, IR,…) που την καθιστούν δύσκολη να χτυπηθεί, και το υψηλό επίπεδο αντοχής της σε ζημιές μάχης. Το σύστημα πρόωσης, όλες οι κρίσιμες υπηρεσίες επί του σκάφους, τα κέντρα δεδομένων και το σύστημα ελέγχου ζημιών είναι απολύτως ασφαλή και το πλοίο διαιρείται σε δύο ζώνες που χωρίζονται από ένα διπλό στεγανό διάφραγμα ανθεκτικό στα βλήματα. Τα δύο κέντρα δεδομένων επί του σκάφους έχουν σχεδιαστεί γύρω από μια κατανεμημένη ψηφιακή αρχιτεκτονική τύπου cloud, η οποία επιτρέπει στα συστήματα του πλοίου να αναδιαμορφωθούν αμέσως σε περίπτωση καταστροφής σε μάχη.

Η FDI θα επωφεληθεί επίσης από το υψηλότερο επίπεδο διαθεσιμότητας του στόλου της με μειωμένο κόστος πρόσκτησης χάρη στα παρακάτω:

Εκτός από το σχεδιασμό stealth, η FDI HN διαθέτει μια ανεστραμμένη πλώρη που της επιτρέπει να αυξάνει σημαντικά την ταχύτητα του πλοίου σε δύσκολες θαλάσσιες συνθήκες από μπροστά, μειώνοντας ταυτόχρονα τον αντίκτυπο του κυματισμού και συμβάλλοντας στη μείωση της διατομής επιφανείας της πλώρης στο ρανταρ. Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα έχουν δοκιμαστεί και επαληθευτεί από την DGA και το Γαλλικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια ειδικών δοκιμών.

Τι προβλέπει η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία

Την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ), προβλέπει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία που υπέγραψαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας μας, καθώς Ελλάδα και Γαλλία έχουν δεσμευθεί μέσω της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας, πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές (ΝΑΤΟ και ΕΕ) να συνδράμουν στρατιωτικά η μια την άλλη σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Ωστόσο η διμερής συμφωνία έχει και καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς συνιστά αποδοχή του δόγματος της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις δύο χώρες και αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ουσιαστικά Ελλάδα και Γαλλία με τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους και ενδυναμώνουν τη πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.και εμβαθύνουν τη σχέση των δύο χωρών μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέγαρο Μαξίμου: Τι σηματοδοτεί η συμφωνία

Όπως τονίζεται από την ελληνική κυβέρνηση:

«1. Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).

2. Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.

3. Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

4. Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.

5. Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

6. Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

7. Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».

8. H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo