18.8 C
Athens
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Γιατί ο Μητσοτάκης, μετά τα Rafale, «επιλέγει πάλι Ευρώπη» και συνεργασία με Μακρόν – Όλα τα δεδομένα


    Πριν από λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 76ης Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    «Η Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, «πιστεύει στην πολυμερή προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις περίπλοκες, παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας», είναι όμως παράλληλα «και ένας σταθερός υποστηρικτής της απόλυτης ανάγκης για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης». Εξηγώντας αυτή την τάση ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα της ΑUKUS, σημειώνοντας πως αυτό που έδειξαν είναι «ότι θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι και ικανοί, ως Ευρωπαίοι, να κάνουμε περισσότερα πράγματα μόνοι μας». Πράγματι ο πρωθυπουργός πιστεύει πως αν η Ευρώπη φιλοδοξεί να είναι όχι μόνο μια οικονομική αλλά και μια γεωπολιτική υπερδύναμη, είναι καιρός να ξεκινήσει σοβαρά αυτή η συζήτηση, τουλάχιστον με τις χώρες που είναι διατεθειμένες να το κάνουν άμεσα και με γρηγορότερο ρυθμό, και οι υπόλοιπες ας ακολουθήσουν εν καιρώ.
    Η αμυντική συμφωνία που συζητήθηκε χθες στο δείπνο που παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον κ. Μητσοτάκη, με αφορμή την επίσκεψή του στο Παρίσι για τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι – Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου, αναμένεται να υπογραφεί σήμερα και αποτελεί μια απτή εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου όπως περιγράφηκε παραπάνω από τον κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο πως μετά τα μαχητικά Rafale η Αθήνα επιλέγει και πάλι Ευρώπη, κάνοντας μια νέα συμφωνία με τη Γαλλία, αυτή τη φορά για φρεγάτες και κορβέτες για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για σαφή στρατηγική επιλογή που κοιτά πολύ πιο μακροπρόθεσμα από την ίδια τη συμφωνία και μπορεί να συνδεθεί με μια ευρύτερη συζήτηση που έχει ανοίξει ήδη στην Ευρώπη και φτάνει έως και τη δημιουργία δικής της στρατιωτικής δύναμης.
    Προσφάτως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση για την Κατάσταση της Ένωσης, έδωσε έμφαση στην αμυντική πολιτική και στην ασφάλεια, καθώς και στα βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, προαναγγέλλοντας για το επόμενο έτος Σύνοδο Κορυφής με αυτό το θέμα. «Η Ευρώπη πρέπει να βρει την πολιτική βούληση» να οργανώσει στρατιωτική δύναμη, η οποία θα αναπτύσσεται σε περιοχές κρίσεων, πέρα από τα σύνορα και ανεξάρτητα από τον ΟΗΕ ή το ΝΑΤΟ, ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν. Είναι σαφές πως η μετατόπιση των ΗΠΑ προς τον Ειρηνικό, όπως φάνηκε με την ΑUKUS, επιταχύνει τις εξελίξεις και στην Ευρώπη, που αντιλαμβάνεται πως η ασφάλειά της δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ένα ακόμα στοιχείο που οδήγησε στη νέα Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας είναι η στενή διαπροσωπική σχέση των δύο ηγετών αλλά και η μεταβατική φάση της Γερμανίας μετά την απόσυρση της Άγκελα Μέρκελ. Το κενό της «σιδηράς κυρίας» ενισχύει τον Εμανουέλ Μακρόν, οδηγώντας την Ελλάδα στην επιλογή της ενίσχυσης των δεσμών με το Παρίσι.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Θεσσαλονίκη: Τρένο συγκρούστηκε με φορτηγό – Στο νοσοκομείο ένα άτομο
    Μητσοτάκης-Μακρόν: Συμφωνία για άμεση στρατιωτική συνδρομή και 3+1 υπερσύγχρονες Belhara
    Σύμβουλος του Ερντογάν «βλέπει» πόλεμο με τις ΗΠΑ
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
    Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ