• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Σοφός προς Βερβεσό: «Για τις σκέψεις του δεν τιμωρείται κανείς»

lawandorder.gr 28-09-2021 11:30 Τελευταία ενημέρωση: 28-09-2021 11:30
Ο Θέμης Σοφός /Φωτογραφία: Eurokinissi
Σοφός προς Βερβεσό: «Για τις σκέψεις του δεν τιμωρείται κανείς»
«Είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα καθενός να εκφράζει τις σκέψεις του ελεύθερα», τονίζει ο Θέμης Σοφός, μέλος του ΔΣΑ

Τη διαφοροποίησή του εκφράζει ο Θέμης Σοφός από τη θέση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων, που είναι αντίθετη στις «γενικεύσεις, αφορισμούς, συνωμοσιολογίες, άκριτες στοχεύσεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών και ακραίες θέσεις αναφορικά με το ζήτημα των εμβολιασμών κατά του COVID-19, από όποιους και αν αυτές εκφράζονται».

«Είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα καθενός να εκφράζει τις σκέψεις του ελεύθερα», τονίζει ο Θέμης Σοφός, μέλος του ΔΣΑ, σε ανάρτησή του στο Facebook, με αποδέκτη τον πρόεδρο του ΔΣΑ.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Θέμη Σοφού:

«ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ:
"cogitationes poenam nemo patitur"
(«για τις σκέψεις του δεν τιμωρείται κανείς»)
- Διαβάζοντας την δημοσιευθείσα από 26/9/21 ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών διαπιστώνω ότι ουδόλως συνάδει προς την αρχή του ποινικοδογματικού μας συστήματος "cogitationes poenam nemo patitur" (για τις σκέψεις του δεν τιμωρείται κανείς).
- Εστιάζω στο εξής, προδήλως ατυχές, ως προς τη διατύπωση, μέρος της ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων:
"...γενικεύσεις, αφορισμοί, συνωμοσιολογίες άκριτες στοχεύσεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών και ακραίες θέσεις, μας βρίσκουν αντίθετους, από όποιους και αν εκφράζονται"!!! Σαφής φρονηματικού χαρακτήρα υπόδειξη - προειδοποίηση (???? γίνεται επίσης (στην εν λόγω ανακοίνωση) όσον αφορά στον χειρισμό δικαστικών και εξωδίκων υποθέσεων, που ανατίθενται σε δικηγόρους, με αφορμή την εφαρμογή των ισχυόντων εκάστοτε υγειονομικών μέτρων.
Επί των ανωτέρω τοποθετούμαι ως εξής:
- Οι «γενικεύσεις, αφορισμοί, συνωμοσιολογίες, ακραίες θέσεις» είναι και παραμένουν σκέψεις, απόψεις, συλλογισμοί, και όποιον χαρακτηρισμό κι αν λάβουν, αρεστές ή μη, είναι σκέψεις και απόψεις (κατά Μανωλεδάκη: φρόνημα).
- Είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα καθενός να εκφράζει τις σκέψεις του ελεύθερα.
- Επίσης συνιστά αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα των δικηγόρων να επιτελούμε το έργο μας, αναλαμβάνοντας την υπεράσπιση κάθε ανθρώπου, οποιουδήποτε ανθρώπου, όποιος κι αν είναι αυτός, οποιασδήποτε υπόθεσης επιλέγουμε και μας αναθέτουν, καθώς είμαστε ελεύθεροι και ΙΚΑΝΟΙ να κρίνουμε τη βασιμότητα ή μη των ανατιθέμενων υποθέσεων.
- Το δικαίωμα ανάληψης πληρεξουσιότητας ή υπεράσπισης δεν υπόκειται σε φρονηματικό έλεγχο πειθαρχικού οργάνου ή δικηγορικού συλλόγου ως προς την επιλογή αυτή, ΚΑΘΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΟΥΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
- Σεβόμενος το θεσμικό όργανο, καλώ τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων να επανεξετάσει τη συνταγματικότητα της ανακοίνωσής της, άλλως να τη διαψεύσει».

Τι αναφέρει η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σε ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεσή της στις γενικεύσεις, αφορισμούς, συνωμοσιολογίες άκριτες στοχεύσεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών και ακραίες θέσεις αναφορικά με το ζήτημα των εμβολιασμών κατά του COVID-19, από όποιους και αν αυτές εκφράζονται.

Συγκεκριμένα, η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας, στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι δικηγορικές συμπεριφορές που παραβιάζουν ή καταστρατηγούν τους κανόνες άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος είναι απερίφραστα καταδικαστέες και για την αντιμετώπισή τους αρμόδια είναι πειθαρχικά όργανα των οικείων τοπικών Δικηγορικών Συλλόγων και προσθέτει ότι οι δικαστικές και γενικά οι δημόσιες αρχές οφείλουν, να γνωστοποιούν στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο τυχόν στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους για την πειθαρχική διερεύνηση συμπεριφορών δικηγόρων.

Η ανακοίνωση της συντονιστικής της Ολομέλειας έχει ως εξής:

1) Η πρωτόγνωρη υγειονομική κατάσταση, που βιώνουμε λόγω της πανδημίας, επιβάλλει ιδίως στους δικηγόρους, λόγω και του δημόσιου χαρακτήρα του λειτουργήματός τους, ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, να επιδεικνύουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και να πρωτοστατούν στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.

Κατά συνέπεια, γενικεύσεις, αφορισμοί, συνωμοσιολογίες άκριτες στοχεύσεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών και ακραίες θέσεις, μας βρίσκουν αντίθετους , από όποιους και αν εκφράζονται.

2) Όσον αφορά στον χειρισμό δικαστικών και εξώδικων υποθέσεων, που ανατίθενται σε δικηγόρους, με αφορμή την εφαρμογή των ισχυόντων εκάστοτε υγειονομικών μέτρων, ο δικηγόρος οφείλει να εκτελεί το καθήκον του εντός των ορίων της δοθείσης εντολής και των προβλέψεων των διατάξεων του Κώδικα Δικηγόρων και του Κώδικα Δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος.

3) Συμπεριφορές που παραβιάζουν ή καταστρατηγούν τους κανόνες άσκησης του επαγγέλματος είναι απερίφραστα καταδικαστέες και για την αντιμετώπισή τους αρμόδια είναι πειθαρχικά όργανα των οικείων Δικηγορικών Συλλόγων, σύμφωνα με τη προβλεπόμενη από τον Κώδικα Δικηγόρων διαδικασία.

4) Οι δικαστικές και εν γένει δημόσιες αρχές οφείλουν, σύμφωνα με το άρθρο 152 παρ. 1 Κώδικα Δικηγόρων, να γνωστοποιούν στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο τυχόν στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους για την πειθαρχική διερεύνηση συμπεριφορών συναδέλφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo