14 C
Athens
12.7 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Στην Εισαγγελία οι πρώτοι φάκελοι με τις συνωμοσιολογικές σελίδες του Διαδικτύου -Ολα τα δεδομένα


    Ακόμη και συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου για τους κάθε είδους συνωμοσιολόγους του Διαδικτύου σχετικά με τον κορονοϊό, δεν αποκλείεται να υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η δημόσια υγεία από αντιεπιστημονικές απόψεις που κυκλοφορούν και αναπαράγονται σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ακόμη και social media.
    Πλέον, του ζητήματος αυτού έχει επιληφθεί η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, στην οποία διαβιβάστηκαν οι πρώτοι φάκελοι με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τους …ψεκασμένους του Διαδικτύου, οι οποίοι είτε από αφέλεια ή έλλειψη ενημέρωσης είτε έχοντας άλλα κίνητρα ακόμη και οικονομικά κινούνται πλέον οργανωμένα παραπλανώντας μεγάλη μερίδα του κοινού με αστήρικτες και πέρα από κάθε λογική θεωρίες για τη covid 19, τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα εμβόλια.
    Ήδη, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου αφού παρέλαβε τους φακέλους από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έδωσε εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, με αντικείμενο την τυχόν τέλεση σειράς αξιόποινων πράξεων, όπως απάτη και απόπειρα απάτης, διέγερση σε ανυπακοή και πρόκληση σε τέλεση αδικημάτων, κ.ά.
    Η συγκεκριμένη προκαταρκτική εξέταση θα διενεργηθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για τέτοιου είδους ζητήματα και ανατέθηκε σε εισαγγελέα, τον οποίο θα συνδράμει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που θα διενεργήσει την έρευνα υπό την εποπτεία του. Ο εισαγγελέας θα εκείνος που θα αξιολογεί τα στοιχεία που θα προκύπτουν και αν διαπιστώνει ενδείξεις ότι τελέστηκε κάποιο από τα παραπάνω διερευνώμενα αδικήματα ενδέχεται να ζητεί την εφαρμογή ακόμη και της αυτόφωρης διαδικασίας.
    Η έναρξη της νέας αυτής έρευνας, έρχεται λίγα 24ωρα μετά τη σημαντική εγκύκλιο που εξέδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, ο οποίος είχε ανοίξει «ομπρέλα» προστασίας σε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς που μηνύονται από αρνητές της πανδημίας
    Ειδικότερα, ο κ. Πλιώτας με εγκύκλιό του την περασμένη Πέμπτη, απευθυνόμενος προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, τους επισημαίνει πως έχουν τη δικονομική δυνατότητα, σύμφωνα με τη ρύθμιση του άρθρου 417 ΚΠΔ, ακόμη και όταν καταγγέλλεται αυτόφωρο πλημμέλημα, εφόσον κρίνουν ότι συντρέχουν οι λόγοι, να μην εφαρμόσουν τη διαδικασία του αυτοφώρου και να διατάξουν να μη συλληφθεί και να μη προσαχθεί ο μηνυόμενος, δηλαδή οι δημόσιοι λειτουργοί που απλά εφαρμόζουν το νόμο για τη μετάδοση της πανδημίας.
    Αξιοσημείωτη είναι, δε, και η αναφορά που έκανε στην συγκεκριμένη εγκύκλιο ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός για την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουν οι εισαγγελείς προκειμένου να εξιχνιάσουν τυχόν «κυκλωμάτων» που αναπτύσσουν την εγκληματική δραστηριότητα αναφορικά με την παραγωγή πλαστών ή ψευδών κατά περιεχόμενο πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης. Ακόμη, ο κ. Πλιώτας τόνιζε και «την ανάγκη ελέγχου της δημιουργίας πυρήνων προπαγάνδας και δράσης από επιτήδειους υπαίτιους που με το περίβλημα αντιεμβολιαστικών θεωρήσεων και ιδεών, δρασκέλισαν ήδη το κατώφλι της νομιμότητας και εκδήλωσαν ή θα επιχειρήσουν να αναπτύξουν δραστηριότητες με συμπεριφορές απτόμενες των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (πρβλ. άρθρα 169, 183, 186, 330, 386 κ.ά.), που μπορεί να κατευθύνονται, εκτός άλλων και στην οικονομική εκμετάλλευση ανυποψίαστων συνανθρώπων μας».
    Τέλος, στην ίδια εγκύκλιο του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σημείωνε πως είναι αναφαίρετο το δικαίωμα του καθενός να έχει τις προσωπικές απόψεις για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, πλην όμως αυτό δεν σημαίνει ότι απόψεις του αυτές του δίνουν «το δικαίωμα να τις εκδηλώνει με αντικοινωνική συμπεριφορά και να τις μετουσιώνει προβαίνοντας σε πράξεις που υπερβαίνουν τα όρια του νόμου και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κυρωτικών κανόνων του ποινικού δικαίου».
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Συνελήφθη ο δράστης της ληστείας στην τράπεζα στη Μητροπόλεως!
    Σεισμός στη Κρήτη: Αυτός είναι ο νεκρός -Τραυματίας ο γιος του [εικόνα]
    Αποκλειστικό L&O: Συνελήφθη ο 20χρονος που είχε δραπετεύσει το βράδυ της Πέμπτης από το Α.Τ. Ανδραβίδας
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
    Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ