Οικονόμου για ανακοίνωση απόκτησης γαλλικών φρεγατών την Τρίτη: «Ας κάνουμε λίγη υπομονή...»

lawandorder.gr 27-09-2021 15:05
Ο Γιάννης Οικονόμου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Έδωσε σιβυλλική δήλωση τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για προμήθεια τριών υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών [email protected] και τριών γαλλικών κορβετών Gowind, καθώς και την υπογραφή διμερούς συμφώνου αμυντικής συνδρομής.

Δεχόμενος δύο ερωτήσεις για εντεινόμενα δημοσιεύματα που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώνουν την Τρίτη από το Παρίσι συμφωνία για φρεγάτες, αλλά και αμυντική συμφωνία, ο Γιάννης Οικονόμου δεν επαλήθευσε, αλλά ούτε διέψευσε τις πληροφορίες. «Ας κάνουμε λίγη υπομονή» απάντησε στην πρώτη ερώτηση, ενώ στη δεύτερη πριν το τέλος της ενημέρωσης για το τι λέει η κυβέρνηση για συγκεκριμένο δημοσίευμα σχολίασε «η κυβέρνηση λέει να κάνετε λίγο υπομονή».

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στην γαλλική πρωτεύουσα, ως ενδιάμεσο σταθμό από την Νέα Υόρκη, από όπου και επιστρέφει μετά την γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Αφορμή, τουλάχιστον προφανής, για την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι είναι τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου η οποία διοργανώνεται για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα υποδεχθεί στο Λούβρο ο Γάλλος πρόεδρος και μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα έχουν απόψε δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Στο Παρίσι φέρεται να ακολουθούν την Τρίτη τον πρωθυπουργό οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η απόφαση για τις φρεγάτες θα ληφθεί με μοναδικο κριτήριο το συμφέρον του Πολεμικού Ναυτικού, είχε δηλώσει εξάλλου την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε τα κόμματα να περιμένουν πολύ λίγο ακόμα, για την απόφαση των φρεγατών και να μην προεξοφλούν, να μην σπεκουλάρουν.

Ο υπουργός σημείωσε ότι εφόσον πρόκειται για μια απόφαση απόκτησης ενός οπλικού συστήματος που θα στοιχίσει δισεκατομμύρια, «θα πρέπει να το κάνουμε σωστά και ας αργήσουμε και μερικές μέρες παραπάνω».

Σημειώνεται ότι το Παρίσι φέρεται να θέλει να πάρει την ρελάνς σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, μετά την απώλεια του χρυσοφόρου συμβολαίου δεκάδων δισεκ. ευρώ για ντιζελοκίνητα υποβρύχια με την Αυστραλία λόγω της συμφωνίας AUKUS.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr