• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Θέρμανση: «Φωτιά» το κόστος ενόψει χειμώνα - Συνεχείς αυξήσεις

lawandorder.gr 27-09-2021 07:05 Τελευταία ενημέρωση: 27-09-2021 07:14
Πετρέλαιο θέρμανσης / Φωτογραφία: Eurokinissi
Θέρμανση: «Φωτιά» το κόστος ενόψει χειμώνα - Συνεχείς αυξήσεις
Μεγάλη αύξηση αναμένεται στο κόστος θέρμανσης φέτος

Μεγάλη αύξηση αναμένεται στο κόστος θέρμανσης φέτος.

Η εικόνα από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, ότι το ενεργειακό κόστος θα συνεχίσει να αυξάνεται για τους επόμενους μήνες, χωρίς τάση αποκλιμάκωσης τουλάχιστον ως την Άνοιξη του 2022.

Το πετρέλαιο βρίσκεται, πλέον, στα 78 δολάρια, έχοντας επιστρέψει στα επίπεδα του 2018 και τα νοικοκυριά βάζουν ήδη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης. Στις 15 Οκτωβρίου ανοίγει επισήμως η περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης και με τα έως τώρα δεδομένα, όσοι δεν έχουν γεμάτες τις δεξαμενές τους από πέρσι, θα κληθούν να προμηθευτούν πετρέλαιο με τιμή γύρω στο 1,10- 1,14 ευρώ/ λίτρο.

Η περσινή περίοδος άνοιξε με τιμή εκκίνησης 0,79 ευρώ/λίτρο και με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 42 δολάρια. Στο τέλος Απριλίου, όταν “έκλεισε” η περίοδος θέρμανσης, η μέση τιμή βρισκόταν στα 0,957 ευρώ/ λίτρο με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου να έχει “σκαρφαλώσει” στα 67 δολάρια. Η διαφαινόμενη επιβάρυνση των νοικοκυριών από τις τρέχουσες τιμές είναι προφανής και το ζητούμενο είναι η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς.

Το επίδομα φέτος αυξάνεται κατά 20% κι αυτό σημαίνει ότι το ελάχιστο επίδομα ανεβαίνει στα 96 ευρώ, από 80 ευρώ πέρσι, ενώ το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί θεωρητικά να πάρει ένα νοικοκυριό αυξάνεται στα 780 ευρώ, από 650 ευρώ πέρσι. Κατά τα άλλα, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μένουν ίδια, ενώ το επίδομα διαμορφώνεται με βάση συντελεστές ανά περιοχή, που εφαρμόζονται στο ποσό βάσης των 264 ευρώ (από 220 ευρώ πέρσι). Για παράδειγμα, στη Σαμαρίνα, το επίδομα βάσης των 264 ευρώ πολλαπλασιάζεται με τον ειδικό συντελεστή 1,48 και διαμορφώνεται στα 391 ευρώ, με προσαύξηση 10% για κάθε παιδί.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo