• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αερομαχίες και τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, εν μέσω φημολογίας για επανέναρξη διερευνητικών Ελλάδας-Τουρκίας

Θανάσης Αργυράκης 26-09-2021 20:02 Τελευταία ενημέρωση: 26-09-2021 20:03
Αερομαχίες και τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, εν μέσω φημολογίας για επανέναρξη διερευνητικών Ελλάδας-Τουρκίας
Σήμερα οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές κατέγραψαν 37 παραβιάσεις

Κατά παράβαση της «εθιμικής» πρακτικής να απέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις Τουρκίας και Ελλάδας το Σάββατο και την Κυριακή από στρατιωτικές κινήσεις, η Τουρκία ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει να εγκαινιάζει μια νέα τακτική, παραβιάζοντας τους «άτυπους κανόνες» του διημέρου.

Αν και, ως επί το πλείστον, κάποια από τα περασμένα Σαββατοκύριακα, η Πολεμική Αεροπορία της γείτονος περιοριζόταν σε πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών και αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης, τελευταία προβαίνει και σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με μαχητικά αεροσκάφη της.

Σήμερα, χαρακτηριστικά, οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές κατέγραψαν 37 παραβιάσεις από δύο σχηματισμούς τεσσάρων τουρκικών F-16 (οπλισμένων), δύο κατασκοπευτικών, CN-235 και ενός S-70), στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ταυτόχρονα, σημειώθηκαν τρεις «εικονικές αερομαχίες» (εμπλοκές) όταν ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά που είχαν εισβάλλει στον ΕΕΧ.

Αντίστοιχα, χτες, σημειώθηκαν δύο αερομαχίες, όταν ένας σχηματισμός από δύο τουρκικά F-16 εισέβαλε στον ΕΕΧ.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και την παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους, Nautical Geo, που πλέει ανατολικά της Κρήτης, από τουρκική φρεγάτα, αλλά και το γεγονός ότι ούτε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ούτε και ο υπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκαν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με Τούρκους αξιωματούχους, φαίνεται ότι υπάρχει μια ψύχρανση μεταξύ των δύο χωρών.

Παρά ταύτα, διπλωματικοί κύκλοι διαρρέουν ότι επίκειται ο νέος, τρίτος γύρος των διερευνητικών επαφών της Ελλάδας με την Τουρκία, ενδεχομένως τον Οκτώβριο, στην Τουρκία. Κι' αυτό, παρά το γεγονός ότι τα δύο από τα τρία άτομα της ελληνικής αντιπροσωπείας έχουν μετατεθεί, και, έως τώρα, δεν έχει ανακοινωθεί εάν έχουν αντικατασταθεί ή όχι. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo