• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τουλάχιστον 8 στρατιωτικοί νεκροί σε ενέδρα του ΙΚΔΑ στη Νιγηρία

lawandorder.gr 25-09-2021 07:53 Τελευταία ενημέρωση: 25-09-2021 07:53
Σημαία της Νιγηρίας / Φωτογραφία: Pixabay
Τουλάχιστον 8 στρατιωτικοί νεκροί σε ενέδρα του ΙΚΔΑ στη Νιγηρία
Οι τζιχαντιστές άρπαξαν δύο στρατιωτικά οχήματα και πυρπόλησαν άλλα τρία

Συνεχίζονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νιγηρία, καθώς τουλάχιστον 8 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν ή αγνοούνται έπειτα από ενέδρα που αποδόθηκε στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) στη βορειοανατολική Νιγηρία, δήλωσαν χθες δυο πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι τζιχαντιστές εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής οχηματοπομπής που κινείτο μεταξύ των πόλεων Ντίκουα και Μάρτε, στην πολιτεία Μπόρνο, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

«Οι τρομοκράτες επιτέθηκαν (εναντίον της αυτοκινητοπομπής) με αρκετούς εκτοξευτήρες ρουκετών, σκοτώνοντας οκτώ στρατιώτες. Αρκετοί άλλοι αγνοούνται», είπε αξιωματικός.

Άλλοι οκτώ στρατιώτες κι ένα μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης που εμπλέκεται σε αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τον απολογισμό επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο δεύτερη στρατιωτική πηγή.

Οι τζιχαντιστές άρπαξαν δύο στρατιωτικά οχήματα και πυρπόλησαν άλλα τρία.

Επρόκειτο για τη δεύτερη επίθεση μέσα σε λιγότερες από δύο εβδομάδες που εξαπέλυσε το ΙΚΔΑ εναντίον των νιγηριανών ένοπλων δυνάμεων, οι οποίες δυσκολεύονται να τερματίσουν την τζιχαντιστική εξέγερση που μέσα σε 12 χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους.

Πριν από δέκα ημέρες, τουλάχιστον 16 στρατιώτες και δύο παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα· επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη ενέργεια από την αρχή της χρονιάς. Το ΙΚΔΑ, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη γι’ αυτήν, υποστήριξε πως έχασαν τη ζωή τους 25 στρατιωτικοί.

Οι τζιχαντιστές πυροδότησαν βόμβες που είχαν τοποθετήσει στην άκρη του δρόμου προτού ανοίξουν πυρ με εκτοξευτήρες ρουκετών εναντίον οχηματοπομπής που μετέβαινε από τη Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, στην πόλη-οχυρό Μονγκούνο.

Η οργάνωση κλιμακώνει το τελευταίο διάστημα τις επιθέσεις της εναντίον αμάχων στον άξονα Μαϊντουγκούρι-Μονγκούνο, ο οποίος εκτείνεται σε περίπου 135 χιλιόμετρα. Έχουν εγκαταστήσει σημεία ελέγχου, αποσπούν χρήματα και άλλα είδη από αυτοκινητιστές και τους σκοτώνουν, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.

Οι σχεδόν καθημερινές επιθέσεις εξώθησαν τον στρατό να κάνει περιπολίες κατά μήκος της οδού, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις.

Από το 2019, ο στρατός έκλεισε αρκετές απομακρυσμένες βάσεις και αναδιέταξε δυνάμεις σε μεγαλύτερα, καλύτερα φυλασσόμενα στρατόπεδα, γνωστά ως super camps, για να μπορεί να αντιμετωπίζει τις επιθέσεις των τζιχαντιστών.

Όμως η τακτική αυτή άφησε ελεύθερο το πεδίο στους αντάρτες να μετακινούνται ευκολότερα σε αγροτικές περιοχές και έκανε τους ταξιδιώτες ακόμη πιο ευάλωτους σε επιθέσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo