• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τριμερής υπ. Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου με βασικό θέμα την Τουρκία - Νέο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα

lawandorder.gr 24-09-2021 07:13 Τελευταία ενημέρωση: 24-09-2021 07:16
Ο Νίκος Δένδιας / Φωτογραφία: Eurokinissi
Τριμερής υπ. Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου με βασικό θέμα την Τουρκία - Νέο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα
Διπλωματικές πηγές: Διμερής συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry, και τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του Κύπριου ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χτες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Οπως αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, κατά την συνάντηση τονίστηκε καταρχήν από αμφότερες πλευρές η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς την Κύπρο, για την στήριξη που παρέχουν στην Αίγυπτο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διάβημα για τουρκικό Λιμενικό

Το βασικό θέμα που εξετάσθηκε κατά την διμερή συνάντηση ήταν οι σχέσεις με την Τουρκία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ενδελεχώς στις τουρκικές παραβατικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της πλέον πρόσφατης κατά την οποία σκάφη του τουρκικού λιμενικού κινήθηκαν ιδιαίτερα απειλητικά εναντίον σκαφών του ελληνικού λιμενικού, ενέργεια για την οποία σημειώνεται ότι έχουν δοθεί οδηγίες να πραγματοποιηθεί έντονη διαμαρτυρία προς τις τουρκικές αρχές.

Σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε από την πλευρά του στον δεύτερο γύρο των επαφών μεταξύ του Αιγυπτιακού και του τουρκικού ΥΠΕΞ και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι ένας βασικός όρος για την εξομάλυνση είναι η παύση της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κατά την τριμερή συνάντηση μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, επαναλήφθηκε η εξαίρετη σχέση μεταξύ των τριών χωρών και υπογραμμίσθηκε η ανάγκη δημιουργίας μόνιμης γραμματείας, η οποία θα επιφορτιστεί την εφαρμογή των αποφάσεων των συνόδων κορυφής.

Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε ότι η προσεχής τριμερής συνάντηση κορυφής, η οποία θα λάβει χώρα στην Ελλάδα τον προσεχή Οκτώβριο θα είναι η ένατη συνάντηση από το 2014, κάτι που υποδηλώνει τις τακτικές και στενές επαφές σε όλα τα επίπεδα.

Πέρα από τα προγράμματα τριμερούς συνεργασίας, έγινε επίσης συζήτηση για την στάση της Τουρκίας και τον ρόλο της στην Λιβύη. Επίσης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Συρία και στο Ιράκ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo