• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα παρουσιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Κατερίνα Μάνθου 24-09-2021 07:02 Τελευταία ενημέρωση: 24-09-2021 07:16
Δικαιοσύνη / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα παρουσιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης
Προς ποια κατεύθυνση θα κινούνται οι τροποποιήσεις

Τις αλλαγές για βαριά εγκλήματα όπως δολοφονίες και σεξουαλικές κακοποιήσεις, ανακοινώνει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας θα παρουσιάσουν τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα αλλά και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίες επήλθαν έπειτα από διετή επεξεργασία από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή που λειτούργησε στο υπουργείο. Σκοπός είναι να αντιμετωπιστούν οι όποιες ελλείψεις διατάξεων της ποινικής νομοθεσίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε δυο χρόνια μετά την εσπευσμένη ψήφιση του Ποινικού Κώδικα, παραμονές των εκλογών του 2019.

Οι τροποποιήσεις αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αυστηροποιούν τις ποινές για τα ειδεχθή εγκλήματα, τα σεξουαλικά εγκλήματα και τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων και της έμφυλης βίας. Παράλληλα, ενδέχεται να παρατείνουν  το χρόνο για το άνοιγμα της πύλης των φυλακών στους ισοβίτες και βαρυποινίτες που έχουν καταδικαστεί  για κακουργηματικές πράξεις.

Την ίδια στιγμή, με τις νομοθετικές παρεμβάσεις θα επιδιώκεται η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ανηλίκων, πολιτών τρίτων χωρών, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, trafficking, κ.λπ.

Επίσης, το νέο πλαίσιο δεν αποκλείεται να προβλέπει κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή στο ακροατήριο υποθέσεων εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι με τις τροποποιήσεις βελτιωθεί το ποινικό οπλοστάσιο κατά της βαριάς εγκληματικότητας και να εναρμονιστεί η επιβαλλόμενη ποινή με το αίσθημα απονομής Δικαιοσύνης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo