15.6 C
Athens
12.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Βενιζέλος: «Βαθιά ανιστόρητη η δήλωση Οικονόμου για Ελπιδοφόρο»


    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου εξέφρασε, για πρώτη φορά δημόσια, την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και την παρουσία του, δίπλα στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αν υπάρχει θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και απάντησε: «Μας ενόχλησαν οι κινήσεις τους Αρχιεπισκόπου. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της». Συγχρόνως, μάλιστα, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το αν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη θα συναντήσει τελικά τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. «Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση», απάντησε στο ερώτημα για το αν θα συναντηθεί με τον κ.κ. Ελπιδοφόρο και πρόσθεσε: «Θα ενημερωθείτε έγκαιρα».
    Βενιζέλος: «Βαθιά ανιστόρητη η δήλωση Οικονόμου»
    Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν περίμενε ότι με τη δήλωσή του αυτή θα προκαλούσε την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Και σίγουρα δεν περίμενε ότι η αντίδραση του κ. Βενιζέλου θα ήταν τόσο έντονη, αφού χαρακτηρίζει την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου «βαθιά ανιστόρητη» και ότι «δείχνει πλήρη απουσία αίσθησης για το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων του με την Ελληνική Δημοκρατία», αναφέρει ο «Βηματοδότης».
    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, είναι θεσμός του διεθνούς δημοσίου δικαίου και ως τέτοιον το αναγνωρίζει το ελληνικό Σύνταγμα στα άρθρα 3 και 105. Ως τέτοιο θεσμό το αντιμετωπίζουν διεθνείς οργανισμοί και κράτη που απονέμουν τις αντίστοιχες τιμές στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδρεύει όμως στην Τουρκία, είναι εμπερίστατο και έχει κρίσιμη πρακτική σημασία για τη λειτουργία του ο τρόπος με τον οποίο το αντιλαμβάνεται και το μεταχειρίζεται η τουρκική έννομη τάξη. Η Αγία Σοφία, η Μονή της Χώρας, η Χάλκη, δεν έχει καταστεί εφικτό να προστατευθούν πρακτικά στο επίπεδο της διεθνούς έννομης τάξης. Και καταλήγει: «Αντί για εύκολες και «δημοφιλείς» αντιτουρκικές βολές με «μπάλα» το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα ήταν προτιμότερο η ελληνική αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση να αναδείξουν τα εκκρεμή προβλήματα που ανέδειξε και η δήλωση του εκπροσώπου του Πατριαρχείου στην τελετή της Ν. Υόρκης, παρόντος του ΓΓ του ΟΗΕ».
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Τρεις συλλήψεις οπαδών της ΑΕΚ για τα επεισόδια στα Κάτω Πατήσια
    Έγκλημα στη Ρόδο: Το σκοτεινό παρελθόν του δολοφόνου της Δώρας – Χτυπούσε και απειλούσε με όπλο την πρώην σύζυγό του
    Παρασκευή χωρίς delivery: 24ωρη απεργία στην εστίαση και στο e-food αύριο!
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
    Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ