• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΔΕΗ: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ - Η επίσημη ανακοίνωση

lawandorder.gr 23-09-2021 19:15 Τελευταία ενημέρωση: 23-09-2021 19:43
ΔΕΗ: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ - Η επίσημη ανακοίνωση
Η άνοδος της τιμής στο χρηματιστήριο οδήγησε σε αυτή την απόφαση

Την απόφασή της για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 7500 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Η απόφαση ελήφθη καθώς κρίθηκε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, λόγω της αύξησης της τιμής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θα ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά της, προκειμένου να προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις για τον μετασχηματισμό της επιχείρησης, ειδικά ενόψει της μεγάλης μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης.Σημειώνεται ότι για να καλύψει η ΔΕΗ το κενό με την κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων πρέπει να κάνει επενδύσεις σε φυσικό αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Τέλος, η ΑΜΚ θα ενισχύσει γενικότερα την επιχείρηση, δίνοντάς της περισσότερες επιλογές ως προμηθευτή.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της για το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά την άνοδο του κόστους για το φυσικό αέριο και τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα λειτουργικά κέρδη (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε 471,5 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2021, έναντι 457,3 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 26,9 εκατ. ευρώ από 29,3 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2020.

Στο ίδιο διάστημα, η δαπάνη για φυσικό αέριο αυξήθηκε σημαντικά κατά 94,4%, σε 218,3 εκατ. ευρώ, έναντι 112,3 εκατ. ευρώ, λόγω αύξησης της αντίστοιχης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και της τιμής του φυσικού αερίου.

Αυξήθηκε επίσης η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2, σε 296,9 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2021, από 171,2 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης τιμής δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από 23,3 ευρώ/τόνο σε 38,9 ευρώ/τόνο.

Σημαντική ήταν και η μείωση του χρέους, το οποίο διαμορφώθηκε σε 2.895,3 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 388,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2020.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε:

«Το α΄ εξάμηνο του έτους επιτύχαμε ανθεκτικές επιδόσεις, παρά τις δυσμενείς συνθήκες στις τιμές των βασικών προϊόντων, λόγω της καθετοποίησης των δραστηριοτήτων μας. Για το σύνολο του έτους, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει για επανάληψη της λειτουργικής κερδοφορίας του 2020, παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους και για το σκοπό αυτό έχουμε λάβει και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

TAGS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo