• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αντιπρόεδρος Βουλγαρίας: Δεχόμαστε ισχυρή ευρωπαϊκή πίεση για να εγκαταλείψουμε το βέτο έναντι των Σκοπίων

Θανάσης Αργυράκης 23-09-2021 17:49
Αντιπρόεδρος Βουλγαρίας: Δεχόμαστε ισχυρή ευρωπαϊκή πίεση για να εγκαταλείψουμε το βέτο έναντι των Σκοπίων
Εκτιμάται ότι η Βουλγαρία, υλοποιώντας την πολιτική διείσδυσής της στη Βόρεια Μακεδονία, και εγείροντας ζήτημα «βουλγαρικής μειονότητας», έχει «μοιράσει» πάνω από 100.000 βουλγαρικά διαβατήρια στη γειτονική της χώρα

«Η Βουλγαρία συνεχίζει να υφίσταται ισχυρή ευρωπαϊκή πίεση για να εγκαταλείψει το βέτο της στις συνομιλίες ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Ιλιάνα Γιώτοβα μιλώντας στη Βουλγαρική Δημόσια Ραδιοφωνία, BNR.

Να σημειωθεί ότι τελευταία δημοσιοποιήθηκε non paper, που αποδίδεται σε «κύκλους» της ΕΕ, οι οποίοι φέρονται να ζητούν την άμεση άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργήσει το βουλγαρικό βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ. Βέτο, το οποίο συμπαρασύρει και το άνοιγμα της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας, δεδομένου ότι οι υποθέσεις των δύο χωρών εξετάζονται «πακέτο» από τις Βρυξέλλες.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκέλα Μέρκελ, προς εβδομάδος, πραγματοποίησε την τελευταία περιοδεία της στα Δυτικά Βαλκάνια, επιδιώκοντας έτσι να αναδείξει την ιδιαίτερη σημασία που είχε για την ίδια η περιοχή, αλλά και τη σημασία που πρέπει να συνεχίσει να έχει για την ΕΕ.

Βουλγαρική «μειονότητα»

Η Ιλιάνα Γιώτοβα, πάντως, ανέφερε ότι «η ΕΕ δείχνει μια αυξανόμενη κατανόηση των αιτημάτων της Σόφιας προς τα Σκόπια, που σχετίζονται κυρίως με τα δικαιώματα των ατόμων με βουλγαρική εθνική ταυτότητα».

Και πρόσθεσε: «Το εάν αυτοί οι όροι που θέσαμε, θα βρίσκονται στο πρώτο κεφάλαιο ή θα καταγραφούν και θα ‘’τρέξουν’’ σε όλη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων (σ.σ. της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία) ή θα συμπεριληφθούν σε ένα ξεχωριστό 36ο κεφάλαιο, εξαρτάται από τις διατάξεις που θα ληφθούν υπόψη στις συζητήσεις και αποτελούν σίγουρα συνάρτηση του σε τι βαθμό θα ληφθεί υπόψη η βουλγαρική θέση».

Είπε, δε, ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στην επικείμενη συνάντηση ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο, που διοργανώνεται από την προεδρία της Σλοβενίας.

Ως γνωστόν, η Σόφια ζητάει από τα Σκόπια, εμμέσως πλην σαφέστατα, να αποδεχτούν την ύπαρξη «βουλγαρικής μειονότητας» εντός της Βόρειας Μακεδονίας.

Μαζικά, βουλγαρικά διαβατήρια

Να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία, υλοποιώντας την πολιτική της για αύξηση της επιρροής της στην γειτονική της χώρα, έφτασε στο σημείο να «μοιράσει» τις τελευταίες δεκαετίες τουλάχιστον εκατό χιλιάδες βουλγαρικά (άρα, ευρωπαϊκά) διαβατήρια. Διαβατήρια, τα οποία ο φτωχός πληθυσμός στη Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποιούσε κυρίως για να μεταναστεύσει σε χώρες της ΕΕ, προς εξεύρεση εργασίας και καλύτερης ζωής.

Προ μηνών, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνα Ζαχάριεβα, μιλώντας στη βουλγαρική δημόσια τηλεόραση, παραδέχτηκε ουσιαστικά αυτή την πολιτική διείσδυσης της Βουλγαρίας στην γείτονά της.

Προκειμένου, μάλιστα, να στηρίξει τη θέση της τότε βουλγαρικής κυβέρνησης περί «βουλγαρικής μειονότητας», είπε πει ότι «ο αριθμός των ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας στη βάση αποδεδειγμένης καταγωγής, ξεπερνά τους 100.000». Πρόκειται, όπως υποστηρίζει η Σόφια, για «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας με διπλή υπηκοότητα και βουλγαρική εθνική συνείδηση».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo