• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Επίσημη επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στην Αυστρία

lawandorder.gr 23-09-2021 16:43 Τελευταία ενημέρωση: 23-09-2021 18:32
Επίσημη επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στην Αυστρία
Ο Έλληνας ΥΕΘΑ υπέγραψε Μνημόνιο Στρατιωτικής Συνεργασίας με την ΥΠΑΜ της Αυστρίας Κλαούντια Τάννερ

Ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέγραψε σήμερα, στη Βιέννη, με την Αυστριακή ομόλογό του, Κλαούντια Τάννερ (Klaudia Tanner), Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία Ελλάδος – Αυστρίας σε ζητήματα στρατιωτικής υφής, τόσο σε επιτελικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.Στο πλαίσιο της επίσημης επισκέψεως που πραγματοποιεί ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης στη Βιέννη έγινε δεκτός από την Αυστριακή ομόλογό του, ακολούθησαν συνομιλίες για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όσον αφορά τη διμερή αμυντική συνεργασία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τους κινδύνους που ελλοχεύει η κατάσταση στο Αφγανιστάν.Ο Ν.Παναγιωτόπουλος, αφού ευχαρίστησε «θερμά για την ουσιαστική και πολύτιμη βοήθεια που προσέφερε η Αυστρία στην Ελλάδα κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές, το περασμένο καλοκαίρι», ανάμεσα στα άλλα, δήλωσε:

«Το Μνημόνιο Κατανόησης εξυπηρετεί ακριβώς αυτό τον σκοπό, καθορίζοντας τους τομείς και τις δραστηριότητες συνεργασίας ανάμεσα στα Υπουργεία και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύω ότι πρέπει να επεκτείνουμε την συνεργασία μας, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών, σε προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος.Συζητήσαμε την κατάσταση Ασφαλείας στην άμεση γειτονιά μας, την Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας, με αυξανόμενες ευκαιρίες και προοπτικές για σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία, αλλά επίσης προκλήσεις και απειλές για τα έθνη της περιοχής και τους συμμάχους τους, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.Συζητήσαμε σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, επειδή αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην σταθερότητα και την ευημερία τους. Η Ελλάδα αποτελεί αφοσιωμένο υποστηρικτή της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, ως στρατηγικό στόχο.Επιπλέον, καθώς διανύουμε μια περίοδο σημαντικών προκλήσεων στο Αφγανιστάν, ελλοχεύει ο κίνδυνος ασυνήθιστων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι απαιτείται να συνεργαστούμε αποτελεσματικά, και εντός της Ε.Ε., ώστε να παρέχουμε υποστήριξη στις χώρες που αποτελούν τους άμεσους γείτονες του Αφγανιστάν και να αποφύγουμε μια μεταναστευτική κρίση στα σύνορά μας».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Έλληνα ΥΕΘΑ με την ομόλογό τους της Αυστρίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Είχαμε την μεγάλη χαρά και τιμή σήμερα να κάνουμε μία πάρα πολύ χρήσιμη, ουσιαστική και επωφελή επίσκεψη και Διμερή Συνεργασία στο Υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας, με την καλή συνάδελφο και καλή φίλη Υπουργό Άμυνας της Αυστρίας κ. Κλαούντια Τάννερ (Klaudia Tanner).

Επί τη ευκαιρία η ενδυνάμωση της Αμυντικής Σχέσης των δύο χωρών ενισχύθηκε με ακόμα πιο απτές αποδείξεις με την υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας στο χώρο της Αμυντικής Συνεργασίας με την Αυστριακή ομόλογο μου.

Συζητήσαμε μία μεγάλη γκάμα θεμάτων, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, και κυρίως την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και πως οι δύο χώρες μας μπορούν να στηρίξουν προς αυτή την κατεύθυνση και φυσικά τις Διμερείς Σχέσεις και την ενδυνάμωση της Αμυντικής Σχέσης με συνεργασίες ακόμα περισσότερες, με συνεκπαιδεύσεις και ακόμα συμμετοχή από κοινού σε Ευρωπαϊκά προγράμματα της «Ρesco» τα οποία συζητήσαμε.

Συνολικά το κλίμα ήταν εξαιρετικό. Έχουμε την αίσθηση από την πρώτη στιγμή ότι ήρθαμε να συζητήσουμε με φίλους. με μία φίλη χώρα, η οποία άλλωστε απέδειξε τα φιλικά αισθήματα της και την αλληλεγγύη της ως ευρωπαϊκό κράτος προς την Ελλάδα τόσο και κατά τις δοκιμασίες του καλοκαιριού που μας πέρασε με τις καταστροφικές πυρκαγιές που ζήσαμε στην πατρίδα μας, αλλά και πέρυσι -κατά το 2020, με την μεταναστευτική κρίση στα χερσαία κυρίως σύνορά μας και την ορατή και θα έλεγα σημαντική παρουσία της Αυστρίας, συνδράμοντας τους «Φρουρούς» των συνόρων στον Έβρο.

Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα, όπως είχα τη δυνατότητα να πω και στις δηλώσεις μου και η Αυστρία στα δύσκολα στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και την ευχαριστούμε για αυτό».

Σε ερώτηση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν τέθηκε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στις διμερείς συζητήσεις, απάντησε ο κ. Παναγιωτόπουλος: «Στο πλαίσιο της ανάλυσης που κάναμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο ασφαλώς το κύριο θέμα είναι η παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Και, όπως είχαμε την ευκαιρία να πούμε, μπορεί η ένταση του περυσινού καλοκαιριού να μην διατηρήθηκε και αυτό το καλοκαίρι, από εκεί και πέρα όμως οι προθέσεις της Τουρκίας, και ιδίως οι συμπεριφορές της, είναι δεδομένες και δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Τόνισα ότι εάν αποφασίσει ποτέ η Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες συμβίωσης των κρατών στον διεθνή περίγυρο, δηλαδή, κυρίως το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, έχουμε περιθώρια να συνεννοηθούμε. Όταν όμως δεν σέβεται αυτούς τους κανόνες, τότε ασφαλώς τα περιθώρια αισιοδοξίας και τα δικά μας είναι πολύ μικρά. Ας λειτουργήσει και ας συμπεριφερθεί η Τουρκία όπως πρέπει να συμπεριφέρονται τα κράτη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και μπορούμε, όπως είπα, να πάνε πολύ καλύτερα. Δυστυχώς όμως αυτό δεν διαφαίνεται και δεν υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, εν τούτοις οφείλουμε εμείς να συνεχίζουμε τις προσπάθειες, παράλληλα όμως στη διπλωματική προσπάθεια να φροντίζουμε και για την επαύξηση της συνολικής αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό είναι κάτι που κάνουμε με σχέδιο και ένταση, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια.»

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo