• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Κόπηκε ο… αέρας των αντιεμβολιαστών: Ο Άρειος Πάγος βάζει τέλος στο αυτόφωρο για καθηγητές και γιατρούς

Κατερίνα Μάνθου 23-09-2021 11:58 Τελευταία ενημέρωση: 23-09-2021 12:26
Κόπηκε ο… αέρας των αντιεμβολιαστών: Ο Άρειος Πάγος βάζει τέλος στο αυτόφωρο για καθηγητές και γιατρούς
Οι εισαγγελείς μπορούν να μην εφαρμόζουν το αυτόφωρο, αναφέρει σε νέα εγκύκλιό του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

«Ανάχωμα» στη …βιομηχανία μηνύσεων που έχει στηθεί από αντιεμβολιαστές και αρνητές της πανδημίας σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών και εκπαιδευτικών, οι οποίο σύρονται στα δικαστήρια επειδή εφαρμόζουν τις οδηγίες της Πολιτείας και τα σχετικά πρωτόκολλα για τη μη μετάδοση του κορονοϊού, ορθώνει με νέα, σημερινή, εγκύκλιό του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας.

Ειδικότερα, ο πρώτος τη τάξει εισαγγελικός λειτουργός, απευθυνόμενος προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, τους επισημαίνει πως έχουν τη δικονομική δυνατότητα, σύμφωνα με τη ρύθμιση του άρθρου 417 ΚΠΔ, ακόμη και όταν καταγγέλλεται  αυτόφωρο πλημμέλημα, εφόσον κρίνουν ότι συντρέχουν οι λόγοι, να μην εφαρμόσουν τη διαδικασία  του  αυτοφώρου  και να διατάξουν  να  μη  συλληφθεί  και  να μη προσαχθεί  ο  μηνυόμενος, δηλαδή οι δημόσιοι λειτουργοί που απλά εφαρμόζουν το νόμο για τη μετάδοση της πανδημίας.

Ακόμη, ο κ Πλιώτας στη νέα εγκύκλιό του, η οποία κοινοποιείται  στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας  και Θρησκευμάτων και Υγείας, αναφέρει προς τους εισαγγελείς της χώρας ότι ο εισαγγελέας «ως οιονεί «κυρίαρχος της ποινικής προδικασίας», θα πρέπει να λάβει υπόψη του και να συνεκτιμήσει, εκτός των άλλων, τα κίνητρα της συμπεριφοράς του μηνυτή, καθώς και την ανάγκη έννομης προστασίας του μηνυόμενου, «πιστού στο καθήκον, δημόσιου λειτουργού της εκπαίδευσης ή της υγείας, εν μέσω προσπαθειών της πολιτείας και της κοινωνίας να αντιμετωπισθεί η πανδημία του κορονοϊού».

Επιπλέον σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι ανακριτικοί υπάλληλοι που παραλαμβάνουν μηνύσεις κατά  εκπαιδευτικών, γιατρών, νοσηλευτών ή εργαζομένων  σε δομές υγείας, θα πρέπει πρώτα να ενημερώνουν τον αρμόδιο εισαγγελέα και να περιμένουν τις οδηγίες του, χωρίς στο μεταξύ να προχωρούν σε κάποια ενέργεια σε βάρος του μηνυόμενου, δηλαδή σε σύλληψη για αυτόφωρο αδίκημα ή και προσαγωγή λόγω υπονοιών διάπραξης εγκληματικής ενέργειας.

Ακολούθως, ο ανακριτικός υπάλληλος μετά τη λήψη των οδηγιών, θα  συμμορφώνεται  με αυτές, ενώ σε ό,τι αφορά στους εισαγγελείς αφού ενημερωθούν για το επακριβές περιεχόμενο  της  μήνυσης θα πρέπει να αξιολογούν «την ύπαρξη ή μη ενδείξεων βασιμότητας» και αξιοποιώντας την εμπειρία τους να διαγιγνώσκουν  «και, τον τυχόν, προσχηματικό χαρακτήρα της καταγγελίας».

Μάλιστα, στη νέα εγκύκλιό του ο κ. Πλιώτας πως είναι αναφαίρετο το δικαίωμα του καθενός να έχει τις προσωπικές  απόψεις για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, πλην όμως αυτό δεν σημαίνει ότι απόψεις του αυτές του δίνουν «το δικαίωμα να  τις εκδηλώνει με αντικοινωνική συμπεριφορά και να τις μετουσιώνει προβαίνοντας  σε πράξεις που υπερβαίνουν τα όρια του νόμου και  εμπίπτουν στο  πεδίο  εφαρμογής των κυρωτικών κανόνων του ποινικού δικαίου».

Ολόκληρη η εγκύκλιος του κ. Πλιώτα προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας έχει ως εξής:

«ΘΕΜΑ: Έννομη προστασία δημοσίων λειτουργών που  στοχοποιούνται  από «αντιεμβολιαστές»

Τις τελευταίες  ημέρες, έλαβαν  δημοσιότητα περιστατικά στα οποία εμφανίζονται πρόσωπα εμφορούμενα από ιδέες αμφισβήτησης των παραδοχών της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας  για τα εμβόλια κατά της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 («αντιεμβολιαστές», αρνητές της πανδημίας κ.λπ.),  να στρέφονται, κυρίως,  κατά εκπαιδευτικών λειτουργών (δασκάλων και καθηγητών), ιατρών, νοσηλευτών και υπαλλήλων των εν γένει δομών υγείας,  υποβάλλοντας  εναντίον τους εγκλήσεις  και μηνύσεις, με εμφανή την πρόθεση να  αποτρέψουν  την εφαρμογή και την τήρηση των μέτρων που  έχουν  θεσμοθετηθεί από την πολιτεία για την αντιμετώπιση  της διάδοσης της νόσου. Η αρνητική  όμως αυτή τακτική μπορεί να επιφέρει πολλαπλές  αρνητικές  συνέπειες τόσο για τα καθών στρέφεται πρόσωπα αλλά και ευρύτερα για το  κοινωνικό σύνολο. Να αποτελέσει αφορμή αδικαιολόγητης προσωπικής ταλαιπωρίας  ευσυνείδητων δημόσιων λειτουργών, που εκτίθενται στον κίνδυνο προσαγωγών και συλλήψεων, να  διαταράξει  την  ομαλή  διεξαγωγή του εκπαιδευτικού έργου ή  αναλόγως μιας δημόσιας υγειονομικής  υπηρεσίας  και ακόμη, με εξελισσόμενη την αλληλουχία των καταστάσεων,   να συμβάλλει  στον κίνδυνο νόσησης  από  τον κορωνοϊό  COVID-19,  δηλαδή  βλάβης της υγείας  ή  της ζωής   στο κοινωνικό περιβάλλον και  σ΄ αυτό  ακόμη το  ευαίσθητο μαθητικό περιβάλλον.

Κατόπιν των προαναφερθέντων, αδήριτη παρίσταται η ανάγκη  και ασφαλώς συνιστά εισαγγελικό καθήκον και υποχρέωση να επιδεικνύετε ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων,  ήδη, από το πρώιμο  στάδιο  υποβολής, έγκλησης  ή μήνυσης,   προεχόντως,  των προσχηματικών ή και κακόβουλων, απευθύνοντας  σαφείς οδηγίες προς όλους  τους  ανακριτικούς υπαλλήλους της περιφέρειάς σας. 

Ειδικότερα:

Ι. Όταν ο ανακριτικός υπάλληλος λάβει έγκληση, μήνυση και εν γένει  καταγγελία  κατά  εκπαιδευτικού λειτουργού, ιατρού, νοσηλευτή ή εργαζομένου σε δομή υγείας, με περιεχόμενο που άπτεται των προηγουμένων, πάραυτα  θα ενημερώνει τηλεφωνικά τον αρμόδιο εισαγγελέα (εισαγγελέα υπηρεσίας – ποινικής δίωξης) και θα αναμένει τις  συγκεκριμένες οδηγίες του, χωρίς στο μεταξύ να προβαίνει σε ενέργεια εναντίον του μηνυόμενου  προσώπου, δηλαδή σε σύλληψη για αυτόφωρο αδίκημα ή και προσαγωγή του λόγω υπονοιών διάπραξης εγκληματικής ενέργειας (κατά τα άρθρα 74 § 1 εδ. θ και 95 ΠΔ 141/1991). Μετά τη λήψη των οδηγιών  θα  συμμορφώνεται  απολύτως με το περιεχόμενο αυτών.

ΙΙ. Ο Εισαγγελέας, αφού ενημερωθεί  για το επακριβές περιεχόμενο  της  καταμήνυσης, ζητώντας  ενδεχομένως και πλείονες  πληροφορίες για τις  ιδιαίτερες περιστάσεις υπό τις οποίες αυτή υποβλήθηκε και την αφορμή που την προκάλεσε, θα αξιολογεί (σύμφωνα με το δικονομικό καθήκον και τη λειτουργική αποστολή του) την ύπαρξη ή μη ενδείξεων βασιμότητας και θα αξιοποιεί την εισαγγελική εμπειρία του για να διαγνώσει  και, τον τυχόν, προσχηματικό χαρακτήρα της καταγγελίας, ώστε να δώσει τις προσήκουσες ανάλογες κατευθύνσεις για τον περαιτέρω χειρισμό της.  Τονίζεται   ότι  και στην περίπτωση ακόμη που καταγγέλλεται  φερόμενο  ως  επ΄ αυτοφώρω τελεσθέν πλημμέλημα, η  ρύθμιση του άρθρου 417 ΚΠΔ  παρέχει τη  δικονομική   δυνατότητα στον εισαγγελέα, να κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι  να μη εφαρμοστεί η  συνοπτική διαδικασία  του  αυτοφώρου  και να διατάξει,  συνακόλουθα,  να  μη  συλληφθεί  και  να μη προσαχθεί  ο  μηνυόμενος,  η  δε υποβολή - διαβίβαση της μήνυσης  ή  έγκλησης  να επακολουθήσει.  Ο εισαγγελέας, ως οιονεί «κυρίαρχος της ποινικής προδικασίας», θα λάβει υπόψη του και θα συνεκτιμήσει, εκτός των άλλων, τα κίνητρα της συμπεριφοράς του μηνυτή, καθώς και την ανάγκη έννομης προστασίας του μηνυόμενου, πιστού στο καθήκον, δημόσιου λειτουργού της εκπαίδευσης ή της υγείας, εν μέσω προσπαθειών της πολιτείας και της κοινωνίας να αντιμετωπισθεί η πανδημία του κορωνοϊού.

ΙΙΙ. Υπενθυμίζονται και τα διαλαμβανόμενα σε προγενέστερες, πρόσφατες, εγκυκλίους  μας  και, ιδίως, η επιβαλλομένη προσπάθεια εξιχνίασης τυχόν «κυκλωμάτων» που αναπτύσσουν την εγκληματική δραστηριότητα αναφορικά  με  την  παραγωγή πλαστών ή ψευδών κατά περιεχόμενο πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης. Επισημαίνομε δε ακόμη και την ανάγκη ελέγχου  της δημιουργίας πυρήνων προπαγάνδας και δράσης από  επιτήδειους υπαίτιους που με το περίβλημα αντιεμβολιαστικών θεωρήσεων και ιδεών, δρασκέλισαν ήδη το κατώφλι της νομιμότητας και εκδήλωσαν ή θα  επιχειρήσουν να αναπτύξουν δραστηριότητες με συμπεριφορές απτόμενες των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (πρβλ. άρθρα 169, 183, 186, 330, 386 κ.ά.), που μπορεί να κατευθύνονται, εκτός άλλων και στην οικονομική εκμετάλλευση ανυποψίαστων  συνανθρώπων μας.

Τέλος, αναντίρρητα είναι σεβαστή η ελευθερία και αναφαίρετο το δικαίωμα του καθενός να έχει τις προσωπικές  απόψεις και ιδέες του για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού COVID-19, τούτο όμως δεν σημαίνει ότι οι θεωρήσεις αυτές του παρέχουν, επ’  ουδενί, το δικαίωμα να  τις εκδηλώνει με αντικοινωνική συμπεριφορά και να τις μετουσιώνει προβαίνοντας  σε πράξεις που υπερβαίνουν τα όρια του νόμου και  εμπίπτουν στο  πεδίο  εφαρμογής των κυρωτικών κανόνων του ποινικού δικαίου.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Βασίλειος Η. Πλιώτας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google Newsγια να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo