• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Merkava: Ο θωρακισμένος τρόμος από το Ισραήλ (βίντεο)

Ηλίας Ψυχογιός 22-09-2021 17:12
MERKAVA - Το άρμα μάχης του Ισραήλ / Πηγή φωτογραφίας: youtube
Merkava: Ο θωρακισμένος τρόμος από το Ισραήλ (βίντεο)
Άρμα μάχης δοκιμασμένο σε πολεμικές επιχειρήσεις τόσο σε αστικό όσο και σε περιβάλλον ερήμου

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή. Ειδικά εάν αναφερόμαστε σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης και εθνικής κυριαρχίας, η τύχη δεν παίζει σχεδόν ποτέ ρόλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η επιτυχία ή η αποτυχία είναι θέμα οργάνωσης, παρατηρητικότητας, αποφασιστικότητας και, κυρίως, ανάγκης.

Το Ισραήλ είναι από τα νεότερα κράτη στον κόσμο. Ιδρύθηκε μόλις το 1949. Από την πρώτη στιγμή, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και του μίσους εναντίον του από τα γειτονικά κράτη αναγκάστηκε να αναπτύξει την οικονομία του και την στρατιωτική του ισχύ.
Αυτό είναι παρατηρητικότητα….

Οι ισραηλινοί κατάφεραν να αναπτύξουν την αγροτική τους οικονομία μέσα στην έρημο σε επίπεδα που χώρες παραδοσιακά αγροτικές δεν μπορούσαν να φανταστούν. Ανέπτυξαν τις επιστήμες και τη βιομηχανία τους, ειδικά στους τομείς της τεχνολογίας αιχμής, ταχύτατα, ξεπερνώντας χώρες με παράδοση στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Αυτό είναι οργάνωση...

Μέσα σε 73 χρόνια ύπαρξης το Ισραήλ κατάφερε όχι μόνο να νικήσει στις αλλεπάλληλες στρατιωτικές συγκρούσεις με διπλανά κράτη αλλά να πραγματοποιήσει στρατιωτικές και παραστρατιωτικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. Οι περιπτώσεις της «επιχείρησης Εντέμπε» και το ανηλεές κυνηγητό των δολοφόνων των ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 είναι μερικές μόνο από αυτές τις ενέργειες που έμειναν στην ιστορία.

Αυτό είναι αποφασιστικότητα...

Το Ισραήλ έχει έκταση 22.072 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σε μεγάλο ποσοστό η έκταση αυτή αποτελείται από έρημο. Επίσης είναι περικυκλωμένο από κράτη με τα οποία έχει συγκρουστεί στο παρελθόν και συχνά πυκνά έχει διενέξεις στα σύνορά του. Τέλος, ακόμα και μέσα στην επικράτειά του υπάρχουν σημεία (οι περιοχές των παλαιστινίων) στα οποία οι συγκρούσεις είναι συχνές και μεγάλης έντασης.

Υπήρξε λοιπόν η ανάγκη για την ανάπτυξη ενός άρματος μάχης το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες για ταχύτατη επέμβαση, ισχυρή θωράκιση, χαμηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης και επιδόσεις σε έδαφος εξαιρετικά μη φιλικό.

Αυτό είναι ανάγκη...

Και εγένετο Merkava

Το άρμα μάχης Merkava έχει σχεδιαστεί και κατασκευάζεται στο Ισραήλ. 90% όλων των εξαρτημάτων του σχεδιάζονται και κατασκευάζονται επίσης στο Ισραήλ.

Η θωράκισή του είναι εξαιρετικά ισχυρή. Ο πύργος είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος του άρματος καθώς ο κινητήρας είναι στο μπροστά. Αυτός ο σχεδιασμός δίνει περισσότερο χώρο για προσωπικό εντός του άρματος όπως και θύρα πρόσβασης στο πίσω μέρος, η οποία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη για την είσοδο και έξοδο ατόμων σε περιπτώσεις ανάγκης ταχείας επέμβασης και απεγκλωβισμού από «μη φιλικές περιοχές».

Επιπλέον, ο σχεδιασμός του παρέχει περισσότερο χώρο για αποθήκευση πυρομαχικών και άλλων υλικών.

Ο κινητήρας του είναι μικρότερης απόδοσης από αντίστοιχα άρματα άλλων χωρών όπως οι ΗΠΑ ή η Γερμανία, αλλά οι μικρές αποστάσεις που αναγκάζεται να διανύσει στο Ισραήλ δεν απαιτούν μεγαλύτερες επιδόσεις. Είναι δηλαδή μελετημένο και σχεδιασμένο για το περιβάλλον στο οποίο προορίζεται να επιχειρεί.

Ακόμα και η πόρτα στο πίσω μέρος η οποία χρησιμοποιεί ειδική τεχνική «αναδίπλωσης» είναι σχεδιασμένη να παρέχει κάλυψη από εχθρικά πυρά όταν ανοίγει.

Τα τεχνικά και επιχειρησιακά του χαρακτηριστικά το καθιστούν έναν πραγματικό θωρακισμένο «τρόμο» για τους αντιπάλους του.

Άλλωστε, από το 1979 που βρίσκεται εν υπηρεσία έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες πολέμου, είτε με άλλα κράτη είτε σε εσωτερικές συγκρούσεις (Δύο πόλεμοι με τον Λίβανο, 1η και 2η Ιντιφάντα κ.ά)

Δείτε μερικά εντυπωσιακά βίντεο με το Mekava εν δράσει:


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo